Η μητρότητα και η πατρότητα είναι εμπειρίες που κάποιοι το λαχταρούν, στις μέρες μας όμως όλο και περισσότεροι επιλέγουν να γίνουν γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία.
Πολλές γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί στα 30 ή στα 40. Ποια είναι όμως τα υπέρ και κατά του να αποκτά κανείς παιδί πάνω από τα 40; Είναι καλύτερο κάποιος να γίνει γονιός σε νεαρή ή ώριμη ηλικία;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες (και οι άνδρες) μπορεί να καθυστερούν να δημιουργήσουν οικογένεια. Η καριέρα, τα οικονομικά και άλλες επιλογές στη ζωή μπορεί να αποτελούν προτεραιότητα.
Πολλές γυναίκες στην ηλικία των 30 ετών χτίζουν την καριέρα τους και θέλουν να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους. Επίσης, μπορεί να επιλέγουν άνδρες που δεν θέλουν να δεσμευτούν ή να αποκτήσουν παιδιά.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα όταν κάποιος αποκτά παιδί σε ώριμη ηλικία;
Οικονομική σταθερότητα
Για πολλούς νέους ανθρώπους η οικονομική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική όταν σκέφτονται ένα παιδί. Για να μεγαλώσει ένα παιδί χρειάζονται αρκετά χρήματα. Έτσι, πολλές γυναίκες και άντρες, προτιμούν πρώτα να έχουν εξασφαλίσει τα οικονομικά τους πριν αποκτήσουν ένα παιδί.
Η σύλληψη είναι πολύ πιο δύσκολη
Δεν αποτελεί μυστικό ότι μετά τα 40 υπάρχει μια πτώση στη γονιμότητα, με αποτέλεσμα η φυσική σύλληψη να είναι πιο δύσκολη. Φυσικά, αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει καμία γυναίκα. Στις μέρες μας η ιατρική και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολλές.
Εμπειρία με τα παιδιά
Μια γυναίκα στην ηλικία των 40 ετών έχει αποκτήσει πολλές εμπειρίες από την δουλειά και την κοινωνική της ζωή, και γύρω της σίγουρα θα υπάρχουν φίλοι και μέλη της οικογένεια που έχουν παιδιά. Έτσι, έχει πολλές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τα παιδιά και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει εμπειρία την οποία μπορεί να αξιοποιήσει στο δικό της παιδί.
Λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με την ηλικία των 30 ετών
Όσο μεγαλώνουμε είναι φυσιολογικό να κουραζόμαστε πιο εύκολα και μερικές φορές να μην έχουμε αρκετή ενέργεια. Το να κουβαλά κάποιος μαζί του ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν μια γυναίκα κάνει καισαρική τομή και μπορεί να νιώθει πόνο και να έχει πρακτικές δυσκολίες στους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού.
Βέβαια, αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε μητέρα ανεξάρτητα από την ηλικία της, αλλά σίγουρα η μεγαλύτερη ηλικία επιβραδύνει την διαδικασία της επούλωσης.
Περισσότερη υπομονή συγκριτικά με νεαρότερη ηλικία
Μια γυναίκα στα 40 της χρόνια είναι πολύ πιο σταθερή και σίγουρη συγκριτικά με την ηλικία των 30 ετών. Σίγουρα έχει περισσότερη υπομονή να καθίσει και να ακούσει το παιδί της, είναι συναισθηματικά σταθερή και ήρεμη.
Χάσμα γενεών
Πολλές φορές οι γονείς που αποκτούν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία πιστεύουν ότι θα είναι “παλιομοδίτικοι” και παρωχημένοι και δεν θα μπορούν να ακολουθούν την νέα ροή των πραγμάτων.
Περισσότερες εμπειρίες ζωής
Σίγουρα μια γυναίκα στα 40 της χρόνια έχει ζήσει πολλά περισσότερα στη ζωή της και ξέρει τι θέλει. Έχει ταξιδέψει, έχει κάνει τρέλες , έχει αλλάξει δουλειές. Μια νέα μαμά μπορεί να μην τα έχει ζήσει όλα αυτά και να έχει μέσα της απωθημένα.
Δεν υπάρχει πολύς χρόνος διαθέσιμος για τα παιδιά
Ίσως αυτό να είναι το πιο σοβαρό μειονέκτημα. Οι γονείς που αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία ίσως να μην καταφέρουν να γνωρίσουν τα εγγόνια τους .
Επίσης μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας και τα παιδιά τους σε νεαρή ηλικία να πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλήσεις. Την ίδια στιγμή θέλουν να δουν τα παιδιά τους να χτίζουν τη ζωή τους και να είναι ευτυχισμένα.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του να αποκτά κανείς παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία είναι ότι πραγματικά εκτιμά όσα έχει και είναι σίγουρος για την επιλογή του να γίνει γονέας.
Η εικόνα για τους γονείς που είναι σε ώριμη ηλικία μπορεί να μην είναι τόσο κακή όσο πιστεύουμε. Όσοι αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν οικονομική ασφάλεια συγκριτικά με τους νεότερους γονείς.
Στις μέρες μας οι γυναίκες αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία επειδή θέλουν να επιτύχουν επαγγελματικά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν αποταμιεύσεις και μπορεί να έχουν δάνεια να αποπληρώσουν.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ