Απόψεις

Η ελπίδα σταμάτησε να έρχεται για την παιδεία

Γράφει η Δώρα Κατσουλοπούλου

Στην Ελλάδα όπου η ελπίδα ερχόταν υποσχόμενη μεγάλες αλλαγές για ανάπτυξη και ένα καλύτερο αύριο , σ’αυτή την Ελλάδα η ελπίδα μάλλον δεν υπάρχει πια.

Την Πέμπτη 19.Φεβρουαρίου  οι φοιτητές του τμήματος ξένων γλωσσών μετάφρασης και διερμηνείας πραγματοποίησαν πορεία έξω από την Πρυτανεία του πανεπιστημίου Κέρκυρας για τη μη κατάργηση του 7ο υποχρεωτικού εξαμήνου των προγραμματικών σπουδών .

Διεκδικώντας όσα δικαιούνται για την πλήρη μόρφωση τους, δηλαδή επαρκή χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη των εξόδων των φοιτητών στο εξωτερικό, διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εξαμήνου και πρόσληψη μόνιμου διδάκτικου και διοικητικού προσωπικού  .

Οι φοιτητές παίρνουν στο εξωτερικό το 7ο εξάμηνο ως οργανικό κομμάτι των σπουδών τους. Ταυτόχρονα όμως το 6ο εξάμηνο από υποχρεωτικό μετατράπηκε σε προαιρετικό για όσους έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδα. Το πρόβλημα ξεκίνησε ουσιαστικά το 2012 με τον προϋπολογισμο κάθε τοσο να μειώνεται , και το εξάμηνο από υποχρεωτικό να γίνεται δυνητικό με αποκορύφωμα τη φετινή απόφαση της Συγκλήτου για μηδενικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο το πρόγραμμα σπουδών της σχολής προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά τη φοίτηση στο εξωτερικό. Γιατι εξωτερικό σημαίνει -πτυχίο- . Χωρίς το τελευταίο αυτο εξάμηνο στις σπουδές τους οι φοιτητές δεν μπορούν να πάρουν πτυχίο και επομένως να βγουν στην αγορά εργασίας .

Από την ίδρυση του σχεδόν το τμήμα ξένων γλωσσών μετάφρασης και διερμηνείας του ιονιου πανεπιστημίου έστελνε  τους φοιτητές για 6 μήνες  σε χώρα του εξωτερικού ώστε να παρακολουθήσουν εκεί τα μαθήματα σε ξένα πανεπιστήμια και να ενισχύσουν την φαρέτρα τους με το πολύτιμο όπλο της τριβής με την τοπική γλώσσα και κουλτούρα .

Η κατάργηση ομως της άσκησης αυτής υποβαθμίζει ουσιαστικά τις σπουδές στο Ιόνιο  πανεπιστήμιο, το αποδυναμώνει και το καθιστά έρμαιο αυτών που έχουν κατά καιρούς εκφράσει την επιθυμία για μετακίνηση του εκτός  Κέρκυρας.

Παρόλο αυτά όλοι οι φορείς βρίσκονται στο πλευρό των φοιτητών του μεταγραστικού τμήματος της Κέρκυρας, ένας από τους λόγους , το νησί γεμίζει ζωή τους χειμερινούς μήνες από τους φοιτητές  . Ανήσυχοι είναι και οι γονείς όπου με επιστολή στον υπουργό παιδείας Αρ. Μπαλτα εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους .

Τεσσερις εβδομάδες έχουν σταματήσει τα μαθήματα τους οι φοιτητές έχοντας κάνει κατάληψη στα κτίρια του μεταφραστικού ,όπου και θα παραμείνουν μέχρι να βρεθεί λύση .

πηγή: lay-out

Μετάβαση στο περιεχόμενο