Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο να πιάσετε τον σκύλο σας να μασουλάει μια μπουκιά γρασίδι κατά τη διάρκεια της βόλτας, ή όπου αλλού το βρίσκει. Γιατί, όμως, επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά;
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν ένας σκύλος που τρώει γρασίδι, προσπαθεί να κάνει εμετό. Θεωρούν ότι πρόκειται για μια ενστικτώδη συμπεριφορά στην οποία καταφεύγει το ζώο για να αποβάλλει κάτι που έφαγε ενώ δεν έπρεπε.
Άλλοι πιστεύουν ότι το γρασίδι περιέχει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία οι σκύλοι γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι χρειάζονται, καθώς και φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του εντέρου. Ας δούμε, όμως, τι λέει η επιστήμη.
Γιατί οι σκύλοι τρώνε γρασίδι;
Οι σκύλοι δεν μπορούν να μεταβολίσουν το γρασίδι, το οποίο σε γενικές γραμμές περνάει από τον πεπτικό σωλήνα τους αλώβητο. Μπορεί να υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι σκύλοι τρώνε γρασίδι, αλλά η έρευνα σχετικά με το ζήτημα είναι περιορισμένη.
Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε κάποια ξεκάθαρη απάντηση. Παρόλα αυτά, έχουν αναπτύξει μερικές θεωρίες, κι έχουν καταρρίψει μερικούς μύθους στους οποίους μπορεί να πιστεύουμε.
Ενστικτώδης συμπεριφορά
Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι η κατανάλωση γρασιδιού είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά των σκύλων που προήλθε ως αποτέλεσμα εξέλιξης από τους λύκους.
Γνωρίζουμε από έρευνες που έχουν γίνει στους λύκους ότι το 2-10% του περιεχομένου του στομάχου τους αποτελείται από φυτικές ύλες. Τα άγρια κυνοειδή, όπως είναι τα τσακάλια, οι αλεπούδες, και τα κογιότ, επίσης έχουν παρατηρηθεί να τρώνε γρασίδι.
Συμπληρώνουν κάποιο συστατικό που βρίσκεται σε έλλειψη
Σε μια συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης, εξετάστηκε ένα Miniature Poodle 11 ετών που επί 7 χρόνια έτρωγε φυτά και μετά έκανε εμετό. Το πρόβλημα λύθηκε όταν ο σκύλος ξεκίνησε να ακολουθεί μια δίαιτα του εμπορίου με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Αυτό έδειξε ότι το σκυλάκι συμπλήρωνε τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά τρώγοντας γρασίδι και φυτά. Από τη στιγμή που ξεκίνησε να καταναλώνει αρκετές φυτικές ίνες, η συγκεκριμένη συμπεριφορά σταμάτησε.
Φυσιολογική συμπεριφορά
Μια άλλη έρευνα του 2007 έδειξε ότι η κατανάλωση γρασιδιού ήταν μια συμπεριφορά που επηρεαζόταν από το πόσο πολύ πεινούσε ο σκύλος και την ώρα της ημέρας.
Όταν οι σκύλοι είχαν φάει το φαγητό τους, η κατανάλωση γρασιδιού μειωνόταν, ενώ πριν φάνε ήταν πιο έντονη. Ακόμα, όσο πιο προχωρημένη ήταν η ώρα, τόσο λιγότερο έτρωγαν οι σκύλοι γρασίδι. Οι επιστήμονες θεώρησαν ότι η κατανάλωση γρασιδιού είναι μια φυσιολογική σκυλίσια συμπεριφορά κι ότι δεν αποτελεί σημάδι κάποιας πάθησης.
Ανακουφίζουν την γαστρεντερική ενόχληση
Στα πλαίσια μιας έρευνας, οι επιστήμονες τάιζαν μια ομάδα σκύλων τροφή που περιείχε φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS). Μια άλλη ομάδα τρεφόταν με κανονική τροφή. Οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες εξάγονται από το ζαχαρότευτλο και περνούν χωρίς να μεταβολιστούν από το λεπτό έντερο στο παχύ, όπου και υφίστανται ζύμωση.
Μεγάλες ποσότητες FOS μπορούν να προκαλέσουν ρευστά κόπρανα όταν καταναλώνονται. Οι σκύλοι που έτρωγαν την κανονική τροφή εμφάνισαν περισσότερα επεισόδια κατανάλωσης γρασιδιού σε σύγκριση με τους σκύλους που έτρωγαν FOS και είχαν διάρροια. Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι με γαστρεντερική ενόχληση ήταν λιγότερο πιθανό να φάνε γρασίδι.
Παρόλα αυτά, στη συγκεκριμένη έρευνα, η διάρροια προερχόταν από το παχύ έντερο, επομένως τα ευρήματα δεν μας λένε κάτι για τους σκύλους που αντιμετωπίζουν ενόχληση στο στομάχι ή στο λεπτό έντερο.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ