Εφηβεία / 17+

Η σημασία του ελεύθερου χρόνου για τους εφήβους!

Στον ελεύθερο χρόνο μας, διασκεδάζουμε και ξεκουραζόμαστε. Τα παιδιά συνήθως παίζουν, ζωγραφίζουν ή περνούν χρόνο με τους γονείς τους. Από την άλλη, οι έφηβοι αρχίζουν να αποστασιοποιούνται από τις οικογένειές τους και προτιμούν την παρέα των φίλων τους. Ωστόσο, εάν δεν αξιοποιήσουν σωστά τον ελεύθερο χρόνο τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα. Πολλές φορές, οι γονείς ανησυχούν και παραπονιούνται για τους φίλους που έχουν τα παιδιά τους. Νομίζουν ότι μπορεί να ασκούν κακή επιρροή και προσπαθούν να παρέμβουν.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Είναι όμως σωστό;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι γονείς πρέπει να έχουν λόγο στις επιλογές των παιδιών τους πριν φτάσουν στην εφηβεία. Μετά είναι δύσκολο να πουν τι πρέπει να κάνουν καθώς σε αυτό το στάδιο το παιδί δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην άποψη των φίλων και λιγότερη σε εκείνη των γονιών.

Γιατί μερικοί έφηβοι κάνουν πιο καλές επιλογές από άλλους;

Αξίες

Η οικογένεια είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για να βοηθήσει τα παιδιά να χτίσουν την ταυτότητά τους και να υιοθετήσουν βασικές αξίες . Αυτό σίγουρα θα τους βοηθήσει να καθορίσουν τις μελλοντικές επιλογές τους. Εάν μεγαλώσετε τα παιδιά σας με αγάπη, θα έχουν καλή αυτοεκτίμηση και πιθανότατα θα κάνουν καλές επιλογές για το πώς θα περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.Οι έφηβοι τείνουν να περνούν χρόνο με συνομήλικους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και έχουν τους ίδιους στόχους. Επομένως, τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό δεν θα είναι πρόθυμα να περάσουν το χρόνο τους με εκείνα που πειραματίζονται με ουσίες, ενώ οι έφηβοι με αυτοπεποίθηση θα έχουν λιγότερα προβλήματα όταν θα έρθουν αντιμέτωπα με δύσκολες συμπεριφορές φίλων τους.

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι έφηβοι που έχουν καλή σχέση με τους γονείς τους δεν θα αισθάνονται την ανάγκη να τους αμφισβητήσουν και να τους παρακούσουν. Εν ολίγοις, εάν θέλετε να αποτρέψετε τα παιδιά σας από το να αναμειχθούν με λάθος παρέα, εστιάστε σε αυτά και όχι στους φίλους τους. Βοηθήστε τα να χτίσουν μια ισχυρή προσωπικότητα και θα επιλέξουν τον σωστό δρόμο.

Επιλογές

Μερικές φορές, οι έφηβοι κάνουν κακή χρήση του ελεύθερου χρόνου τους επειδή δεν έχουν πολλές δραστηριότητες για να διαλέξουν. Και, όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν, μπορεί να καταλήξουν να χάνουν το χρόνο τους ή να κάνουν λάθος πράγματα. Έτσι, είναι σημαντικό να τους προσφέρετε επιλογές, ανάλογα με την ηλικία τους.

Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους . Αυτό συμβαίνει γιατί τους βοηθά να διατηρούνται σε φόρμα και επιπλέον συμβάλλει στην απόκτηση αξιών, όπως η προσπάθεια, η πειθαρχία και η ομαδική εργασία.

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τα παιδιά σας να σκεφτούν διασκεδαστικές δραστηριότητες για να κάνουν με τους φίλους τους. Προσφερθείτε να τους πάτε σε ένα πάρκο ψυχαγίωγίας ή να κάνετε μια μάζωξη στο σπίτι.

Όρια

Τέλος, θυμηθείτε ότι είναι επίσης σημαντικό να καθορίσετε ορισμένα όρια για τα παιδιά σας. Παρόλο που μπορεί να διαμαρτύρονται για τον έλεγχο , στην πραγματικότητα αισθάνονται ότι υποστηρίζονται και καθοδηγούνται.Επομένως, δώστε προσοχή στα σχέδια των παιδιών σας και των φίλων τους. Σεβαστείτε την ανάγλη τους για ανεξαρτησία αλλά φροντίστε για την ασφάλειά τους.

Η σημασία του ελεύθερου χρόνου για τους εφήβους

Οι δραστηριότητες και οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί για τους εφήβους. Ωστόσο, δεν αφορά μόνο την απασχόλησή τους ή την ανάγκη τους να βρουν νέους φίλους. Αυτό που κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους θα τους βοηθήσει να χτίσουν την ταυτότητά τους.

Οι εμπειρίες κατά την εφηβεία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ενήλικη ζωή τους. Και, αυτό μπορεί να είναι καλό ή κακό. Ως αποτέλεσμα, οι έφηβοι μπορεί να γίνουν ευάλωτοι ή δυνατοί. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να τους καθοδηγήσετε και να τους προσφέρετε τις καλύτερες ευκαιρίες ώστε να επιλέξουν το σωστό δρόμο.

ΔΟΥΒΡΗΣ Ηλεκτρικές Συσκευές Α.Ε.

Διαβάστε επίσης

3 αγωνίες των εφήβων που τις έχουν ξαναζήσει και ως νήπια!

Έρευνα: Πως επηρέασε ο Κορονοϊός την ψυχική υγεία μαθητών, φοιτητών και νέων στην Ελλάδα;

Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου απαντά σε 10 ερωτήσεις παιδιών και εφήβων για το Juniorsclub.gr

Κάμαλα Χάρις: Πώς θα επηρεάσει τα κορίτσια η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ;

Μετάβαση στο περιεχόμενο