Συνήθως στις εθνικές εορτές μας, ιδίως του Ευαγγελισμού (25η Μαρτίου) αλλά και την 28η Οκτωβρίου, όπου ξημερώνει αύριο, οι γιαγιάδες μαγείρευαν σκορδαλιά με πατάτα (αλλιώς αλιάδα) και βακαλάο τηγανιτό! Αυτή τη συνταγή μας μαγειρεύει σήμερα η η μαμά-σεφ Μαρία Παπαγεωργίου.
Σκορδαλιά (πατάτα) με βακαλάο!
Υλικά:
10 μεγάλες πατάτες
7 σκελίδες σκόρδο
1 ή 2 λεμόνια (χυμός)
ζωμός από το βακαλάο.
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι
Συνταγή:
1. Βράζουμε ένα κομμάτι βακαλάο. Δεν το πετάμε, μπορούμε να φτιάξουμε κροκέτες, θα τις δείξουμε σε άλλη συνταγή.
2. Πλένουμε τις πατάτες, αφού τις έχουμε καθαρίσει τις βράζουμε σε νερό με λίγο αλάτι. Αφού τις βράσουμε καλά, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε λίγο από το ζωμό του ψαριού (κι αυτό σουρωμένο).
3. Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, το μισό χυμό λεμονιού. και τα λιώνουμε όλα μαζί. Θέλουμε να έχει βελουτέ υφή. Χτυπάμε με το μίξερ και αν χρειαστεί για να μην είναι σφιχτή, θα προσθέσουμε λίγο λεμόνι αν χρειάζεται ή ζωμό ακόμη. Βάζουμε και λίγο αλατάκι.
4.Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο λάδι ακόμη, μαζί με βακαλάο ή άλλο ψάρι!
Καλή Όρεξη!!!