Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για το μάζεμα χαλιών. Η αλήθεια είναι πως η Άνοιξη έφτασε και μπορεί ο ήλιος να μας έχει ανεβάσει την διάθεση, όμως μας περιμένει μία φασίνα που κάθε άνθρωπος δεν ανυπομονεί ποτέ να έρθει. Αυτή η φασίνα είναι το μάζεμα των χαλιών.
Είναι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο τις περισσότερες φορές να μαζέψεις τα χαλιά. Μπορεί οι γιαγιάδες και οι μητέρες μας να το έκαναν να δείχνει παιχνιδάκι, όμως η ψυχούλα τους το ήξερε τι τραβούσαν κάθε χρόνο. Το σημερινό άρθρο θα σας δώσει μερικές πολύτιμες συμβουλές για το πως μπορείτε να μαζέψετε τα χαλιά αποτελεσματικά και χωρίς πολύ κόπο. Είναι περισσότερο ένα άρθρο οργάνωσης για τους ανθρώπους που τώρα ξεκίνησαν να μένουν μόνοι τους και ήρθε η στιγμή να μαζέψουν τα χαλιά. Ποιες εναλλακτικές λύσεις έχουμε για να μαζέψουμε τα χαλιά αποτελεσματικά και χωρίς πολύ κόπο;
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Διαβάστε παρακάτω:
Εμπιστεύσου τους ειδικούς για το μάζεμα χαλιών
Η καλύτερη λύση όταν δεν έχεις εμπειρία στο μάζεμα των χαλιών αλλά ούτε και χώρο να τα πλύνεις, είναι να εμπιστευτείς τους επαγγελματίες. Δώσε κάτι παραπάνω σε ένα κατάστημα καθαρισμού για ρούχα και απλά άσε τους ειδικούς να στα πλύνουν, να στα στεγνώσουν και να αφήσουν σε σένα μόνο την αποθήκευση.
Αν δεν έχεις κάποιο συνεργείο για καθαρισμό ρούχων και χαλιών στην γειτονιά σου μπορείς να κάνεις μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο ή συζητώντας με φίλους και γνωστούς που έχουν και να επιλέξεις το συνεργείο που σε καλύπτει περισσότερο οικονομικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά συνεργεία καθαρίζουν, στεγνώνουν και αποθηκεύουν τα χαλιά σου στον δικό σου χώρο μέχρι την επόμενη χρονιά που θα τα ξανά χρειαστείς. Το μόνο που δεν κάνουν είναι να στα στρώσουν κιόλας. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις από το συνεργείο να σου καθαρίσει και τα υφάσματα από τους καναπέδες. Αφού θα πληρώσεις που θα πληρώσεις, τουλάχιστον να το ευχαριστηθείς.
Μπορείτε να κάνετε το μάζεμα χαλιών και μόνοι σας
Αν τα χαλιά σου είναι λερωμένα και δεν σου περισσεύουν χρήματα μπορείς να τα καθαρίσεις και μόνη σου. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις νερό και ξίδι. Πρέπει όμως να φροντίσεις τα χαλιά σου να στεγνώσουν πολύ καλά πριν τα αποθηκεύσεις γιατί η υγρασία θα τα μουχλιάσει.
Άρα η βασική προϋπόθεση για να τα καθαρίσεις μόνη σου είναι να έχεις χώρο να τα στεγνώσεις για μία με δύο μέρες στον ήλιο. Ένας δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις φωτιστικό πετρέλαιο το οποίο θα το διαλύσεις σε νερό. Αυτός ο τρόπος δεν χρειάζεται στέγνωμα. Το πετρέλαιο βλέπεις, ζωντανεύει τα χρώματα του χαλιού και έχει έντονη μυρωδιά οπότε απωθεί και τους σκόρους. Βέβαια η μυρωδιά του μπορεί να απωθήσει κι εσένα είναι η αλήθεια. Εμάς για να πούμε την αμαρτία μας η μυρωδιά του πετρελαίου και της βενζίνης είναι οι ένοχες απολαύσεις μας.
Tips
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι προτού πλύνεις το χαλί σου με οποιοδήποτε από τους παραπάνω τρόπους σου δείξαμε, πρέπει να το σκουπίσει καλά και από την καλή και από την ανάποδη μέχρι να μην βγάζει καθόλου σκόνη.
Αν χρησιμοποιήσεις για την ανάποδη πλευρά το ειδικό πέλμα που έχουν κάποιες σκούπες, θα είναι ακόμη πιο εύκολο για σένα. Αυτό το πέλμα όχι μόνο ρουφάει την σκόνη αλλά παράλληλα τινάζει και το χαλί.
Γενικά tips για τα χαλιά
Πριν μαζέψεις το χαλί σου, πρέπει να απλώσεις εφημερίδες σε όλη την επιφάνεια και σκόρπισε εδώ κι εκεί ένα εντομοαπωθητικό. Οι εφημερίδες προστατεύουν το χαλί από την φθορά που μπορεί να προκαλέσει το εντομοαπωθητικό ενώ απορροφούν την υγρασία που θα μπορούσε να κάνει το χαλί να μουχλιάσει.
Στο τέλος τύλιξε το χαλί σου σε σφιχτό ρολό και σταθεροποίησε το με συρματάκι για τα φυτά ή με έναν σπάγκο πριν το τοποθετήσεις στην ειδική σακούλα που θα πρέπει να είναι υφασμάτινη. Αν δεν έχεις πολύ χώρο στο σπίτι, τότε το καλύτερο μέρος για να φυλάξεις το χαλί σου είναι πίσω από τον καναπέ.
Κάνε ένα απλό φρεσκάρισμα
Αν τα χαλιά ή τα πατάκια σου δεν είναι λερωμένα τότε χρειάζονται ένα απλό φρεσκάρισμα για να μαζευτούν. Θα κάνει κάτι πολύ εύκολο που τον επόμενο Χειμώνα καλό είναι να το βάλεις στο πρόγραμμα της μηνιαίας καθαριότητας των χαλιών σου.
Πρώτος τρόπος για το μάζεμα χαλιών
Για αρχή θα πρέπει να πάρεις μαγειρική σόδα την οποία θα την πασπαλίσεις σε όλο το χαλί. Χρησιμοποίησε γενναία ποσότητα μαγειρικής σόδας. Άφησέ την να δράσει για 2 με 3 ώρες ή και όλο το βράδυ. Αφού δράσει αφαίρεσέ την με μία ηλεκτρική σκούπα και θα δεις αμέσως διαφορά και στο χρώμα και στην μυρωδιά των χαλιών.
Δεύτερος τρόπος για το μάζεμα χαλιών
Ο δεύτερος τρόπος είναι να φτιάξεις το δικό σου καθαριστικό ρίχνοντας σε έναν κουβά 8 περίπου κούπες νερό, 3/4 της κούπας αμμωνία, 3/4 της κούπας μαγειρικής σόδα, μισή κούπα λευκό ξύδι και 7-8 σταγόνες ελαίου με μυρωδιά της αρεσκείας σου.
Ανακάτεψε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγειρική σόδα και βάλετε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Πρώτα πρέπει να δοκιμάσεις το μείγμα, ψεκάζοντας λίγο στην άκρη του χαλιού. Τρίψε καλά την επιφάνεια και ξέπλυνε.
Τρίτος τρόπος για το μάζεμα χαλιών
Τέλος ο τρίτος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις το παραπάνω διάλυμα ως απορρυπαντικό στο πλυντήριο όπου τα πλύνεις τα μικρότερα πατάκια ή κιλίμια πριν τα μαζέψεις.
Προσοχή
Αν αποθηκεύσεις τα χαλιά σου στον δικό σου χώρο φρόντισε να έχεις προμηθευτεί τις κατάλληλες σακούλες αποθήκευσης και τα ανάλογα προϊόντα κατά του σκόρου.
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
6 λάθη στη διακόσμηση που κάνουν το σπίτι να φαίνεται μικρότερο
Tips για να καθαρίσετε τα πιο δύσκολα σημεία του σπιτιού! – Δείτε βίντεο
10 λάθη που κάνουμε με το πλυντήριο ρούχων!
6 απλά tips για να σας βρει το κρύο του χειμώνα… πανέτοιμους!
Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα ρούχα που φοράμε στο σπίτι;