Αθλητισμός

Καμίλα Βαλίεβα: Χάνει το χρυσό μετάλλιο η 15χρονη αθλήτρια

Eίναι πλέον επίσημο. Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα, που έκλεψε την παράσταση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με τις δύο τετραπλές περιστροφές, βρέθηκε ντοπαρισμένη, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου (ΙΤΑ), μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου που υποστήριζαν ότι η 15χρονη είχε «βοηθήσει» τον οργανισμό της με φάρμακο κατά της στηθάγχης.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η υπόθεση λαμβάνει πλέον τη μορφή σκανδάλου καθώς η Καμίλα είχε βρεθεί θετική σε έλεγχο ντόπινγκ πριν από τους Ολυμπιακούς – από τα τέλη Δεκεμβρίου!– ωστόσο, η Ρωσία την έστειλε να συμμετάσχει στους Χειμερινούς του Πεκίνου . Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, o Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου (ΙΤΑ) επιβεβαίωσε το θετικό δείγμα της Ρωσίδας που έλαμψε στο ομαδικό βοηθώντας τη χώρα της την περασμένη Δευτέρα.

Το θετικό δείγμα είχε ληφθεί από τον Δεκέμβριο, πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το οποίο και κατέκτησε η έφηβη πρωταθλήτρια, και ο ρωσικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ ήρε τον προσωρινό αποκλεισμό της, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου. Και τώρα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα προσβάλει την απόφαση αυτή.

Μόλις ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα, η Ρωσίδα αθλήτρια διέκοψε την προπόνηση αφού ξέρει ότι η ομάδα της εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα χάσει το χρυσό μετάλλιο με τους Αμερικανούς να λαμβάνουν την πρώτη θέση.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η Ρωσίδα αθλήτρια είχε υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ και τώρα, η ITA, ανακοίνωσε ότι είναι θετική. Επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις του ρωσικού Τύπου, η συμμετοχή της Καμίλα Βαλίεβα στο ατομικό γυναικών, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 και 17 Φεβρουαρίου, θα ανασταλεί όπως αναμένεται από την απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), που έχει κατατεθεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ανέφερε η ITA.

Η Ρωσίδα πατινέζ βρέθηκε θετική στην ουσία τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τη στηθάγχη και έχει απαγορευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ από το 2014.

Το τεστ αντιντόπινγκ πραγματοποιήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Πρωταθλήματος στην Αγία Πετρούπολη από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (Rusada), όπως αναφέρει σε δελτίου Τύπου η ITA. Το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου έγινε γνωστό στις 8 Φεβρουαρίου, την επομένη που η Καμίλα και η ομάδα της κατέκτησαν το χρυσό. Η ρωσική υπηρεσία ανέστειλε προσωρινά την αθλήτριά του, η οποίας άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης.

Η νεαρή Ρωσίδα πέτυχε την άρση της προσωρινής αναστολής όμως η ΔΟΕ αποφάσισε να ασκήσει έφεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS),καθώς είναι « απαραίτητη η απόφαση πριν από τις 15 Φεβρουαρίου», την ημερομηνία έναρξης του ατομικού γυναικών.

Το γεγονός ότι η Καμίλα Βαλίεβα είναι ανήλικη περιπλέκει την υπόθεση

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης Τύπου της ΔΟΕ στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Επιτροπής Μαρκ Άνταμς εξήγησε ότι ήταν «περίπλοκο το θέμα από νομικής πλευράς καθώς η Καμίλα θεωρείται «προστατευόμενο άτομο» καθώς είναι κάτω των 16 ετών.

«Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με αυτή την υπόθεση, καθώς η αθλήτρια είναι ανήλικη, οπότε δεν μπορούμε να πούμε περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα. Η ΔΟΕ έχει μια πολιτική που είναι 100% κατά του ντόπινγκ και πολύ ξεκάθαρα θα κυνηγήσουμε όλες τις περιπτώσεις ντόπινγκ μέχρι τέλους. Εδώ όμως έχουμε μια υπόθεση σε εξέλιξη, οπότε δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, ειδικά αφού πρόκειται για ανήλικη αθλήτρια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», προσθέτει ο εκπρόσωπός της.

Πλέον, το μέλλον της έφηβης Ρωσίδας στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου βρίσκεται στα χέρια του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου. Μένει να δούμε πώς θα χειριστεί την υπόθεση της Καμίλα που έχει επισκιάσει, μέχρι τώρα, το κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

πηγή

Το Πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών δίπλα στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Καρκίνο “Φλόγα”

Γιάννης Αντετοκούμπο: Η συγκινητική ανάρτηση για τα γενέθλια του γιου του

Μετάβαση στο περιεχόμενο