από την Μαρία Κιούρτη Μαία, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Μητρικού Θηλασμού-Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας
Μία επίσκεψη στην Μυρσίνη στο προσφυγικό οικισμό μου θύμισε το άρθρο που είχα διαβάσει πρόσφατα για την Ελληνίδα Μαία Λία Μότσκα μέλος των Γιατρών του Κόσμου, που ξεγεννά γυναίκες στις εμπόλεμες περιοχές του κόσμου Μας αφηγείται τι σημαίνει να ξεγεννάς θαρραλέες γυναίκες στην εμπόλεμη ζώνη της Υεμένης «Οι γυναίκες της Υεμένης είναι οι πιο δυναμικές γυναίκες που έχω γνωρίσει στη ζωή μου»:
Η Λία Μότσκα σε μία συγκλονιστική μαρτυρία, αφιερωμένη στη Γιορτή της Μητέρας «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έγκυο γυναίκα που παρέλαβα με 45% εγκαύματα σε όλο της το σώμα από βομβαρδισμό του σπιτιού της κι ενώ βρισκόταν στον τοκετό. Το μωρό είχε αρχίσει να βγαίνει, αλλά η γυναίκα αδυνατούσε να δει από τα τραύματα στο πρόσωπο. Είχα ανατριχιάσει. Η γιατρός μας της περιποιούταν τα εγκαύματα κι εγώ προσπαθούσα να την εξετάσω για να φέρουμε το μωρό. Ίσως εκείνη τη στιγμή να συνειδητοποίησα τον λόγο που η ζωή έχει εξαιρετική σημασία στην Υεμένη. Γιατί η ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον θάνατο. Αναπληρώνουν αυτούς που χάνονται στον πόλεμο με τη νέα ζωή. Είναι απόλυτα συνειδητό. Το ξέρω ότι μπορεί να σοκάρει, αλλά εν καιρώ πολέμου η νέα ζωή στη Μέση Ανατολή φέρνει την ελπίδα ότι το γένος δεν θα εξαφανιστεί. Το έχω δει στη Συρία. Το έχω δει στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι, όταν συνάντησα 8 μηνών έγκυο πρόσφυγα που περπατούσε δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια με 42 βαθμούς για να φτάσει στην Ειδομένη, να περάσει στα Σκόπια και να γεννήσει στη Γερμανία. Κι εγώ έλεγα “πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό;”. Κι όμως είναι. Είναι υποχρέωσή τους να μην σταματήσουν. Είναι υποχρέωσή τους να συνεχίσουν τη ζωή. Είναι μια διαφορετική νοοτροπία που οφείλουμε να σεβαστούμε.»
Είναι μία κατάσταση που αναγνωρίζεται από τους πρόσφυγες όλου του κόσμου.Στη Μυρσίνη μας ακολούθησε και μία ηλικιωμένη γυναίκα πρόσφυγας της Μικράς Ασίας έκλαιγε βλέποντας τις γυναίκες με τα παιδάκια τους στις αγκαλιές τους γιατί οι εικόνες αυτές τις έφερναν στο νου μνήμες χαμένες στη λήθη του χρόνου.
Ήταν μία επίσημη επίσκεψη Φορέων και εθελοντών υπό την αιγίδα του Δήμου Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Πάτρας εύχεται στις μαίες Χαρά Θεοφιλοπούλου, Ελένη Λιακοπούλου, Αρετή Τσερεμέ, Σοφία Γκάμαρη του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Μαιών καλή επιτυχία στο έργο τους.
Το Δίκτυο Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Μαιών ξεκίνησε στα πλαίσια της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών μαιών στη Πρωτοβάθμια φροντίδα στο Νομό Ηλείας. στον γυναικείο πληθυσμό. Άλλωστε είμαστε διπλά ευλογημένες όταν οι μανούλες έρχονται κοντά μας με τόση εμπιστοσύνη και χαμόγελα και τα μικρά παιδάκια βάζουν τα χεράκια τους μέσα στα δικά μας. Οι άντρες μας φέρονται με σεβασμό και οι μεγαλύτερες γυναίκες σε ηλικία μας αναζητούν.
]]>