Το κολύμπι στη θάλασσα βελτιώνει τη διάθεση αλλά και προάγει τη γενικότερη υγεία. Ο Ιπποκράτης πρώτος είχε αναφέρει τη λέξη θαλασσοθεραπεία για να περιγράψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού της θάλασσας, και οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να μουλιάζουν σε λουτρά με θαλασσινό νερό.
Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, ορυκτά άλατα, αμινοξέα και ζωντανούς μικροοργανισμούς, που μπορούν να παράγουν αντιβιοτικά και αντιβακτηριδιακά αποτελέσματα, ώστε να δημιουργήσουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συστατικά του θαλασσινού νερού, παρόμοια με το ανθρώπινο πλάσμα αίματος, απορροφούνται εύκολα και χρησιμοποιούνται από το σώμα μας καθώς κολυμπούμε.
Επιπλέον, το κολύμπι στη θάλασσα ανοίγει τους πόρους του δέρματος ώστε να απορροφήσουν μεταλλικά στοιχεία και να αποβάλλουν τοξίνες που προκαλούν ασθένειες.
Το κολύμπι μπορεί να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Ο κύριος στόχος της θαλασσοθεραπείας είναι να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος. Το κολύμπι ή απλά το να μπει κανείς μες στη θάλασσα βελτιώνει την κυκλοφορία με το να αποκαθίστανται τα αναγκαία μεταλλικά στοιχεία που έχουν εξαντληθεί από το στρες, τη φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και από τα περιβαλλοντικά δηλητήρια.