Νέα δημοσκόπηση σε περισσότερα από 1.000 άτομα, αποκαλύπτει ότι ενώ το 93% των συμμετεχόντων αναγνώρισε έναν όγκο (εξόγκωμα) ως πιθανή ένδειξη καρκίνου του μαστού, λιγότεροι από τους μισούς μπορούσαν να αναγνωρίσουν άλλα κοινά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων η ανεστραμμένη θηλή, η απώλεια αίσθησης σε μέρος του μαστού, οι ζάρες ή η πάχυνση του δέρματος του μαστού και η εκκένωση των θηλών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Comprehensive Cancer Center του Ohio State University, η ανεστραμμένη ή με κατεύθυνση προς τα κάτω θηλή ήταν το λιγότερο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα. Μόλις το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα το αναγνώρισε ως ένδειξη καρκίνου του μαστού.
Ενώ στα αποτελέσματα της έρευνας δεν διευκρινίζεται γιατί οι όγκοι ή τα εξογκώματα είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα, οι ειδικοί κάνουν μερικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να δώσουν την απάντηση.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Γιατί οι όγκοι είναι στα πιο αναγνωρίσιμα συμπτώματα;
«Πιστεύω ότι είναι το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα λόγω του τρόπου με τον οποίο η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού παρουσιάζεται διαχρονικά από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει η Δρ. Dionisia Quiroga, ογκολόγος στο Comprehensive Cancer Center του Ohio State University.
«Πάντα δίνεται έμφαση στο να αισθανόμαστε το στήθος για τυχόν εξογκώματα και όχι στην αναζήτηση διαφορετικών αλλαγών» συμπληρώνει η ίδια.
Τα εξογκώματα, γενικά, έχουν επισημανθεί ως ανησυχητικά για την υγεία είτε εμφανιστούν στο στήθος ή την κοιλιά, είτε στο λαιμό ή το πόδι, αναφέρουν οι ερευνητές.
Επιπλέον, ένα εξόγκωμα στην περιοχή του μαστού είναι πιο εμφανές σημάδι και διευκολύνει τον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού. Ορισμένα από τα άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο διακριτικά. Ωστόσο, τα εξογκώματα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν ειδικά στα πιο πρώιμα στάδια, μιας και το στήθος είναι ένας γενικά πυκνός ιστός.
Μην ξεχνάτε το ραντεβού σας
Εάν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Η Ελλάδα όμως είναι δυστυχώς από τις χώρες που όπου η διάγνωση του γίνεται συνήθως σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι γυναίκες μεταξύ 40 και 44 ετών έχουν την επιλογή να ξεκινήσουν προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί από την Preventive Services Task Force (USPSTF) των ΗΠΑ συνιστούν σε όλες τις γυναίκες να ελέγχονται για καρκίνο του μαστού κάθε δεύτερο χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών.
Οι γυναίκες 45 έως 54 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα πρέπει να συνεχιστεί τακτικά και με συνέπεια τα επόμενα χρόνια της ζωής μιας γυναίκας.
Τόσο η USPSTF όσο και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία τονίζουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν πώς φαίνεται και πώς αισθάνονται συνήθως το στήθος τους και θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν αλλαγές στο γιατρό τους.
https://www.juniorsclub.gr/nees-therapeies-anamenontai-syntoma-gia-polles-morfes-karkinoy-lene-eidikoi-toy-ekpa/