της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου elena_juniorsclub
Κουβαλάς βαρύ φορτίο καθώς διαβαίνεις την πόρτα της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων ΕΛΠΙΔΑ. Εκεί, κάθε γονέας, έχοντας αγκαλιά του, το παιδί του, “φορά” το μεγαλύτερο χαμόγελο του και πνίγει την αγωνία του. Εκεί, πας για να γίνεις μάρτυρας μιας νέας ζωής! Το παιδί σου ξαναγεννιέται!
Υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές λέξεις που σε κάνουν να τα βάζεις ακόμη και με θεριά όπως ο Καρκίνος. Υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές λέξεις για τα παιδιά της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, που ενισχύουν ακόμη και το επιστημονικό έργο των ιατρών!
Το βίωσα, το περπάτησα αυτό το μονοπάτι και συγκράτησα κάθε του λέξη. Γιατί στην ΜΜΜΟ του ΕΛΠΙΔΑ, κάθε δωμάτιο έχει μια λέξη να σου θυμίζει το στόχο, το σκοπό και να σε κρατά όρθιο όταν τα πόδια λυγίζουν. Λέξεις που σηματοδοτούν μόνο θετικά, μόνο καλά συναισθήματα.
Στο δικό μας δωμάτιο η Ευδιαθεσία! Μια λέξη που μου δημιουργούσε καλή διάθεση και με έκανε να χαμογελώ. Να χαμογελώ πίσω από την μάσκα και να το δείχνω στο δικό μας παιδί, με τα μάτια μου! Όταν χαμογελάς, το πρόσωπο συσπάται και τα μάτια γίνονται φωτεινά. Αυτή τη δύναμη που εκπέμπεις, το παιδί σου τη χρειάζεται. Όσο μικρό κι αν είναι, σε κοιτά κατάματα και ενώ περνάει δύσκολα, βλέπεις τα μάτια του να φωτίζουν. Πιστέψτε με, αμέτρητες φορές το μωρό μας χαμογελούσε. Ακόμη κι όταν πονούσε ή ένιωθε αδύναμο, το τραγούδι, η αγκαλιά, το χαμόγελο, άλλαζε δια μαγείας την κατάσταση!
Κι άλλες λέξεις όμως προτρέπουν τους γονείς να σκέφτονται θετικά! Λέξεις όπως: “Καλοτυχία”, “Ευτυχία”, “Καλομοίρα”, “Ελπίδα”! Λέξεις που δημιουργούν μια κατάσταση ευφορίας και ψυχοσωματικής ικανοποίησης στο γονέα και στο παιδί! Λειτουργούν ως αντίβαρο της κατάστασης που βιώνει το παιδί. Σαν μια θεραπευτική αγωγή στη ψυχή τους. Άλλωστε πολλές φορές, στη δική μας περίπτωση, η καλή ψυχολογία του μωρού ήταν σύμμαχος στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας!
Η καλή ψυχολογία νικάει τον καρκίνο! Η καλή ψυχολογία είναι αρωγός στο έργο των ιατρών. Ο εγκέφαλος του παιδιού που έχει καλή διάθεση, θετικά συναισθήματα, εκκρίνει ένα νευροδιαβιβαστή που λέγεται σεροτονίνη! Η σεροτονίνη είναι το ζωντανό φάρμακο του οργανισμού μας, όπου επηρεάζει τον οργανισμό μας και δυναμώνει κυριολεκτικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό φυσικά, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο!
Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά, συνάντησα ένα έμπειρο και καταρτισμένο επιστημονικό team (ιατρών και νοσηλευτών). Μια ισχυρή ομάδα με επικεφαλής τη διευθύντρια της ΜΜΜΟ, την Παιδίατρο- Αιματολόγο Ιουλία Περιστέρη!
Η έναρξη του προγράμματος των μεταμοσχεύσεων έγινε τον Μάïο του 1993 μετά από σωστή προετοιμασία και συντονισμένη ομαδική προσπάθεια από όλα τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας, στην οποία εκτός από τον επικεφαλής κύριο Γραφάκο συμμετείχαν η κυρία Κίτρα, η κυρία Περιστέρη και ο κύριος Γουσέτης.
Η ΜΜΜΟ σήμερα λειτουργεί στον 3o όροφο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων μαζί με τα 3 Αιματολογικά – Ογκολογικά Τμήματα (ΤΑΟ – ΚΕΘ – ΟΤΑΚ), δωρεά και πάλι του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», και είναι η μοναδική Παιδιατρική Μονάδα Μεταμόσχευσης στη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας αποκλειστικά παιδιά και εφήβους, ηλικίας μέχρι και 18 ετών.
Η Μονάδα λειτουργεί ως ανεξάρτητη Μονάδα με άδεια του Υπουργείου Υγείας από το 1993.
Το πρόγραμμα των μεταμοσχεύσεων της Μονάδος αφορά αυτόλογες και κυρίως αλλογενετικές μεταμοσχεύσεις με δότες ιστοσυμβατούς ή ασύμβατους συγγενείς ή εθελοντές μη συγγενείς ιστοσυμβατούς, από την Παγκόσμια Τράπεζα Δοτών Εθελοντών Δοτών. Τα αιμοποιητικά μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως Μυελικά, αλλά και Αιματικά (αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα περιφερικού αίματος) καθώς και Ομφαλο-Πλακουντιακά.
Το φάσμα των μεταμοσχεύσεων έχει διευρυνθεί εντυπωσιακά με τη χρήση εναλλακτικών δοτών και μοσχευμάτων. Τα 2/3 περίπου των αλλογενών μεταμοσχεύσεων στη μονάδα μας πραγματοποιούνται από εθελοντές μη συγγενείς δότες.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 50-60 μεταμοσχεύσεις σε παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικά και γενετικά αιματολογικά νοσήματα, απειλητικά για τη ζωή, με πολύ καλά αποτελέσματα εφάμιλλα της αλλοδαπής (Ευρώπη-Αμερική) και με ιδιαίτερα χαμηλή τοξικότητα.
Ως εκ τούτου πολλά παιδιά, Ελληνόπουλα αλλά και από άλλες χώρες, Βαλκάνια, Αφρική, Μέση Ανατολή, με σοβαρά θανατηφόρα αιματολογικά νοσήματα αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται επιτυχώς στη χώρα μας χωρίς να σπαταλιέται ελληνικό συνάλλαγμα, πολύτιμο στην οικονομική κρίση που διάγουμε…
Διαβάστε επίσης:
Ελένη Βασιλοπούλου: Γιατί να γίνεις κι εσύ Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών ?
Η μάχη του 4χρονου Beckett με τον καρκίνο μέσα από φωτογραφίες! Η φωτογραφία που έγινε viral !!!