Δύο από τα πλέον συνηθισμένα ψυχικά νοσήματα, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή και η διπολική διαταραχή, συνδέονται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.
Εκτιμάται ότι η μείζων κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή πλήττουν μαζί περίπου το 10% των εφήβων στις ΗΠΑ. Νέα επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας επισημαίνει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας των νέων που έχουν διαγνωσθεί με κάποιο από τα δύο ψυχικά νοσήματα.
«Ο βασικός στόχος της ανακοίνωσης είναι να ενσωματωθούν η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (MDD) και η διπολική διαταραχή (BD) στη λίστα των παιδιατρικών νοσημάτων που παλαιότερα είχαν αναγνωριστεί ως ήπιοι παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια (CVD)», αναφέρουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.
Η ανακοίνωση βασίστηκε σε επισκόπηση και ανάλυση πρόσφατων επιστημονικών μελετών που αφορούσαν στις καρδιαγγειακές επιπλοκές (π.χ. εμφράγματα) σε νέους.
Ενδεικτικά, δημοσκόπηση που περιελάμβανε περισσότερους από 7.000 νεαρούς Αμερικανούς έδειξε πως η διάγνωση για κλινική κατάθλιψη συσχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Παράλληλα, η απόπειρα αυτοκτονίας φάνηκε να αποτελεί το νούμερο ένα παράγοντα κινδύνου για τις νεαρές γυναίκες και τον τέταρτο κατά σειρά επικινδυνότητας για τους νεαρούς άνδρες όσον αφορά το θάνατο που επήλθε από καρδιοπάθεια λόγω στένωσης ή απόφραξης των αρτηριών.
Μεμονωμένη μελέτη που διεξήχθη στην Ταϊβάν, η οποία αφορούσε σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα όλων των ηλικιών, υπέδειξε επίσης πως υπάρχει μια άμεση σχέση μεταξύ διαγνωσμένης μείζονος κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής ή αγχώδους διαταραχής και αυξημένου κινδύνου ισχαιμικής καρδιοπάθειας. Αν και η συχνότητα εμφάνισης της ισχαιμικής καρδιοπάθειας αυξάνεται λόγω ηλικίας, ο σχετικός κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τα άτομα κάτω των 20 ετών.
«Αν και τα διαθέσιμα δεδομένα δεν παρουσιάζουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος», σημειώνουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης, «βασίζονται σε μεγάλα δείγματα πληθυσμού και παρέχουν μια βάση ώστε να υποθέσουμε ότι η μείζων κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή, μια απόπειρα αυτοκτονίας ή μια αγχώδης διαταραχή στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες πιθανώς συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών επιπλοκών και θνησιμότητας λόγω καρδιοπάθειας».
Ποικίλα συμπεριφορικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά –όπως η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, η κατάχρηση προϊόντων καπνού και άλλων ουσιών– εμφανίζονται συχνότερα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που πάσχουν από διαταραχές της διάθεσης, ωστόσο οι συντάκτες της ανακοίνωσης υπογραμμίζουν ότι οι παράγοντες αυτοί δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογήσουν τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Δεδομένων των παραπάνω, οι συντάκτες συνιστούν σε γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να λαμβάνουν υπ’ όψιν την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή ως ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου για την καρδιοπάθεια στους νέους.
πηγή: onmed
]]>