Tα αλλεργικά νοσήματα παρουσιάζουν μία αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Η τροφική αλλεργία, το άσθμα, απασχολούν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Γενετικοί, περιβαλλοντικοί και άλλοι αδιευκρίνιστοι παράγοντες ευθύνονταιγια το φαινόμενο αυτό. Η βρεφική-παιδική ηλικία δεν αποτελεί εξαίρεση.
Τροφική αλλεργία:
Από τη νεογνή κιόλας ζωή,αρχίζουν να εμφανίζονται οι αλλεργίες, κυρίως με τη μορφή τροφικής αλλεργίας. Η πιο συχνά πρώιμα εμφανιζόμενη αλλεργία εντοπίζεται στο γάλα της αγελάδας, τόσο στα βρέφη που θηλάζουν όσο και σε εκείνα που λαμβάνουν formula.
Πότε θα υποψιαστεί ο γονέας μία αλλεργία στο γάλα;
Στη περίπτωση που το βρέφος παρουσιάσει έντονους κολικούς ή αναγωγές μετά τα γεύματα, εμφανίσει εξάνθημα, επιβάλλεται να εξετασθεί η πιθανότητα αλλεργίας, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή έχει γεννηθεί με καισαρική.
Περαιτέρω, η εμφάνιση εκζέματος σε ηλικίες κάτω των 12 ετών, υποδηλώνει 60% τροφική αλλεργία.
Άλλες υποψίες για τροφική αλλεργία,δύνανται να είναι η μη καλή πρόσληψη βάρους και η δυσκοιλιότητα.
Σε κάθε περίπτωση, ο γονέας χρειάζεται να καταφύγει στον ειδικό που θα του χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή και θεραπεία.
Ένοχες τροφες:
Η αποφυγή κάθε ένοχης τροφής αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία. Ο διατητικός περιορισμός της μητέρας που θηλάζει είναι αναγκαίος. Ακόμα, πρέπει να δίνεται έμφαση στις ετικέτες του εμπορίου, οπού αναγράφεται η συστασή τους.
Συνηθείς τροφές που οφείλονται για τροφική αλλεργία είναι τα σιτηρά, καθώς και το ασπράδι του αυγού.
Εν αντιθέσει, με τις τροφικές αλλεργίες οι αναπνευστικού τύπου αλλεργίες είναι σπανιότατες σε αυτήν την ηλικία.