Εγκυμοσύνη / Γέννα Προτεινόμενο

Η εγκυμοσύνη και η γέννα μέσα στην φυλακή! Συγκλονιστικό βίντεο με την γέννα φυλακισμένης

Ένα συγκλονιστικό θέμα αναδεικνύει το juniorsclub.gr με πρωταγωνίστριες γυναίκες που κυοφορούν πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Τα βίντεο αποκαλύπτουν τη ζωή φυλακισμένων εγκύων, ενώ είναι συγκλονιστικό το βίντεο με την γέννα.

ELENA

από την Ελένη Βασιλοπούλου, δημοσιογράφο 

Γυναίκες που εκτίουν την ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πολλών ετών, κυοφορούν γνωρίζοντας πώς θα γεννήσουν στην φυλακή και σύμφωνα με το νόμο σε κάποιες χώρες έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τα μωρά τους φυλακισμένα, να τα μεγαλώσουν έως τα τρία τους έτη σε ένα περιβάλλον που θα καθορίσει για πάντα τη ζωή τους. 

Η συγκλονιστική στιγμή της γέννας που θα δείτε στο βίντεο, ίσως επηρεάσει αρκετές γυναίκες και δημιουργήσει το ερώτημα γιατί;

Διότι πολλές είναι αυτές που επιδιώκουν εγκυμοσύνη προκειμένου να έχουν καλύτερη μεταχείριση από τις άλλες κρατούμενες.

pregnant-prison-juniorsclub.gr

Στην Ελλάδα ισχύει: 

Ο ελληνικός νόμος επιτρέπει (βλ. Σωφρ. Κ., άρθρο 13) στις κρατούμενες μητέρες με παιδιά κάτω των τριών ετών να τα έχουν μαζί τους, σε ειδικό χώρο. Οι «μωρομάνες» κρατούνται σήμερα στις φυλακές του Ελαιώνα στη Θήβα. Κρατούμενες, Ελληνίδες και αλλοδαπές, είναι πίσω από τα κάγκελα μαζί με τα παιδιά τους, τα οποία αριθμούνται συνολικά σε 13.

Πριν από τη μεταφορά τους στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα του Ελαιώνα, οι μητέρες βρίσκονταν στον Κορυδαλλό.

Babies Behind Bars: Pregnant Cons

Στην Αμερική ισχύει:

Ένα σημαντικό ποσοστό κρατουμένων φυλακισμένων γυναικών, μεταξύ 6-10% από τις περίπου 113.οοο γυναίκες που βρίσκονται στη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έγκυες.

Όσο αυξάνεται το ποσοστό των έγκλειστων γυναικών ισοδυναμεί με αρκετές χιλιάδες μωρά που γεννιούνται στις φυλακές κάθε χρόνο.

Συγκλονιστικό βίντεο με γέννα:

Για τις γυναίκες κρατούμενες, ο τοκετός, είναι συχνά μια οδυνηρή εμπειρία. Ορίστε μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για μια γυναίκα που έχει ένα μωρό, ενώ βρίσκεται στη φυλακή.

eguos1-fulakes-juniorsclub.gr

Οι τρόφιμες και οι οικογένειές τους, σπάνια ενημερώνονται για την πιθανή, πιθανόν προγραμματισμένη ημερομηνία τοκετού μέχρι το πρωί του προγραμματισμένου ραντεβού. Ακόμα και αν μια κρατούμενη πρόκειται να έχει μια προγραμματισμένη γέννα καισαρική, δεν θα της το πουν μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα. Ένας εκπρόσωπος του Τμήματος ισχυρίζεται ότι οι περιορισμοί αυτοί υπάρχουν για να αποτρέψουν τις γυναίκες από το να πάρουν οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια για να προγραμματίσουν μια απόδραση.

Οι οικογένειες μένουν στο σκοτάδι σχετικά με τις λεπτομέρειες των γεννήσεων, με τις περισσότερες οικογένειες να μαθαίνουν για τη γέννα αφού οι κρατούμενες έχουν ήδη επιστρέψει στη φυλακή.

Παρά το γεγονός ότι οι φύλακες παρακολουθούν όλο το εικοσιτετράωρο, η γέννα πίσω από τα κάγκελα συχνά περιγράφεται ως μια εξαιρετικά μοναχική εμπειρία. Ακόμα και φαινομενικά τετριμμένα πράγματα όπως ότι δίνουν δείγματα ούρων, όλα γίνονται υπό προσεκτική παρακολούθηση της ένοπλης φρουράς. Παρά το ότι “όλα τα βλέμματα είναι πάνω της”, οι στενοί συγγενείς και φίλοι δεν επιτρέπεται να βρεθούν στην ίδια αίθουσα με την κρατούμενη. Επιπλέον, πολλά κράτη ρυθμίζουν το πότε και για πόσο καιρό ένας ειδικός μπορεί να είναι στην ίδια αίθουσα και να αγγίξει την ασθενή.

eguos-fulakes-juniorsclub.gr

Γεννούν με χειροπέδες…

Θα φανταζόσασταν ποτέ μια γυναίκα να γεννάει φορώντας χειροπέδες και τα πόδια της να είναι αλυσοδεμένα στα κάγκελα του κρεβατιού;

prison-birth-baby-2-juniorsclub.gr

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η πρακτική της αγκίστρωσης των γυναικών κατά τη γέννα παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα τους, και αρκετές περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί τα τελευταία χρόνια. Στις ΗΠΑ ωστόσο, δόθηκε τέλος στις χειροπέδες κατά τη διάρκεια του τοκετού.

prison-birth-baby-3-juniorsclub.gr

Όπως και μεγάλο μέρος της διαδικασίας του τοκετού για τις γυναίκες στη φυλακή, ο χρόνος που μία κρατούμενη θα έχει με το νεογέννητο της ποικίλλει ανάλογα με το κράτος. Αλλά για τα περισσότερα κράτη, οι γυναίκες έχουν 24 ώρες με το νεογέννητο τους πριν η διαδικασία του “αποχωρισμού” ξεκινήσει. Πολλοί περιγράφουν την εμπειρία αυτή ως το πιο επώδυνο μέρος.Ορισμένα κράτη μέλη επιτρέπουν στις μητέρες να περάσουν 48 ώρες με το νεογέννητο τους. Για να έχουν μεγαλύτερο δυνατό μέρος του χρόνου τους μαζί με τα νεογέννητα, οι νέες μητέρες ενθαρρύνονται να θηλάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

prison-birth-baby-1-juniorsclub.gr

 Υπάρχουν όμως και εκείνες που μένουν σκόπιμα έγκυες μόνο και μόνο για να έχουν μια πιο εύκολη ζωή στη φυλακή, όπως τη δυνατότητα να διαμείνουν σε νοσοκομείο, να περνούν περισσότερο χρόνο με το παιδί τους – κάτι σαφώς καλύτερο από το να κάθονται σε ένα παγερό κελί, υποστηρίζουν.

Υπάρχουν επίσης γυναίκες που θεωρούν, ότι η εγκυμοσύνη είναι ο μοναδικός τρόπος να γλιτώσουν την καταδίκη.

Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2012, μια Αγγλίδα, η οποία συνελήφθη για λαθρεμπόριο ναρκωτικών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος και καταδικάστηκε σε θάνατο, έμεινε έγκυος στη φυλακή προκειμένου να αποφύγει την εκτέλεση, γνωρίζοντας πως η κυβέρνηση απαγορεύει την εκτέλεση εγκύου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα «Daily Express» υπήρξαν φήμες ότι υποβλήθηκε σε τεχνητή γονιμοποίηση προκειμένου να επιτύχει μια πιο επιεική δικαστική απόφαση.

Όσο σκληρά και σοκαριστικά ακούγονται όλα αυτά, δεν παύουν να αντικατοπτρίζουν κρυμμένες πτυχές της πραγματικότητας που βιώνει μια μελλοντική μητέρα μέσα στη φυλακή. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο