Συνταγές

Η συνταγή της μαμάς: Χωριάτικη σπανακόπιτα με τυρί φέτα!

Αγαπημένη παραδοσιακή πίτα, από τα χεράκια της μαμάς – σεφ Μαρία Παπαγεωργίου!

 

Όλες οι συνταγές για γλυκά, φαγητά, πίτες κ.α —>  ΕΔΩ
Σπανακόπιτα με φέτα και χωριάτικο φύλλο!
Υλικά για τη ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 φλτζ του καφέ ξυδι
1 φλυτζάνι του καφέ λάδι
αλάτι 
νερό  όσο πάρει να γίνει μια ωραία ζύμη (περίπου ενα φλυτζάνι)
Υλικά για τη γέμιση σε μεγάλο ταψί 40αρι
600.γρ σπανάκι
1 ματσο άνηθο
10. κρεμμυδάκια φρέσκα 
2 πράσα
1.ματσάκι μαϊντανό
100γρ καυκαλίδες εαν βρούμε προεραιτικές
100γρ αλεύρι για να πιει τα υγρά
300γρ τυρί φέτα
1 φλυτζ. τσαγ ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι
Συνταγή:
1.πλένουμε όλα τα χορταρικά πολύ καλά και τα ψιλοκόβουμε. Έπειτα τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπωλ 
2.Ρίχνουμε μέσα και το αλεύρι, μαζί με το λάδι, το πιπέρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
3.Φτιάχνουμε τη  ζύμη μας: Πρώτα βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μπωλ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά. Πρέπει να γίνει ελαστική η ζύμη. Έπειτα τη χωρίζουμε στη μέση και φτιάχνουμε δυο καρβελάκια. Τα αφήνουμε με μια πετσέτα.   
4.Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο μεγαλύτερο του ταψιού που έχουμε.
5. Λαδώνουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι τον πάτο του ταψιού και απλώνουμε το φύλλο με τις άκρες του να προεξέχουν του ταψιου. 
5.Προσθέτουμε το μείγμα των λαχανικών. Πέρνουμε με τα χέρια μας τη φέτα και την τρίβουμε σε κομμάτια μέσα στο ταψί. Γυρίζουμε μπρος τα μέσα τις εξοχές του φύλου και καλύπτουμε το μείγμα, γύρω-γύρω. 
6.Φτιάχουμε και το δεύτερο φύλλο το οποίο τοποθετούμε επάνω απο το μείγμα μας κι αυτό μεγαλύτερο του ταψιού για να γυρίσουμε τις άκρες γύρω-γύρω, σαν μικρό ρολάκι. Έπειτα αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και χαράζουμε με ένα μαχαίρι, κάθετα επάνω στο φύλλο. Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς μέχρι να κρούστα επάνω και κάτω. 

 Καλή όρεξη!

Η συνταγή της μαμάς: Παραδοσιακή γαλατόπιτα με φέτα!!!

Η συνταγή της μαμάς: Πατατοπιτάκια χωρίς φύλλο!

Μετάβαση στο περιεχόμενο