Στην 1η θέση της Ευρώπης στις καισαρικές τομές κατατάσσεται η Κύπρος γεγονός που προβληματίζει και θα αποτελέσει θέμα επιστημονικής ημερίδας μαιευτικής στη Λευκωσία, με θέμα “Οι μαίες μπορούν”.
Το θέμα της ημερίδας, αποτελεί απόρροια της εκστρατείας προώθησης και υποστήριξης του φυσιολογικού τοκετού, Μάιος 2014 –Μάιος 2015, που πραγματοποιήθηκε από τις Μαίες με στόχο τη μείωση του ποσοστού 52.2% των καισαρικών τομών (κ/τ) που κατατάσσει τη Κύπρο 1η χώρα στην Ευρώπη. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, η μαιευτική φροντίδα σε εγκυμονούσες χαμηλού κινδύνου, παρέχεται από τις μαίες σε πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, διενεργώντας τους τοκετούς κυρίως σε «κέντρα φυσικού τοκετού» στη κοινότητα και μονάδες συνεχούς μαιευτικής φροντίδας σε νοσοκομεία που διαθέτουν δωμάτια φυσικού τοκετού επιβεβαιώνοντας ότι «οι μαίες μπορούν».
Ερευνητικά αποτελέσματα σε χώρες, όπου το σύστημα υγείας έχει αξιοποιήσει πλήρως τον επαγγελματία μαία, έχουν μειώσει τη μητρική και νεογνική θνησιμότητα μέχρι και 3%, από το 1990 μέχρι σήμερα, έχουν αυξήσει τους φυσιολογικούς τοκετούς από μαίες στο 70%, έχουν μειώσει τους πρόωρους τοκετούς, έχουν βελτιώσει τους δείκτες μητρικού θηλασμού πέραν του 90% και ασφαλώς έχουν μειώσει την παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο και κατ’ επέκταση το οικονομικό κόστος. Συνεπώς δεν είναι τυχαίο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (1996) καθορίζει την «γέννηση φυσική και φυσιολογική λειτουργία της ζωής και η οποία δεν πρέπει να προσεγγίζεται σαν ασθένεια» και τη μαία, ως τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας για την φροντίδα της φυσιολογικής εγκυμοσύνης και τοκετού.
Γενεές μαιών κατάφεραν με την επιμονή τους και την ευελιξία τους, αγωνιζόμενες να βελτιώσουν τη μαιευτική φροντίδα, να αντιμετωπίσουν όπως και εμείς σήμερα αυτές τις τεράστιες προκλήσεις μέσα σε διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνίες.
Οι προκλήσεις ενδυναμώνουν την υποχρέωση μας και την ευθύνη μας να συμβάλουμε μέσα από την ευρύτερη ομάδα υγείας ώστε αυτοί οι δείκτες να βελτιωθούν καθώς εστιάζουμε στη σπουδαιότητα των υγιών μητέρων και νεογνών σε όλο τον κόσμο, πάνω στους οποίους οικοδομείται η υγεία κάθε κοινωνίας.
Ο φυσιολογικός τοκετός σε πλαίσιο πρωτοβάθμιας μαιευτικής φροντίδας υγείας, εκτός από την ποιοτική φροντίδα για την γυναίκα, ταυτόχρονα μειώνει και το κόστος έναντι του ιατρικοποιημένου τοκετού εντός νοσοκομείου (RCM, 2010). Συνεπώς η παροχή μαιευτικής φροντίδας στο ΓεΣΥ, σε πλαίσιο ισότιμο και προσβάσιμο, για όλες τις γυναίκες της Κύπρου, με πλήρη αξιοποίηση του επαγγελματία μαία, θα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη βελτίωση των δεικτών περιγεννητικής υγείας στο τόπο μας.
Επιπλέον είναι σημαντικό να δοθεί και στη γυναίκα της Κύπρου επιλογή στο τοκετό, με την διαμόρφωση «δωματίου φυσικού τοκετού» (midwifery led care rooms) μέσα στο χώρο των δημόσιων μαιευτηρίων, σε όλες τις πόλεις, ως άμεση λύση, με προσανατολισμό το φυσιολογικό τοκετό και απομάκρυνση από την ιατρικοποίηση, με μελλοντικό σχεδιασμό τη δημιουργία κέντρου φυσικού τοκετού, το οποίο θα δώσει συνολική λύση, και θα ανεβάσει την προσφερόμενη υπηρεσία μητρότητας σε ευρωπαϊκά επίπεδα και πρότυπα.
Επένδυση στις μαίες σημαίνει επένδυση σε ένα καλύτερο μέλλον με αποτελεσματικές, ασφαλείς και οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες υγείας για όλες τις γυναίκες και τις οικογένειες τους.
Η ημερίδα έγινε το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, στο Ξενοδοχείο HILTON CYPRUS. Η Ημερίδα οργανώθηκε από την Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και την αιγίδα του Υπουργού υγείας Δρ Φίλιππου Πατσαλή. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Επίτροπος Εθελοντισμού κ. Γιαννάκη.
]]>