Επιστημονικά Νέα

Η ιατρική τεχνητή νοημοσύνη της Google δοκιμάζεται στα νοσοκομεία

Η Google είχε παρουσιάσει το Μάιο την Med-PaLM 2, μία τεχνητή νοημοσύνη η οποία εξειδικεύεται σε ιατρικά θέματα. Να σημειώσουμε πως το PaLM 2 είναι το γλωσσικό μοντέλο το οποίο βρίσκουμε και στο Bard της Google και το Med-PaLM 2 είναι ένα AI εργαλείο το οποίο σχεδιάστηκε για να απαντά σε ερωτήσεις ιατρικού περιεχομένου.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Τώρα λοιπόν, η Wall Street Journal αποκαλύπτει πως το ερευνητικό νοσοκομείο Mayo Clinic στις ΗΠΑ, μαζί με άλλα νοσοκομεία, χρησιμοποιεί την Med-PaLM 2 από τον Απρίλιο! Η WSJ επικαλείται ένα εσωτερικό email, σύμφωνα με το οποίο η Google πιστεύει πως το νέο μοντέλο της θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες με περιορισμένη πρόσβαση σε γιατρούς.

Η Med-PaLM 2 εκπαιδεύτηκε βάσει επιδείξεων από ειδικούς της ιατρικής και η Google πιστεύει πως θα προσφέρει καλύτερες συζητήσεις όσον αφορά ιατρικά θέματα σε σχέση με γενικευμένα chatbots όπως το Bard και το ChatGPT.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα όμως έχουν δείξει πως η Med-PaLM 2 υποφέρει από τα ίδια προβλήματα ακρίβειας που συναντάμε και στα υπόλοιπα LLMs. Στη μελέτη βρέθηκε πως οι γιατροί βρήκαν περισσότερες ανακρίβειες και άσχετες πληροφορίες στις απαντήσεις που πρόσφερε η Med-PaLM 2 σε σχέση με τις απαντήσεις άλλων γιατρών.

Σε κάθε άλλη μέτρηση όμως, όπως η εξήγηση της λογικής, η κατανόηση του προβλήματος, η Med-PaLM 2 τα πήγε το ίδιο καλά με τους πραγματικούς γιατρούς. Η Google έχει τονίσει επίσης πως οι πελάτες της που δοκιμάζουν το Med-PaLM 2 θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων τα οποία θα είναι κρυπτογραφημένα και η Google δε θα έχει πρόσβαση σε αυτά.

Η Google αναγνωρίζει επίσης πως η Med-PaLM 2 βρίσκεται ακόμα στα πρώιμα στάδια δοκιμών και δεν μπορεί κάποιος να βασιστεί αποκλειστικά σε αυτήν. Ωστόσο πιστεύει πως στο μέλλον θα δεκαπλασιάσει τις δυνατότητες των δομών υγείας.

πηγή

https://www.juniorsclub.gr/nasa-fotografia-terastias-ekrixis-ston-ilio/

Μετάβαση στο περιεχόμενο