Ο φόβος της δέσμευσης δεν είναι κάτι που συναντάμε σπάνια, ούτε είναι «προνόμιο» μόνο των αντρών ή μόνο των γυναικών. Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, και μάλιστα ανθρώπους που θεωρούν ότι κάνοντας μία μακροχρόνια σχέση ή έναν γάμο μπόρεσαν να δεσμευτούν.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι από μόνο του πως το μυστήριο του γάμου ή η συγκατοίκηση, δεν πιστοποιούν πως ένας άνθρωπος έχει δεσμευτεί απέναντι στον εαυτό του, το ταίρι του και τις υποχρεώσεις του. Η ουσιαστική δέσμευση προϋποθέτει να είσαι έτοιμος να θυσιάσεις κάποια από τα θέλω σου, να τηρήσεις μέχρι τέλους τις υποσχέσεις σου και να φέρεις εις πέρας τον ρόλο που έχεις αναλάβει.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν να δεσμευτούν ουσιαστικά;
Ο τρόπος που σχετίστηκαν με τους γονείς τους
Ο τρόπος που μεγάλωσαν, παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιδρούν στην προοπτική μίας δέσμευσης. Το αν πήραν πολλή προσοχή από τους γονείς τους ή και πολύ λίγη, φαίνεται ότι δυσκολεύει τη διαδικασία της δέσμευσης.
Μάλιστα, η Δρ. Sharon Dekel, η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, υποστήριξε πως «Τα άτομα που αποφεύγουν την δέσμευση, αναζητούν κάποιον για να τα επικυρώσει, να τα δεχτεί όπως είναι, να ανταποκριθεί με συνέπεια στις ανάγκες τους και να παραμένει ήρεμος – να μην δημιουργεί αναστάτωση για τίποτα και να μην παρεμβαίνει στα προσωπικά τους ζητήματα. Φαίνεται λοιπόν, πως μέσα από την στάση αποφυγής της δέσμευσης, το ζητούμενο είναι ένα μοντέλο οικειότητας “παιδιού-μητέρας”».
Δεν έχουν μάθει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους
«Να αγαπάς την ευθύνη» έλεγε ο Καζαντζάκης. Να λες αν δεν σώσω εγώ τον κόσμο, δεν θα τον σώσει κανείς. Όσο όμως κι αν αυτό μοιάζει εύκολο ή θεωρείται ιδιότητα που έχουμε κατακτήσει, στην πραγματικότητα είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα του κόσμου!
Κάποιοι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερη σχέση με την ευθύνη. Είτε αρνούνται πεισματικά να την αναλάβουν, προβάλλοντας εκατοντάδες δικαιολογίες στον εαυτό τους, είτε λειτουργούν εντελώς ανάποδα. Νιώθουν, δηλαδή, τόσο υπεύθυνοι να την φέρουν εις πέρας, που η παραμικρή απόκλιση ή αποτυχία θα τους συντρίψει.
Και στις δυο περιπτώσεις, όμως, φαίνεται πως δυσκολεύονται να δεσμευτούν και να αναλάβουν επί της ουσίας τις ευθύνες που επιφέρει η όποια δέσμευση.
Φοβούνται μήπως δεν αντεπεξέλθουν
Ο φόβος της αποτυχίας είναι βαρύς και πολλές φορές μας κρατάει πίσω. Η απόφαση για το επόμενο βήμα, η ανάληψη των ευθυνών που αναφέραμε παραπάνω ή επιθυμία μας να εξελίξουμε τη ζωή μας, συχνά αναιρείται από τον φόβο μήπως δεν τα πάμε καλά ή μήπως δεν αντεπεξέλθουμε όπως πρέπει. Ένας φόβος, όμως, που στην ουσία κρύβει την ανικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε. Δεν ξέρουμε να χάνουμε και προτιμάμε να μην πάρουμε καν μέρος σε μία μάχη για να μην αποτύχουμε.
Αντιμετωπίζεται η αποφυγή της δέσμευσης;
Όταν ένας άνθρωπος αντιληφθεί πως φοβάται να δεσμευτεί, έχει κάνει το πρωτο βήμα.Έπειτα, αρκεί να καταλάβει τους λόγους που τον οδηγούν εκεί και να προσπαθήσει, είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχοθεραπευτή, να τους αντιμετωπίσει.
Διαβάστε επίσης
4 σημάδια που επιβεβαιώνουν ότι μια φιλία είναι τοξική
3 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης στον γάμο που δεν αναγνωρίζετε!
Τι λέει για την προσωπικότητά σας το σχήμα των χειλιών σας;
Πώς να εξασφαλίσετε την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σας
Ψυχολογία των χρωμάτων: Τι δείχνει το αγαπημένο σας χρώμα για τον χαρακτήρα σας
10 σημαντικές απαντήσεις για το σεξ στην εγκυμοσύνη!!!