Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται συνήθως με διάρροια αλλά το παιδί μπορεί να παρουσιάσει επίσης πυρετό, εμετό ή κοιλιακό άλγος.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως έχει ήπια συμπτώματα και διαρκούν μόνο μερικές μέρες και δεν χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού.
Όσο όμως διαρκεί, το παιδί σπάνια έχει διάθεση για φαγητό, ειδικά τα πρώτα 24ωρα. Η αρχική μέριμνα λοιπόν είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό.
Σύμφωνα με την παιδίατρο του Mothersblog Μαριλένα Κυριακάκου, μπορείτε να επιχειρήσετε ειδική δίαιτα με υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για 1-2 μέρες, πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού τους. Επομένως σε πρώτη φάση το παιδί χρειάζεται:
– Ενυδάτωση με ηλεκτρολύτες: Ενδέχεται να χρειαστεί να του χορηγήσετε μικρές ποσότητες υγρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα (10ml κάθε 3 λεπτά μέχρι να συμπληρωθούν 200ml σε μια ώρα), διότι η πόση όλης της ποσότητας απότομα συνήθως οδηγεί σε έμετο.
–Όχι μόνο νερό: Το νερό δεν περιέχει νάτριο, κάλλιο και άλλα απαραίτητα στοιχεία που είναι απαραίτητα σε έναν αφυδατωμένο οργανισμό.
–Φαγητό: Εφόσον το παιδί αρχίσει να αισθάνεται καλά, μπορεί να φάει ότι θέλει εκτός από πικάντικα και λιπαρά. Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη άποψη σύμφωνα με την οποία το παιδί πρέπει να ακολουθεί μία συγκεκριμένη δίαιτα έως ότου αρχίσει να ανακάμπτει πλήρως. Εσείς δεν έχετε παρά να εμπιστευτείτε τις συστάσεις του παιδιάτρου σας.
Περαιτέρω απώλειες κατά τη φάση της επανασίτισης αναπληρώνονται με ηλεκτρολυτικά διαλύματα. Επίμονη διάρροια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μη ειδικούς διαιτητικούς περιορισμούς αλλά να προσδιορίζεται η αιτία τους.
Εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους τότε χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.