Προτεινόμενο Συνταγές

Η συνταγή της μαμάς: Η ημέρα θέλει μπακαλιάρο με σκορδαλιά!!!

Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι το παραδοσιακό… έδεσμα της 25ης Μαρτίου. Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για «ενδυνάμωση».

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα μπορούσαν να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά είχαν πρόβλημα γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Σκορδαλιά (πατάτα) με βακαλάο!  

Υλικά: 
10 μεγάλες πατάτες
7 σκελίδες σκόρδο
1 ή 2 λεμόνια (χυμός)
ζωμός από το βακαλάο. 
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 
αλάτι
Συνταγή: 
1. Βράζουμε ένα κομμάτι βακαλάο. Δεν το πετάμε, μπορούμε να φτιάξουμε κροκέτες, θα τις δείξουμε σε άλλη συνταγή. 
2. Πλένουμε τις πατάτες, αφού τις έχουμε καθαρίσει τις βράζουμε σε νερό με λίγο αλάτι. Αφού τις βράσουμε καλά, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε λίγο από το ζωμό του ψαριού (κι αυτό σουρωμένο). 
3. Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, το μισό χυμό λεμονιού. και τα λιώνουμε όλα μαζί. Θέλουμε να έχει βελουτέ υφή. Χτυπάμε με το μίξερ και αν χρειαστεί για να μην είναι σφιχτή, θα προσθέσουμε λίγο λεμόνι αν χρειάζεται ή ζωμό ακόμη. Βάζουμε και λίγο αλατάκι. 
4.Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο λάδι ακόμη, μαζί με βακαλάο ή άλλο ψάρι! 
Μετάβαση στο περιεχόμενο