Αν δεν αντιμετωπιστεί, η ερωτοφοβία μπορεί να είναι καταστροφική και μπορεί να οδηγήσει κάποιον με τη διαταραχή να αποφύγει όχι μόνο τις ερωτικές σχέσεις αλλά και άλλες μορφές στενής επαφής.
Οι φοβίες που προκαλούν αποστροφή από το σεξ
Συνουσιοφοβία (Genophobia)
Είναι ο φόβος της σεξουαλικής επαφής. Πολλοί άνθρωποι με συνουσιοφοβία είναι σε θέση να ξεκινήσουν ρομαντικές σχέσεις και μπορεί να απολαύσουν δραστηριότητες όπως φιλιά και αγκαλιές, αλλά φοβούνται να προχωρήσουν σε σεξουαλική επαφή.
Φόβος οικειότητας
Ο φόβος της οικειότητας συχνά, αν και όχι πάντα, βασίζεται σε έναν φόβο εγκατάλειψης ή το δίδυμό του, τον φόβο της καταπίεσης. Εκείνοι που φοβούνται την οικειότητα δεν φοβούνται απαραίτητα το ίδιο το σεξ, αλλά φοβούνται τη συναισθηματική εγγύτητα που αυτό μπορεί να φέρει.
Παραφοβία (Paraphobia)
Ο φόβος της σεξουαλικής διαστροφής είναι από μόνη της μια περίπλοκη φοβία. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι μπορεί να διαστραφούν οι ίδιοι, ενώ άλλοι φοβούνται τις διαστροφές των άλλων. Μερικά άτομα με παραφοβία έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις που ταιριάζουν καλά στον προσωπικό τους ηθικό κώδικα, ενώ άλλοι φοβούνται ότι οποιαδήποτε μορφή οικειότητας μπορεί να εκτροχιαστεί σε κάτι διαστροφικό.
Αφηφοβία (Haphephobia)
Επίσης γνωστή και ως χειραψιφοβία (chiraptophobia), είναι ο φόβος του να σε αγγίζει κάποιος άλλος και συχνά επηρεάζει όλες τις σχέσεις, όχι μόνο τις σχέσεις ρομαντικής φύσης. Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν ακόμα και την απλή φυσική επαφή από έναν συγγενή, ενώ άλλοι φοβούνται μόνο την παρατεταμένη επαφή.
Γυμνοφοβία
Ο φόβος του γυμνού είναι συχνά περίπλοκος. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται να είναι γυμνοί, ενώ άλλα άτομα φοβούνται το να είναι γυμνοί οι άλλοι γύρω τους. Αυτός ο φόβος συνήθως σηματοδοτεί ζητήματα εικόνας σώματος ή συναισθηματικής ανεπάρκειας.
Φιλιφοβία (Philemaphobia)
Είναι ο φόβος του φιλιού και μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Συχνά συνδέεται με σωματικές ανησυχίες, όπως ανησυχία για κακή αναπνοή, ή ακόμη και μικροβιακή φοβία.
Ερωτοφοβία: Αντιμετώπιση
Επειδή η ερωτοφοβία είναι τόσο περίπλοκη, απαιτείται γενικά επαγγελματική θεραπεία. Οι σεξουαλικοί θεραπευτές είναι εξουσιοδοτημένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που έχουν ολοκληρώσει πρόσθετη εκπαίδευση και πιστοποίηση και πολλοί είναι η καλύτερη επιλογή για τη θεραπεία σεξουαλικών ανησυχιών.
Ωστόσο, δεν είναι γενικά απαραίτητο να αναζητήσετε σεξουαλικό θεραπευτή, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι ικανοί να θεραπεύουν και να διαχειρίζονται την ερωτοφοβία. Η ερωτοφοβία ανταποκρίνεται γενικά καλά στη θεραπεία, αν και η σύνθετη ερωτοφοβία μπορεί να χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια για τελική επίλυση.
Επειδή η φύση του φόβου είναι τόσο προσωπική, είναι σημαντικό να βρείτε έναν θεραπευτή με τον οποίο να αισθάνεστε πραγματικά άνετα. Ο θεραπευτής σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει μια τεχνική που ονομάζεται γνωστική συμπεριφορική θεραπεία για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσκολιών.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
Πώς βιώνει ένα ζευγάρι την πρώτη εγκυμοσύνη μέσα από 10 χιουμοριστικά σκίτσα
Η εγκυμοσύνη κάνει τη γυναίκα άλλον άνθρωπο! Αλλαγές στο σώμα και στο μυαλό!
Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο έμβρυο το στρες στην εγκυμοσύνη;