Juniors Trends

Η 13χρονη μαθήτρια Μαρίτα Δατσέρη κέρδισε σε Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό

Είναι μόλις 13 ετών και φέτος το καλοκαίρι ολοκλήρωσε την Α’ Γυμνασίου, όμως κατάφερε να πρωτεύσει στον 17ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό μεταξύ άλλων συμμετεχόντων της ηλιακής της ομάδας. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε και πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Αναλυτικά

Η Μαρίτα Δατσέρη από το 5ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, είναι το κορίτσι που έλαβε το πρώτο βραβείο μεταξύ συμμετεχόντων της ηλικίας της. Η ίδια κέρδισε στον 17ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Η ίδια αγαπάει τα ιστορικά βιβλία και απολαμβάνει να διαβάζει Βιζυηνό και Καβάφη. Την ίδια ώρα συγκίνηση προκαλεί η σπουδαία απάντηση δασκάλου σε μαθήτρια του με μαθησιακές δυσκολίες.

Η Μαρίτα Δατσέρη μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά. Αναγκαστήκαμε να την περάσουμε μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Νομίζω, όμως, ότι ταξίδια μπορεί να κάνει κανείς τόσο με την σκέψη, όσο και με τη φαντασία. Εγώ τουλάχιστον έτσι προσπάθησα να ταξιδέψω. Σε αυτό με βοήθησε το διήγημα που έγραψα.

Εξαιτίας αυτού, κατάφερα αρκετές στιγμές να ξεχάσω τη μουντή καθημερινότητα», είπε η 13χρονη Μαρίτα, η οποία όπως εξήγησε, παροτρύνθηκε από τις καθηγήτριες της -Μαρία Μάρκου και Χαρίκλεια Πεδιαδίτου- να συμμετέχει στο διαγωνισμό, ενώ εμπνεύστηκε από μια εργασία που είχε ήδη εκπονήσει για το μάθημα των Νέων Ελληνικών, αλλά και από τα πορτραίτα των ηρώων της επανάστασης στο διάδρομο του σχολείου της.

«Στο διήγημά μου τα πορτραίτα των ηρώων του 1821 ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μου. Είναι ζωντανοί, στέκονται μπροστά μου και συνομιλούν μαζί μου. Περιγράφω όσα μου λένε. Με παραπέμπουν ο ένας στον άλλον και από τα απομεινάρια της μάχης στο Σούλι, βρίσκομαι στη θάλασσα και τον Κανάρη και αμέσως μετά δίπλα στον Κολοκοτρώνη και την Μαντώ Μαυρογένους που κοιτάζει τον Υψηλάντη.

Η νεότερη ιστορία, δηλώνει η ίδια, αποτελεί μία από τις αγαπημένες της ιστορικές περιόδους. Είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τους ήρωες του 1821, αλλά δεν αντιλαμβάνεται να συμβαίνει το ίδιο και στους ανθρώπους γύρω της. «Νιώθω ότι οι νέες γενιές, τους έχουμε ξεχάσει. Ότι δεν τους τιμάμε όσο θα έπρεπε, αν σκεφτούμε πόσο σπουδαίο ήταν αυτό που εκείνοι μας χάρισαν», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως αν οι ήρωες αυτοί έβλεπαν τη σημερινή μας κατάσταση δεν θα ήταν μάλλον και πολύ ευχαριστημένοι.

«Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και που είναι αυτό που μας εμπνέει το ιδανικό της ελευθερίας, είναι ότι μέσα από ένα βιβλίο ή το γράψιμο, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Δεν αλλάζει με το πείραγμα, ή με την προσπάθεια να γίνει κάποιος αγαπητός ή αρεστός σε όλους», συμπλήρωσε η 13χρονη που ολοκληρώνοντας συνέδεσε τον αγώνα των ηρώων του 1821, με την αδιάκοπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι λαοί για την ελευθερία.

«Αν επικεντρωθούμε στη γνώση, τα βιβλία και τα θρανία, ίσως αντιληφθούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να δώσουμε τη νέα μας μάχη για την ελευθερία, ακόμη και απέναντι στην πανδημία», ανέφερε αφοπλιστικά, παραπέμποντας στο Γιώργο Σεφέρη: «Κοινό του λαού είναι ο αγώνας για την ελευθερία».

 

 

 

 

πηγή

 

 

 

 

Υπέροχα πρωτοχρονιάτικα έθιμα από 14 χώρες του κόσμου!

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο