Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη συχνά κάνουν ελάχιστα πράγματα για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους, ακόμη και όταν τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν κάτι.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, αναφέρεται ότι οι επιλογές που κάνουν στην καθημερινότητά τους, τους ωθεί να νιώθουν ακόμα πιο κατατονικοί.
Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι καταθλιπτικοί άνθρωποι μερικές φορές επιλέγουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που αυξάνει αντί να μειώνει τη θλίψη τους.
Αυτό είναι σημαντικό εύρημα ,γιατί δείχνει ότι τα καταθλιπτικά άτομα μπορεί μερικές φορές να μην καταφέρνουν να μειώσουν την κατατονία που νιώθουν στην καθημερινότητά τους επειδή στην ουσία διαιωνίζουν το συναίσθημα αυτό με την παθητικότητα και την έλλειψη «ενεργοποίησης κινήτρων».
Οι ερευνητές εξέτασαν τις αποφάσεις μιας ομάδας που έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη συγκριτικά μια ομάδα που δεν έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη.
Και στις 2 ομάδες , τους δείξανε φωτογραφίες που έδειχναν άτομα χαρούμενα, λυπημένα και ουδέτερα.
Στην συνέχεια τους έδωσαν την επιλογή να επιλέξει ο κάθε ένας μερικές φωτογραφίες που ήθελε να δει πάλι.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι καταθλιπτικοί άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν να δούνε ξανά φωτογραφίες με λυπημένα πρόσωπα.
Σε μια άλλη έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν χαρούμενη, κατατονική και ουδέτερη μουσική.
Και πάλι, ήταν η θλιβερή μουσική που επιλέχθηκε από το 62% των καταθλιπτικών ανθρώπων, σε αντίθεση με μόνο το 24% των μη καταθλιπτικών ανθρώπων.
Είναι φυσιολογικό να κατανοούμε ότι όταν κάποιος επιλέγει να ακούσει πιο ευχάριστη μουσική(τραγούδια) νιώθει πιο ευδιάθετος και πιο κατατονικός αν ακούσει μουσική πιο κατατονική.
Το εύρημα που εξέπληξε , είναι ότι οι καταθλιπτικοί συμμετέχοντες έκαναν τέτοιες επιλογές αν και ήταν ενήμεροι για το πώς αυτά τα είδη της μουσικής, θα τους κάνουν να αισθάνονται.
Παρατηρούμε ότι τα άτομα με κατατονική διάθεση επιλέγουν να ενισχύουν τα αρνητικά συναισθήματα που αισθάνονται , μιας και στην ουσία επιλέγουν να διαχειρίζονται τα αρνητικά τους συναισθήματα με έναν τρόπο που αυξάνει αντί να μειώνει την κακή διάθεση.
Σαφώς και κανείς δεν θέλει να είναι δυστυχισμένος και όλοι επιθυμούν να νιώθουν γεμάτοι, να έχουν κίνητρα , να είναι αισιόδοξοι και ευδιάθετοι.
Ενισχύεται όμως με αυτή την έρευνα, ότι πρέπει να δίνεται βαρύτητα στην Ψυχική Υγεία σε κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται βοήθεια στο πως να διαχειρίζονται της αρνητικές τους αυθόρμητες συμπεριφορές .
Στη ζωή δεν είναι μόνο η χαρά, είναι και η λύπη. Σημασία έχει όμως να υπάρχει κύκλος συναισθημάτων και όχι να βαλτώνουμε σε κάποιο αρνητικό γεγονός , μιας και αυτό μας κρατά δέσμιους και καθηλωμένους ως προς την εξέλιξή μας.
Μην επιτρέπετε στην Κατάθλιψη να είναι τρόπος ζωής και να ορίζει το μέλλον σας.