Μωρό

Γιατί τα μωρά τρίζουν τα δόντια τους;

Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν ακούνε τα μωρά τους να τρίζουν τα δόντια τους, αλλά υπάρχει λόγος ανησυχίας; Αυτή η κοινή κατάσταση μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Γιατί το μωρό μου τρίζει τα δόντια του;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 3 στα 5 παιδιά τρίζουν τα δόντια τους.

Συνήθως, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, επειδή τα περισσότερα παιδιά σταματούν να τρίζουν τα δόντια τους πριν βγουν τα μόνιμα δόντια τους.

Μερικές πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν:

  • Ευθυγράμμιση: Τα βρεφικά δόντια συχνά δεν ευθυγραμμίζονται κατάλληλα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φυσικός θόρυβος τριξίματος όταν τα πάνω και τα κάτω δόντια συναντώνται.
  • Πόνος: Τα μωρά τρίζουν τα δόντια τους για να καταπραΰνουν τον πόνο που προκαλείται από την οδοντοφυΐα ή τον πόνο στο αυτί.
  • Στρες: Οι αλλαγές στη ρουτίνα μπορεί να είναι αγχωτικές για τα μωρά, τα νήπια και τα παιδιά και μπορεί να οδηγήσουν στο τρίξιμο των δοντιών ως μηχανισμό καταπράυνσης.
  • Ιατρικά: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως η υπερκινητικότητα, ο αυτισμός και ορισμένα φάρμακα σχετίζονται με βρουξισμό.

Είναι βλαβερό το τρίξιμο των παιδικών δοντιών;

Ο βρουξισμός είναι συνήθως ακίνδυνος και τα περισσότερα μωρά και νήπια δεν έχουν καν επίγνωση ότι το κάνουν. Ανεξάρτητα από την ακριβή αιτία, τα περισσότερα παιδιά το ξεπερνούν πριν εμφανιστούν τα μόνιμα δόντια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας βοηθά στην πραγματικότητα να έχουν κατάλληλη ανάπτυξη και εξέλιξη των γνάθων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που μπορεί να χρειάζονται θεραπεία.

Οι βλαβερές συνέπειες του τρίξίματος των παιδικών δοντιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονοκέφαλοι: Προκαλούνται από το άγχος ή το σφίξιμο και το τρίψιμο των δοντιών μεταξύ τους.
  • Πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση (TMJ): Η TMJ είναι πόνος και μυϊκό σφίξιμο κοντά στα αυτιά σας, όπου συνδέονται η άνω και η κάτω γνάθος σας.
  • Βλάβη στο σμάλτο: Το σμάλτο είναι η σκληρή επιφάνεια των δοντιών σας. Εάν καταστραφεί, είναι ευκολότερο να σχηματιστούν κοιλότητες.
  • Σπασμένα δόντια: Επίσης, από την υπερβολική φθορά των δοντιών.

Πώς να σταματήσετε το μωρό από το τρίξιμο των δοντιών

Είναι δύσκολο να σταματήσετε το τρίξιμο των δοντιών στα μικρά παιδιά, επειδή συχνά δεν γνωρίζουν ότι συμβαίνει. Μπορεί οι γονείς να ανησυχούν όταν ακούνε το τρίξιμο των δοντιών, αλλά δεν βλάπτει το μωρό σας εάν φαίνεται χαρούμενο και συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

Το πιθανότερο είναι ότι το μωρό σας θα ξεπεράσει αυτή τη φάση χωρίς να έχει καμία ανάμνηση ή μόνιμη βλάβη στα δόντια του.

Ωστόσο, αν το μωρό σας φαίνεται ανήσυχο ή άβολο, μπορεί να αντιμετωπίζει πόνο στο αυτί ή στην οδοντοφυΐα. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να δοκιμάσετε μέτρα ανακούφισης.

Το άγχος συνδέεται συχνά με το τρίξιμο των δοντιών σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Τα μωρά βιώνουν άγχος όταν δεν ξέρουν τι να περιμένουν. Οι ρουτίνες βοηθούν τα μωρά να παραμένουν ήρεμα και να νιώθουν ασφάλεια.

Εάν ο βρουξισμός οφείλεται σε κάποια ιατρική πάθηση, μιλήστε με το γιατρό ή τον οδοντίατρο του παιδιού σας για να δείτε αν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία.

πηγή

Επιστήμονες συνδέουν το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου με βιολογικά αίτια

Μετάβαση στο περιεχόμενο