Θέματα υγείας Ο γιατρός απαντά Προτεινόμενο

Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου: 5 κανόνες για να αποτρέψετε την απώλεια ακοής από το δυνατό θόρυβο

από τον Ιωάννη Αθανασόπουλο MD, PhD – Χειρουργό ΩΡΛ-Παίδο ΩΡΛ, Διευθυντή Τμήματος Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Παιδο-Ωτορινολαρρυγολογικής Εταιρείας Γνωρίζετε για τη Διεθνή Ημέρα […]

από τον Ιωάννη Αθανασόπουλο MD, PhD – Χειρουργό ΩΡΛ-Παίδο ΩΡΛ, Διευθυντή Τμήματος Ωτολογίας, Ακοολογίας, Νευροωτολογίας του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Παιδο-Ωτορινολαρρυγολογικής Εταιρείας

Γνωρίζετε για τη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης κατά του Θορύβου (International Noise Awareness Day);

Η ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί από το 1996 την τελευταία Τετάρτη κάθε Απριλίου από το Κέντρο Ακοής και Επικοινωνίας (Center for Hearing and Communication) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις του θορύβου στην ακοή, την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Φέτος, η ημέρα αυτή είναι την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.

Πώς μας επηρέαζει ο θόρυβος; 

Γιατί μας ενδιαφέρει, όμως, τόσο πολύ ο θόρυβος ώστε να αφιερώσουμε ολόκληρη ημέρα στην ενημέρωση γύρω από το ζήτημα αυτό; Εξάλλου, ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι θορυβώδης και εκτιθέμεθα καθημερινά σε ποικίλους ήχους τους οποίους δεν μπορούμε να αποφύγουμε…Ή μήπως τελικά δεν ισχύει αυτό;

Έχει αποδειχθεί ότι ο θόρυβος συνιστά κίνδυνο για την υγεία με πολλούς τρόπους. Πέρα από βλάβες στην ακοή, επηρεάζει αρνητικά τη ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Προκαλεί άγχος, κατάθλιψη, αυξημένη επιθετικότητα, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και άνοιας, αυξημένη αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές και γαστρεντερικές παθήσεις.

Ο θόρυβος αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες απώλειας ακοής παγκοσμίως μεταξύ των ανθρώπων που ζουν με μέτρια/σοβαρή απώλεια ακοής. Ενώ η έκθεση στο θόρυβο μπορεί να βλάψει την ακοή ανθρώπων κάθε ηλικίας, πρόσφατες έρευνες τονίζουν ότι τα νεαρά άτομα κινδυνεύουν περισσότερο λόγω των δραστηριοτήτων που συμμετέχουν.

“νέοι (ηλικίας 12-35 ετών) διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο απώλειας ακοής”

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι 1,1 δισεκατομμύρια νέοι (ηλικίας 12-35 ετών) διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο απώλειας ακοής λόγω της έκθεσης σε θόρυβο σε διάφορους χώρους αναψυχής.

Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της ημέρας αυτής είναι να ενημερωθεί το ευρύ κοινό ότι, ενώ η απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο είναι μόνιμη, μπορεί να αποτραπεί με τη λήψη απλών μέτρων για την αποφυγή της έκθεσης στο θόρυβο και την προστασία της ακοής.

Η πλειονότητα των ήχων που δεχόμαστε βρίσκονται εντός των ασφαλών επιπέδων ακρόασης. Ωστόσο, ορισμένοι ήχοι στο περιβάλλον μας μπορούν να υπερβούν τα επίπεδα αυτά και να προκαλέσουν βλάβη στα αυτιά μας.

Για παράδειγμα, φέρτε στο μυαλό σας το θόρυβο που παράγουν ορισμένες συσκευές στην κουζίνα, ένα τρένο, τα ηλεκτρικά εργαλεία ή μία συναυλία. Ακόμα και η ακρόαση μουσικής με ακουστικά μπορεί να είναι επιβλαβής για τις δομές που βρίσκονται στο εσωτερικό του αυτιού, αν η ένταση είναι πολύ υψηλή.

Η μονάδα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της έντασης του ήχου είναι το ντεσιμπέλ (dB). Τα μηδενικά ντεσιμπέλ είναι ο πιο απαλός ήχος που μπορεί να ακούσει ένα υγιές ανθρώπινο αυτί. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι η συνεχής έκθεση σε θόρυβο άνω των 85 dB, με την πάροδο του χρόνου, θα βλάψει εν τέλει την ακοή. Γενικά, όσο πιο δυνατός είναι ο ήχος, τόσο λιγότερος χρόνος απαιτείται ώστε να επηρεαστεί η ακοή.

Οι ήχοι μεταδίδονται από το εξωτερικό αυτί στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού που ονομάζεται κοχλίας. Ο κοχλίας αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικά τριχωτά κύτταρα που μετατρέπουν τις δονήσεις σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια μεταδίδονται μέσω του ακουστικού νεύρου στο ακουστικό εγκεφαλικό στέλεχος και στον ακουστικό φλοιό.

Ο κοχλίας, δηλαδή, στέλνει τις διεγέρσεις στον εγκέφαλο όπου και μεταφράζονται σε ήχο. Οι δυνατοί θόρυβοι αναγκάζουν τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία να δονηθούν βίαια. Όταν ο δυνατός θόρυβος διαρκεί πολύ, τα κύτταρα καταστρέφονται, και όταν καταστραφούν, δεν μπορούν να διορθωθούν. Η βλάβη σε αυτά τα κύτταρα προκαλεί μόνιμη απώλεια ακοής.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να αρχίσει να προστατεύει κάνεις τα αυτιά του, από όταν είναι νέος!

Οι στατιστικές είναι απογοητευτικές: 5 στους 10 νέους ακούν μουσική πολύ δυνατά και 4 στους 10 νέους εκτίθενται σε επικίνδυνα δυνατούς θορύβους κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων όπως οι συναυλίες και τα αθλητικά παιχνίδια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται προειδοποιητικά σημάδια (όπως πόνο ή βουητό) έως ότου η ακοή τους έχει ήδη υποστεί βλάβη. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα «σημεία» που υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.

Αν μετά από μία θορυβώδη εμπειρία, αισθάνεστε αμέσως μετά την έκθεση, κουδούνισμα ή βουητό, σημαίνει ότι τα αυτιά σας προειδοποιούν. Επομένως, θα πρέπει να ελέγχετε την ακοή σας απευθυνόμενοι σε εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο.

Πώς μπορώ, λοιπόν, να αποτρέψω την απώλεια ακοής από το δυνατό θόρυβο;

Η επίδραση του θορύβου στην ακοή εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια του ήχου. Η αποφυγή τέτοιων καταστάσεων είναι η καλύτερη πρόληψη. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το θόρυβο, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον επαρκή προστασία. Αν πρέπει να φωνάξετε για να σας ακούσουν, τότε ο ήχος του περιβάλλοντος είναι πολύ δυνατός.

Άρα μπορείτε να ακολουθήσετε 5 γενικούς κανόνες:

1) Μειώστε την ένταση

2) Απομακρυνθείτε από το δυνατό θόρυβο

3) Κάντε διαλείμματα από το θόρυβο

4) Αποφύγετε δυνατές/θορυβώδεις δραστηριότητες και μέρη

5) Χρησιμοποιήστε προστασία (πχ ωτοασπίδες)

Στο σπίτι, καλό είναι να χαμηλώνουμε την ένταση της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου ή της μουσικής. Αν ακούτε δυνατή μουσική, κάντε διαλείμματα για να μειώσετε το χρόνο έκθεσης.

Επίσης, μειώστε το θόρυβο από συσκευές και μηχανήματα, αντικαθιστώντας φθαρμένα μέρη και κάνοντας σωστή συντήρηση σε αυτά.

Σε δημόσιες εκδηλώσεις, μείνετε μακριά από τη δυνατή πηγή παραγωγής ήχου (πχ ηχεία) και περιορίστε τη διάρκεια της έκθεσης στους δυνατούς ήχους.

Δώστε προσοχή σε πινακίδες και ενημερωτικά φυλλάδια που προειδοποιούν για πιθανό δυνατό θόρυβο. Καλό θα είναι να έχετε μαζί σας συσκευές προστασίας ακοής. 

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται τα επίπεδα του θορύβου που παράγονται μέσα από διάφορες δραστηριότητες της καθημερινότητας μας και για τις οποίες δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο θορυβώδεις είναι!

ΕΠΙΠΕΔΑ ΘΟΡΥΒΟΥ ΣΕ ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ

Πυροβολισμός/Πυροτεχνήματα 150-160
Απογείωση Αεροπλάνου 140
Κεραυνός 120
Ροκ Συναυλία/Σειρήνα 115
Τρυπάνι/Αλυσοπρίονο 110
Μοτοσυκλέτα 100
Σκαπτικά Μηχανήματα 90
Ανώτερο Συνιστώμενο Όριο Έκθεσης 85
Κυκλοφορία Πολυσύχναστης Πόλης 85
Ηλεκτρική Σκούπα 80
Πλυντήριο Πιάτων 70
Φυσιολογική Συζήτηση 60
Ψίθυρος 30

Προστατέψτε την ακοή σας, προστατέψτε την υγεία σας!

Διαβάστε επίσης: 

Λευκοί ήχοι για μωρά: Ποιοι είναι οι οικείοι ήχοι που τα ηρεμούν

Η σημασία του παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr

Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας,τα ήθη και έθιμα του τόπου μας;

Πώς διαβάζουμε σωστά τα βιβλία στα παιδιά; – Από τη νηπιαγωγό του juniorsclub.gr

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο