Οικολογικά Νέα

Έβρεξε στην κορυφή της Γροιλανδίας για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία!

Όπως πολλά μέρη του Βόρειου Ημισφαιρίου, έτσι και η Γροιλανδία έχει χτυπηθεί από ένα κύμα αυξημένων θερμοκρασιών και στο υψηλότερο σημείο της, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 0 βαθμούς Κελσίου για τρίτη φορά μέσα σε μια δεκαετία. Στις 14 Αυγούστου λοιπόν, σε ένα σημείο το οποίο είναι πάντα πολύ παγωμένο για να πέσει από τον ουρανό νερό σε υγρή μορφή, το National Snow and Ice Data Center Summit Station (NSIDC) κατέγραψε αρκετές ώρες βροχόπτωσης.

Δεν έχει υπάρξει προηγούμενη καταγραφή βροχής στη συγκεκριμένη τοποθεσία, η οποία φτάνει τα 3.216 μέτρα υψόμετρο.

Η βροχή προκάλεσε εφτά φορές πιο γρήγορα το λιώσιμο των πάγων μέσα σε μία μέρα σε σχέση με το μέσο όρο που υπάρχει για αυτήν την εποχή του χρόνου. Προηγούμενο λιώσιμο είχε προκληθεί μόνο από θερμά κύματα αέρα, δημιουργώντας ένα δίκτυο καλοκαιρινών λιμνών, οι οποίες επιταχύνουν το λιώσιμο περισσότερου πάγου και αποσταθεροποιούν το στρώμα που καλύπτει τη Γροιλανδία.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η βροχή παγώνει ξανά σε ένα στρώμα που είναι πιο σκούρο και έτσι απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον Ήλιο, από το συνηθισμένο λευκό του παγετώνα. Μόλις παγώσει μάλιστα θα σχηματίσει ένα φράγμα που θα αποτρέπει το υπόλοιπο νερό από το να διαφύγει κάτω από την επιφάνεια του πάγου. Έτσι μπορεί να δημιουργήσει μία πλημμύρα νερού στην επιφάνεια του πάγου, που με τη σειρά της θα λιώσει περισσότερο πάγο και πάει λέγοντας.

Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας περιέχει αρκετό γλυκό νερό για να ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 6 μέτρα και παίζει σημαντικό ρόλο στην καιρό και το κλίμα. Επιπλέον, ο πάγος που λιώνει στη Γροιλανδία αναμένεται να επηρεάσει και το βόρειο ωκεάνιο ρεύμα του Ατλαντικού, αλλάζοντας τα καιρικά φαινόμενα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Όλες οι επιπτώσεις καταγράφονται αναλυτικά στην πρόσφατη αναφορά των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης

Η Γη φλέγεται- Αποκαρδιωτική η εικόνα της NASA με τις φωτιές σε όλο τον πλανήτη

Επιστήμονες προειδοποιούν: Βαίνουμε προς το σημείο κλιματικής ρήξης

Δίας και Κρόνος συναντώνται ξανά μετά από 400 χρόνια – Πως θα δείτε το σπάνιο φαινόμενο

Copernicus: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο πιο ζεστός στην ιστορία

Έρευνα: Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για το 50% των ρύπων

Ένας υπέροχος οικολογικός τοίχος από εκατομμύρια πολύχρωμα πλαστικά καπάκια! – Δείτε εικόνες

Μετάβαση στο περιεχόμενο