Η πρωταρχική αναφορά για γιορτή της μητέρας και της μητρότητας έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, σύζυγος του Ουρανού και μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Η λατρεία περνά κατόπι στην κόρη της Ρέα σύζυγο και αδερφή του Κρόνου, μητέρα του Δία.
Η Ρέα λατρεύεται σαν η “Μητέρα των Θεών” και σαν η πρώτη μητέρα καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Η αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη καθώς ήταν και θεά της γονιμότητας.
Μία νεότερη εκδοχή είναι η αποκαλούμενη “Mothering Sunday”, που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή της Μαρίας, μητέρας του Χρηστού και αργότερα όλων των μητέρων της Αγγλίας.
Η δεύτερη Κυριακή του Μάη, που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ, οφείλεται σε μια γυναίκα από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας:
H Anna Maria Reeves – σύζυγος Jarvis (1832-1905) γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών και μαζί με τον σύζυγό της, Granville Jarvis απέκτησαν 12 παιδιά! Μόνο τα τέσσερα από τα δώδεκα επέζησαν, με τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά να φεύγουν από τη ζωή προτού καν ενηλικιωθούν.
Η βαθιά οδύνη της για την απώλεια των οκτώ παιδιών της, γέννησε την ανάγκη σε αυτή τη γυναίκα, να αφιερώσει τη ζωή της στην εξάλειψη των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης, εξαιτίας των οποίων εξαπλώνονται γρήγορα θανατηφόρες ασθένειες.
Για τον λόγο αυτό, ίδρυσε τα ‘Mothers’ Day Work Clubs με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να προμηθεύουν φάρμακα τις άπορες οικογένειες, μέλη των οποίων υπέφεραν από φυματίωση.
Η Anna Maria Reeves Jarvis πέθανε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών στις 9 Μαΐου 1905, όμως η κόρη της Ana (1864-1948) δεν άφησε το τεράστιο έργο της μητέρας της να παραμείνει μια απλή ανάμνηση.
Πάλεψε για να καθιερώσει μια ήμερα το χρόνο,αφιερωμένη στο πνεύμα της αγωνιστικότητας και των προσπαθειών της μητέρας της για βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.
Τελικά, το 1914 ο Αμερικανός πρόεδρος Woodrow Wilson υπέγραψε ψήφισμα του Κογκρέσου, σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως η Γιορτή της Μητέρας.
Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, Φινλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Αυστραλία, Βέλγιο και η Ελλάδα γιορτάζουν τη γιορτή της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.