Like Τέχνη

Η “Λιλιπούπολη” και τα νέα της τραγούδια

Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά μαζί με τα πρώτα της τραγούδια, που δημιούργησε ο Μάνος Χατζιδάκις τη δεκαετία του 1970, αλλάζουν!

Και τι εννοούμε; Τα τραγούδια της Λιλιπούπολης αναμειγνύονται με ηλεκτρονικές, ραπ, λάτιν, ροκ, ελληνικές, αλλά και κλασικές μουσικές!Στο νέο άλμπουμ με τίτλο το“Αστέρι της Λιλιπούπολης” βρίσκονται όλα τα νέα τραγούδια, που κυκλοφορεί από την Minos Emi.

Πέρα από το cd, μπορείτε να ακούσετε τα νέα τραγούδια και στην ομότιτλη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, το “Αστέρι της Λιλιπούπολης” που παρουσιάζεται στο θέατρο Κοτοπούλη(ΡΕΞ).

Καινούριοι αλλά και παλιοί ήρωες κάνουν την εμφανισή τους στη σκηνή, γιγαντώνοντας (όπως έκανε πάντα η Λιλιπούπολη) την ποιήση, το χιούμορ, τη φαντασία και την ανατροπή.

Τα τραγούδια της ιστορικής εκπομπής του Μάνου Χατζηδάκι του Τρίτου Προγράμματος, αγκάλιασαν τρεις γενιές, τραγουδήθηκαν , παρουσιάστηκαν σε δεκάδες συναυλίες και δισκογραφήθηκαν σε πολλές εκδόσεις, πάνω από τριάντα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που η Λιλιπούπολη μετασχηματίζεται σε ένα πολύχρωμο, πολυδιάστατο έργο που συναρπάζει από την σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για μικρούς και μεγάλους.

Όπως γράφει η Ρεγγίνα Καπετανάκη που ήταν μία από εκείνους που είχε την αρχική σύλληψη της ιδέας, χαρακτήρων και των τοπονυμίων της ραδιοφωνικής Λιλιπούπολης. «Ένας κύκλος τελειώνει και ένας νέος αρχίζει .Η Λιλιπούπολη ήταν ένα ζωντανό καλλιτεχνικό κύτταρο με μια τεράστια εγγενή δυναμική που ήταν αναγκαίο – όχι μόνο επειδή πολύς κόσμο το ζητούσε- αλλά και από εσωτερικές μας ανάγκες, να εκφραστεί τώρα ιδιαίτερα στην εποχή μας και με άλλους τρόπους.»

Μάλιστα, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος που ήταν και ένας από τους δημιουργούς των πρώτων τραγουδιών της Λιλιπούπολης πιστεύει επίσης ότι «ανέκδοτες ιστορίες σενάρια, ιδέες, μελωδίες , ανυπομονούσαν να ξαναγεννηθούν σε μια άλλη στιγμή γιατί η Λιλιπούπολη ποτέ δεν ήταν απλά ένα Μουσείο ενώ ταυτόχρονα ήταν σε γνώση μας το γεγονός ότι μια νέα Λιλιπούπολη θα μιλούσε σε παιδιά και ενήλικες τόσο διαφορετικούς σε συναισθήματα και ψυχισμό που ζουν σε πιο περίπλοκες και ανήσυχες εποχές.»

lilipoypoli.junioirsclubΣχετικά με την παράσταση
Το μικρό Αστεράκι που γεννιέται σε ένα μακρινό Γαλαξία , δυστυχώς με μια ακτίνα λιγότερη, δεν θέλει να μείνει στην απέραντη ηρεμία του Σύμπαντος αλλά θέλει να γνωρίσει την μυθική Λιλιπούπολη που βρίσκεται στα μυστικά βάθη κάποιου Ωκεανού της Γης. Το Αστέρι, αγνοεί τις νουθεσίες και τις απειλές των «μεγάλων», τολμάει και εκτινάσεται , έρχεται στην υποβρύχια Λιλιπούπολη, μέσα από ένα σωρό περιπέτειες  με υπέροχα φανταστικά πλάσματα, χταπόδια, σαλάχια, κουτσομούρες, ξωτικά, πειρατές, δράκαινες , τον Αστερία και πολλά άλλα και χάρη στην Τόλμη, την Αλληλεγγύη και την Δύναμη του ξανακερδίζει την χαμένη του ακτίνα και κυρίως νοιώθει το αίσθημα της φιλίας και το βίωμα ότι όλα τα πλάσματα είναι «πλασμένα από το ίδιο υλικό».

Τα βίντεο είναι του Αντώνη Κοτζιά, τα κοστούμια και τα σκηνικά της Έρσης Δρίνη και οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου.

Θέατρο Rex– σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305074, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας) στο ticketservices.gr και  στο www.n-t.g
Μετάβαση στο περιεχόμενο