Θέματα υγείας

Φοιτητές της Ιατρικής του ΑΠΘ ενισχύουν τα Κέντρα Υγείας σε τουριστικές περιοχές

Φοιτητές της Ιατρικής του ΑΠΘ ενισχύουν τα Κέντρα Υγείας τουριστικών περιοχών Ποδήλατο και ράμματα πάνε μαζί, όπως εξοχή και τσιμπήματα, θάλασσα και αχινοί. Τα μικροατυχήματα αποτελούν περίπου …αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών, ιδίως για τα παιδιά. Τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους οι δημοφιλέστεροι προορισμοί “βουλιάζουν” από Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες, “δοκιμάζεται”, πέρα από το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών φιλοξενίας και η επάρκεια των υποδομών υγείας.

Τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας είναι εκείνα που υποδέχονται τα επείγοντα -και μη- περιστατικά και, ανάλογα με τον βαθμό της σοβαρότητας, τα αντιμετωπίζουν ή τα προωθούν στα περιφερειακά νοσοκομεία. Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συναισθανόμενοι τις αυξημένες ανάγκες και ελλείψεις, που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας, αποφάσισαν να θυσιάσουν τις δικές τους διακοπές και στιγμές χαλάρωσης και να προσφέρουν εθελοντική υποστήριξη σε πέντε Κέντρα Υγείας, που βρίσκονται σε πέντε από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

“Με δική τους πρωτοβουλία και με δικά τους έξοδα κίνησης” Πρόκειται για την εθελοντική δράση “Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος” (ΕΚΥΒΕ), που υλοποιεί το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ). Από τις 13 Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου, 70 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 3ο έτος των σπουδών τους και έχουν αποκτήσει κλινική εμπειρία, θα εργαστούν εθελοντικά στο Κέντρο Υγείας του Πρίνου στη Θάσο και στον Νομό Χαλκιδικής στα Κέντρα Υγείας Νέων Μουδανιών, Νέα Καλλικράτειας, Κασσανδρείας και Αγίου Νικολάου.

Για τους συμμετέχοντες προβλέπεται η διαμονή εντός των Κέντρων Υγείας, ενώ τα έξοδα κίνησής τους τα καλύπτουν οι ίδιοι. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και είναι πιστοποιημένη από την Υγειονομική Περιφέρεια.

Ο αριθμός των φοιτητών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στη δράση, ήταν υπερδιπλάσιος των 70 ατόμων, που τελικά επιλέχθηκαν, όμως ο περιορισμός σχετίζεται με τις δυνατότητες των Κέντρων Υγείας να εξασφαλίσουν τη διαμονή. Βάσει προγράμματος, στις έξι εβδομάδες που διαρκεί το πρόγραμμα, ανά δυάδες ή τριάδες, οι φοιτητές θα πηγαίνουν σε κάποιο από τα υποστηριζόμενα Κέντρα Υγείας για μία εβδομάδα. “Η καθημερινότητα του γιατρού στην πράξη” “Οι φοιτητές της Σχολής μας επιλέγουν να αφήσουν τις διακοπές τους και να προσφέρουν εθελοντικά στα Κέντρα Υγείας, αντιμετωπίζουν τη δράση ως μία σπουδαία ευκαιρία” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης Νίκος Στάικογλου.

“Πέρυσι, που συμμετείχα στην αντίστοιχη δράση, απέκτησα κλινικές δεξιότητες, έμαθα πάρα πολλά πράγματα” επισημαίνει, εξηγώντας, ότι “αχινοί, αλλεργίες, ράμματα, θλαστικά τραύματα, λιποθυμικά επεισόδια, είναι συχνά περιστατικά, που για να αντιμετωπιστούν απαιτούν κλινικές δεξιότητες, τις οποίες ένας φοιτητής δεν έχει πάντα την ευκαιρία να αποκτήσει κατά την πρακτική άσκησή του στην Κλινική”.

“Είναι, όμως, απαραίτητες δεξιότητες, είναι πράγματα της καθημερινότητας του γιατρού, που δεν διδάσκονται σε θεωρητικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, στα Κέντρα Υγείας βλέπουμε μία ποικιλία περιστατικών, από όλες τις ειδικότητες, χωρίς αυτά να κατανέμονται, όπως στις Κλινικές. Παράλληλα, παρέχουμε μία ουσιαστική υποστήριξη στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, ενώ πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση περιστατικών αλλοδαπών τουριστών έχει αποδειχθεί και η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας από τους φοιτητές της Σχολής μας” προσθέτει.

“Σε κομβικές τουριστικές περιοχές” “Επιλέγουμε Κέντρα Υγείας, με τα οποία έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν και τα οποία είναι σε κομβικά σημεία της Χαλκιδικής και έχουν υψηλή τουριστική κίνηση, ώστε αφενός να βλέπουμε περισσότερα περιστατικά, αφετέρου να μπορούμε να βοηθάμε ουσιαστικά τους γιατρούς” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Γιώργος Παπαροϊδάμης, που συμμετείχε και στην αντίστοιχη δράση πέρυσι. “Η εμπειρία στα Κέντρα Υγείας εστιάζει πολύ στο πρακτικό κομμάτι της ιατρικής.

Είναι μία πολύ καλή εμπειρία για τους φοιτητές Ιατρικής, μία ευκαιρία να αντιμετωπίσουν περιστατικά, που μπορεί να μην δουν στην κλινική, να εξοικειωθούν με βασικές κλινικές δεξιότητες, αλλά και να αναλάβουν έναν ουσιαστικό ρόλο προσφοράς στα Κέντρα Υγείας” σημειώνει. “Πέραν του ότι πρόκειται για μία πολύ χρήσιμη πρωτοβουλία, είναι σημαντικό, ότι ξεκινάει από τους ίδιους τους φοιτητές, δείχνει το ενδιαφέρον τους να έλθουν νωρίτερα σε επαφή με το τι συμβαίνει στην πράξη” αναφέρει ο λέκτορας Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Μανώλης Σινάκος.

πηγή: dikaiologitika

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο