Μια διατροφή που περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά κρέας, πατάτες και δημητριακά ήταν η αιτία να χάσει την όρασή του ένα 11χρονο αγόρι από τον Καναδά.
Το αγόρι, του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, παρουσίαζε προβλήματα όρασης για διάστημα περίπου οκτώ μηνών, όπως ευαισθησία στο φως και προοδευτική απώλεια όρασης. Όπως σημειώνουν στην έκθεσή τους οι γιατροί, μπορούσε να ανιχνεύσει την κίνηση ενός αντικειμένου μόνο σε απόσταση έως 28 εκατοστών από το πρόσωπό του. Πέρα από τις αλλοιώσεις στην όρασή του, το αγόρι δεν εμφάνιζε κανένα άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα, όπως πόνους στο σώμα του ή πυρετό.
Το αγόρι είχε εμφανίσει χρόνια ξηροφθαλμία και τις λεγόμενες κηλίδες Bitot, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστική ένδειξη της έλλειψης βιταμίνης Α, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Οι εξετάσεις που έκαναν οι γιατροί επιβεβαίωσαν την έλλειψη, με τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό του να βρίσκονται στα 14,33 μικρογραμμάρια, ενώ οι φυσιολογικές τιμές είναι 25,79 έως 48,71 μικρογραμμάρια.
Η έλλειψη βιταμίνης Α θεωρείται ότι προκλήθηκε από τη διατροφή του παιδιού, η οποία περιλάμβανε μόνο πατάτες, χοιρινό και αρνίσιο κρέας, μήλα, αγγούρι και δημητριακά πρωινού με μέλι. Όπως εξηγείται στην έκθεση, το αγόρι παρουσίαζε κρίσεις εκζέματος λόγω της κατανάλωσης μεγάλης γκάμας τροφών, γι’ αυτό ακολουθούσε εξαιρετικά περιορισμένη διατροφή, η οποία δεν περιλάμβανε καμία από τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το συκώτι.
Οι γιατροί χορήγησαν στον 11χρονο μεγάλες δόσης βιταμίνης Α, οι οποίες βοήθησαν να υποχωρήσουν οι κηλίδες Bitot, ωστόσο η οπτική του οξύτητα είναι τόσο χαμηλή που θεωρείται νομικά τυφλός. Οι γιατροί εκτιμούν πως η απώλεια όρασης του αγοριού θα είναι μόνιμη.
Αν και σπάνια στον ανεπτυγμένο κόσμο, η έλλειψη βιταμίνης Α αποτελεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την κυριότερη αποτρέψιμη αιτία τύφλωσης στα παιδιά. Ο ΠΟΥ εκτιμά πως 250-500 χιλιάδες παιδιά χάνουν κάθε χρόνο την όρασή τους λόγω έλλειψης βιταμίνης Α.