Είσαι από αυτούς που θέλουν ηρεμία στο αυτοκίνητο. Αλλά αυτό το κινητό, ρε παιδί μου, με τα μπλιμπλίκια του, δεν βοηθάει και πολύ, ε; Μία τα social, μία τα emails από τη δουλειά, μία τα groups στο whatsapp. Ε, σε κάποια φάση θα το σηκώσεις το ρημάδι, για να δεις ότι όλα είναι καλά, ή και από σκέτη, αυθεντική περιέργεια.
Πόσο πιστεύεις ότι διαρκεί μόνο αυτή η κίνηση; Οι περισσότεροι σε αυτήν την ερώτηση απαντάνε 2 δευτερόλεπτα. Oops, λάθος. Ο χρόνος που χρειάζεται μόνο για να σηκώσεις το κινητό σου και να ανοίξεις ένα μήνυμα είναι 4,6 δευτερόλεπτα. Τι σημαίνει αυτό; Είναι σαν να οδηγείς, χωρίς να βλέπεις μπροστά σου, για 4,6 δευτερόλεπτα. Κι αν οδηγείς με 90 χλμ/ώρα, μέσα σε αυτά τα δευτερόλεπτα που δεν έχεις ορατότητα, έχεις διανύσει ίση απόσταση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου!
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Τι μπορεί να συμβεί σε 4,6 δευτερόλεπτα στην οδήγηση;
Έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλά για τους κινδύνους της χρήσης κινητού την ώρα της οδήγησης. Αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία Lexus ήθελε να το πάει ένα βήμα παραπέρα, και να δείξει τι σημαίνουν αυτά τα δευτερόλεπτα που ανοίγεις το κινητό ενώ οδηγείς, στην πράξη. Με ένα πονηρό πείραμα!
Το “Test Drive” για το μοντέλο NX SUV
Η ομάδα της Lexus κάλεσε τυχερούς συμμετέχοντες, οι οποίοι θα έπαιρναν μέρος σε ένα test drive του νέου μοντέλου, NX SUV, σε μία πίστα με κώνους και εμπόδια – fun! Ή έτσι νόμιζαν οι ίδιοι.
Αυτό που δεν ήξεραν, είναι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν ελαφρώς τροποποιημένο. Στο παρμπρίζ είχαν τοποθετηθεί ειδικά ηλεκτροχρωμικά κρύσταλλα, τα οποία μπορούσαν από τη μια στιγμή στην άλλη να θολώσουν το κρύσταλλο, και να το κάνουν αδιάφανο. Επίσης, στο αυτοκίνητο είχαν εγκατασταθεί κάμερες, κι έτσι έχουμε εικόνα για το τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια.Εκεί που οδηγούν και κάνουν πλακίτσα, ξαφνικά θολώνει το παρμπρίζ. Οδηγός και συνοδηγός δεν βλέπουν τίποτα μπροστά τους για ακριβώς 4,6 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα, φυσικά, να φρικάρουν και να πέσουν πάνω στα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά τους. Μία από τους συμμετέχοντες δηλώνει στο βίντεο ότι “αυτή ήταν μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής της” – κάποια δεν θα ξαναμπεί σε Lexus, μάλλον.
Δες εδώ πώς αντιδρούν οι οδηγοί όταν ξαφνικά θολώνει το παρμπρίζ:
Το συμπέρασμα της άσκησης της Lexus
Ήταν λίγο σκληρό για τους συμμετέχοντες, αλλά αυτό ήταν το νόημα της άσκησης που δημοσιεύτηκε από τη Lexus στις 6 Απριλίου. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν είμαστε τόσο γρήγοροι όσο νομίζουμε, όταν χρησιμοποιούμε το κινητό ενώ οδηγούμε. Ακόμη και για να τσεκάρουμε ένα μήνυμα ή μία ειδοποίηση.
Έχουν γίνει πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης προκαλεί την απόσπαση της προσοχής του οδηγού, με κίνδυνο να γίνει ένα ατύχημα. Αλλά αυτή είναι ίσως η μοναδική άσκηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα από αυτοκινητοβιομηχανία, με πραγματικούς συμμετέχοντες, για να δείξει στην πράξη τι σημαίνουν τα δευτερόλεπτα που οδηγείς με το κινητό στο χέρι.
Σύμφωνα με τις μελέτες, οι οδηγοί με απόσπαση προσοχής είναι 4 φορές πιθανότερο να προκαλέσουν ένα ατύχημα.
Εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους χρήσης του κινητού στην οδήγηση
Η δημοσίευση του πειράματος δεν έγινε τυχαία ημερομηνία. Στις ΗΠΑ, όπου υπολογίζεται ότι από το 2021 μέχρι το 2019 έχουν σκοτωθεί πάνω από 26.000 άνθρωποι σε τροχαίο ατύχημα που σχετίζεται με απόσπαση προσοχής του οδηγού, ο Απρίλιος είναι τα τελευταία 10 χρόνια “Εθνικός Μήνας Ενημέρωσης για την Απόσπαση Προσοχής στην Οδήγηση”. Οπότε αυτές τις μέρες έχουν κυκλοφορήσει διάφορα βιντεάκια, όπως το παρακάτω από τον Οργανισμό Εθνικής Ασφάλειας Κυκλοφορίας Αυτοκινητοδρόμων («NHTSA»), ο οποίος υπενθυμίζει με έναν απότομο τρόπο στους οδηγούς της χώρας ότι εκτός από επικίνδυνη, η χρήση κινητού στο αυτοκίνητο τιμωρείται με πρόστιμο:
Τι λέει ο Κ.Ο.Κ. για τη χρήση κινητού στην οδήγηση;
Πίσω στα δικά μας, πάμε να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα τι επιτρέπεται και τι όχι στην οδήγηση, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.
Μπορείς να μιλάς στο κινητό ενώ οδηγείς;
Μόνο αν έχεις ασύρματο ακουστικό (bluetooth) ή αν έχεις το κινητό σε ανοιχτή ακρόαση και το έχεις βάλει σε ειδική θήκη στο ταμπλό του αυτοκινήτου. Το να έχεις το κινητό στο χέρι ή στα μπούτια ή κάτω από τα μπούτια, δηλαδή, δεν περνάει. Πρέπει να είναι στην ειδική θήκη. Ούτε η χρήση του τηλεφώνου με ακουστικά (handsfree) επιτρέπεται, καθώς έχει αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη στην οδήγηση.
Μπορείς να στέλνεις μήνυμα ενώ οδηγείς;
Ό – χι. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να διαβάζεις ή να στέλνεις μήνυμα. Σε περίπτωση παράβασης των όρων του ΚΟΚ, σου παίρνουν επί τόπου στοιχεία κυκλοφορίας και άδεια οδήγησης για 60 ημέρες. Και το πρόστιμο είναι €100.
Και μην ξεχνάς, δεν έχει σημασία αν θα απαντήσεις στο μήνυμα. Ο χρόνος που χρειάζεται για να σηκώσεις το τηλέφωνο και να ανοίξεις μία ειδοποίηση είναι πολύ πιο σημαντικός απ΄όσο νομίζεις εκείνη τη στιγμή! Η προσοχή σου είναι πολύ ευαίσθητη και έτοιμη να πάει περίπατο, με το παραμικρό ερέθισμα. Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει, αλλά για τον ίδιο ακριβώς λόγο χαμηλώνεις τη μουσική πριν παρκάρεις ή όταν ψάχνεις μία διεύθυνση!
ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.
Διαβάστε επίσης
13 πράγματα που κάθε γονιός πρέπει να έχει στο αυτοκίνητο!
Αλλάζουν τα όρια επιβατών από Δευτέρα – Τι θα ισχύει στο εξής για ΙΧ, ταξί και παιδιά
7 λάθη που κάνουμε όταν βάζουμε το παιδί στο αυτοκίνητο
Τι ισχύει με τη χρήση της μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε είναι υποχρεωτική