Άσκηση

Καταδύσεις για άτομα με κινητική και οπτική βλάβη

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Αυτόνομη κατάδυση: Μια συναρπαστική δυνατότητα και για άτομα με αναπηρία

Μια σχετικά άγνωστη δυνατότητα για τα άτομα με αναπηρία και τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις έρχονται να αναδείξουν εξειδικευμένα καταδυτικά κέντρα. Οι καταδύσεις είναι εφικτές και για ανθρώπους με κινητική ή οπτική βλάβη, όπως μας εξηγεί ο εκπαιδευτής καταδύσεων του κέντρου AegeanSeals Diving Center Στράτος Συνόδης, βίντεο του οποίου προβλήθηκε στην πρόσφατη Live εκπομπή του meallamatia.gr, «Διακοπές και Αναπηρία».

Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοκιμάσει ένα άτομο με αναπηρία τις καταδύσεις είναι να έχει πάρει την έγκριση του γιατρού που τον παρακολουθεί, όπως συμβαίνει δηλαδή και στις περιπτώσεις μη ανάπηρων ατόμων που ενδιαφέρονται για καταδύσεις. Το επόμενο βήμα είναι να έρθει σε επαφή με ένα εξειδικευμένο κέντρο καταδύσεων που να παρέχει καταδύσεις και σε άτομα με αναπηρία.

Ως προς τις διαφοροποιήσεις της εμπειρίας που επιβάλλει η εκάστοτε βλάβη, αυτές δεν είναι τόσο πολλές. «Ίσως να χρειαστούν περισσότεροι βοηθοί, περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη εξειδίκευση/εξατομίκευση στον τρόπο που θα καλλιεργηθούν οι απαραίτητες δεξιότητες κάτω από το νερό. Με λίγα λόγια θα έχουμε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει ο κ. Συνόδης. Ενθαρρύνει, μάλιστα, το κάθε άτομο που μπορεί να έχει κάποια βλάβη αλλά να διστάζει, να δοκιμάσει την εμπειρία χωρίς φόβο και να αφεθεί στα χέρια των ειδικά εκπαιδευμένων καταδυτών.

Ο συνεργάτης του Με Άλλα Μάτια, Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας, είχε από πρώτο χέρι την εμπειρία να καταδυθεί με την καθοδήγηση του κ. Συνοδή και του κέντρου του, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στην κατάδυση νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι να εμπιστεύεσαι τον εκπαιδευτή σου. Τον Στράτο Συνόδη τον γνώρισα πριν λίγα χρόνια σε ένα event που είχε διοργανώσει στη Χαλκίδα, ώστε άνθρωποι με αναπηρία να μάθουν την αυτόνομη κατάδυση και έκανα κατάδυση μαζί του αλλά σε πισίνα. Τώρα που ήθελα να πάω για κατάδυση με τη σύντροφό μου και τις δύο εντεκάχρονες ανηψιές μας, ήταν ο μόνος που εμπιστευόμουν ότι θα τις φροντίσει και όντως έτσι έγινε.».

Τη θετική του εμπειρία μοιράστηκε σε προσωπική του ανάρτηση στο Facebook, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ⇔ www.facebook.com/panagiotis

Έλληνες μαθητές έφτιαξαν την πρώτη Smart Vision συσκευή που βοηθά τους τυφλούς στα ψώνια τους – Δείτε βίντεο

Ποιες είναι οι πιο συχνές δερματικές παθήσεις στα μωρά;

Μετάβαση στο περιεχόμενο