Την 142η επέτειο από τη γέννηση του Σινο-Μαλαισιανού επιδημιολόγου Wu Lien-the (Γου Λίεν-Τε) τιμά το σημερινό Doodle της Google. O Dr. Wu Lien-teh, ο οποίος εφηύρε ένα χειρουργικό κάλυμμα προσώπου, που θεωρείται ως ο πρόδρομος της μάσκας N95. Ο Γου Λίεν-Τε γεννήθηκε σαν σήμερα το 1879 σε οικογένεια Κινέζων μεταναστών στο Πενάνγκ της Μαλαισίας.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Ο Γου Λίεν-Τε έγινε ο πρώτος μαθητής κινεζικής καταγωγής που κέρδισε το διδακτορικό του πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μετά τις διδακτορικές του σπουδές, ανέλαβε αντιπρόεδρος του Ιατρικού Κολλεγίου Στρατού της Κίνας το 1908. Όταν μια άγνωστη επιδημία έπληξε τη βορειοδυτική Κίνα το 1910, η κινεζική κυβέρνηση διόρισε τον Γου Λίεν-Τε να διερευνήσει την ασθένεια, την οποία χαρακτήρισε ως μεταδοτική πνευμονική πανώλη (πανούκλα) που εξαπλωνόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνοής.
Για την καταπολέμηση της νόσου, ο Γου Λίεν-Τε σχεδίασε και παρήγαγε μια ειδική χειρουργική μάσκα με βαμβάκι και γάζα, προσθέτοντας διάφορα στρώματα υφάσματος για να φιλτράρει την ροή του αέρα σε κάθε εισπνοή/εκπνοή.
Συμβούλεψε τους ανθρώπους να φορούν την μάσκα του και συνεργάστηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη δημιουργία σταθμών καραντίνας και νοσοκομείων, τον περιορισμό των ταξιδιών και την εφαρμογή προοδευτικών τεχνικών αποστείρωσης. Η ηγετική του φύση, όπως αναφέρει το google.com συνέβαλε σημαντικά στο τέλος της πανδημίας (γνωστή ως Μαντζουριανή πανούκλα) τον Απρίλιο του 1911, εντός τεσσάρων μηνών από την ανάληψη του ελέγχου της εξάπλωσής της.
Το 1915, ο Γου Λίεν-Τε ίδρυσε την κινεζική ιατρική ένωση (Chinese Medical Association), την μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση της χώρας.
Το 1935, ήταν ο πρώτος Μαλαισιανός -και το πρώτο άτομο Κινέζικης καταγωγής- υποψήφιο για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για το έργο του στον περιορισμό της πνευμονικής πανώλης. Ένας αφοσιωμένος υποστηρικτής και επαγγελματίας της ιατρικής προόδου, οι προσπάθειες του Γου Λίεν-Τε άλλαξαν τη δημόσια υγεία όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο.
Διαβάστε επίσης
Έρευνα: Μία μόνο δόση εμβολίου μπορεί να αρκεί για όσους πέρασαν Covid-19
Έρευνα: Τι μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός στο κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών
Γιατί να γίνεις Εθελοντής Αιμοδότης και Δότης Μυελού των Οστών;