από την Σπηλιωτοπούλου Αγγελική – Ζωή, Λογοθεραπεύτρια-Μελος ΣΕΛΛΕ
Η γλώσσα είναι κάτι ζωντανό και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως από την αίσθηση της ακοής.
Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν η παιδική βαρηκοΐα είναι μια πάθηση όπου λειτουργεί ως αρνητικός παράγοντας στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας ενός παιδιού.
Πιο αναλυτικά με τον όρο παιδική βαρηκοΐα ονομάζουμε την βαρηκοΐα που εκδηλώνεται πολύ νωρίς στην βρεφική ηλικία και οφείλεται σε βλάβες του περιφερειακού νευροαισθητηριακού τμήματος της ακοής.
Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιες βλάβες είναι είτε κληρονομικοί (δηλαδή που οφείλονται σε παθολογικά γονίδια), είτε συγγενείς ( από νοσήματα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης) αλλά και επίκτητοι ( προωρότητα ή τραυματισμός κατά την γέννηση).
Βέβαια υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία της βαρηκοΐας.
Η παιδική βαρηκοΐα δεν είναι υπεύθυνη για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα επικοινωνίας.
Οι επιπτώσεις της εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως ο βαθμός βαρηκοΐας , η ηλικία εμφάνισης, η ηλικία αποκατάστασης , η συμπαράσταση της οικογένειας κτλ.
Το σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από την παιδική βαρηκοΐα είναι η απώλεια μερικών ή όλων των ακουστικών στοιχείων της ομιλίας.
Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει είναι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με βαρηκοΐα. Οι άνθρωποι αυτοί παραπονούνται ότι ενώ ακούνε την ομιλία δεν μπορούν να καταλάβουν τι τους λένε διότι δεν ακούνε μερικά από αυτά τα στοιχεία. Και αυτό συμβαίνει γιατί η περισσότερη ακουστική ενέργεια της ομιλίας βρίσκεται στα φωνήεντα , μικρότερη ενέργεια στα ηχηρά σύμφωνα (όπως το [ζ] και ακόμα μικρότερη στα άηχα σύμφωνα (όπως το [σ]).
Επίσης, η ενέργεια του κάθε στοιχείου βρίσκεται συγκεντρωμένη σε διαφορετική συχνότητα .
Επομένως ανάλογα με τον βαθμό ελλείμματος ακοής και τις συχνότητες που βρίσκεται, θα προκαλεί και τις ανάλογες απώλειες των ακουστικών στοιχείων. Γενικά, η σοβαρή βαρηκοΐα γίνεται εύκολα αντιληπτή από το στενό περιβάλλον του παιδιού.
Όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η βαρηκοΐα είναι μέτριου βαθμού και συχνά δεν γίνεται αντιληπτή έγκαιρα με αποτέλεσμα να έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας ενός παιδιού.
Για αυτόν το λόγο είναι πολύ σημαντικό οι γονείς με την παραμικρή υποψία να ανατρέχουν σε κάποιον ειδικό (ΩΡΛ , λογοθεραπευτή) ώστε να είναι σίγουροι για την ομαλή λειτουργία της ακοής του παιδιού τους.
Ιδιαίτερα πρέπει να υποψιάζονται όταν:
-Το κλάμα του βρέφους δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη προσωδία όπως των περισσότερων.
-Το παιδί δεν ανταποκρίνεται στην ομιλία ή τραγουδάκια των ενηλίκων όταν είναι ακόμη και 4 – 6 μηνών.
-Σε ηλικία 6 μηνών δεν ποικίλλει η φωνή του σε ύψος και ένταση. – Σε ηλικία 9 μηνών δεν παράγει καμία λεξούλα όπως «μαμά».
-Σε ηλικία 9 μηνών δεν ανταποκρίνεται στο όνομα του.
-Σε ηλικία 12 μηνών δεν κατανοεί απλές εντολές.
-Σε ηλικία 9 – 12 μηνών δεν μιμείται ήχους των ενηλίκων.
Βέβαια να σημειωθεί πως για να ανησυχήσει ο γονέας πρέπει το παιδί να παρουσιάζει πολλά από τα παραπάνω στοιχεία και όχι μόνο ένα. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος θα επιφέρει και πιο αποτελεσματική αποκατάσταση.
Η θεραπεία που θα ακολουθήσει εξαρτάται πάντοτε από τον τύπο αλλά και τον βαθμό βαρηκοΐας αλλά και από την ηλικία εντόπισης του προβλήματος. Έτσι ο ΩΡΛ σε συνεργασία με τον λογοθεραπευτή θα ακολουθήσουν μια κοινή πορεία αντιμετώπισης με σκοπό αποτελεσματικότερη θεραπεία.
]]>