Ομορφιά Προτεινόμενο

Κατερίνα Πετσίνη- Βουτσινά: Συμβουλές για να φροντίσετε μόνοι σας την επιδερμίδα σας

Στο ερώτημα που απασχολεί τους αναγνώστες μας, καλείται να απαντήσει η ειδικός μας. Στέλνετε τα ερωτήματα σας στο info@juniorsclub.gr.

Katerina-Petsini-Voutsina-juniorsclub.gr_

από την Κατερίνα Πετσίνη-Βουτσινά, πτυχιούχος αισθητικός-κοσμετολόγος ΑΤΕΙ Αθηνών

Πολλές φορές κορίτσια στην εφηβεία, νέες κοπέλες, αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες με ρωτούν για το πώς μπορούν και μόνοι τους, στο σπίτι να φροντίσουν την επιδερμίδα τους. Γι΄αυτό σκέφτηκα πρακτικές συμβουλές, εύχρηστες, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την επιδερμίδα κανενός.

baby-wash-juniorsclub.gr

Για να δείχνει το δέρμα μας υγιές και λαμπερό χρειάζεται καθημερινή και συστηματική φροντίδα με απλούς και εύκολους τρόπους που μπορείτε και πρέπει να ακολουθείτε στο σπίτι.

Το πρώτο και βασικότερο βήμα για την περιποίηση του δέρματος μας στο σπίτι είναι ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου ή αλλιώς το λεγόμενο démaquillage.

Ένα απλό και εξίσου σημαντικό να ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία, όμως είναι εύκολα και αδικαιολογήτως παραλειπόμενο να αμελούμε τον καθαρισμό του προσώπου μας,  αφού το καθημερινό μακιγιάζ επιβαρύνει πολύ την επιδερμίδα μας, δεδομένου ότι το δέρμα δεν αναπνέει σωστά.

demaquillage-juniorsclub.gr

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το καθημερινό βάψιμο του προσώπου χωρίς να γίνεται ντεμακιγιάζ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος κατά 10 χρόνια και έτσι δείχνουμε κουρασμένες κι μεγαλύτερες.

demaquillage-1-juniorsclub.gr

Με τον καθαρισμό αφαιρούνται από την επιδερμίδα οι ρύποι που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και εναποθέτονται στην επιδερμίδα μας διαταράσσοντας έτσι τη φυσική άμυνα του δέρματος μας και συμβάλλοντας στην πρόωρη γήρανση του.

Η έκθεση του δέρματος μας στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τα μικρόβια, τα διάφορα νεκρά κύτταρα, ο ιδρώτας και το μακιγιάζ σε συνδυασμό με την υπερβολική λιπαρότητα και το σμήγμα, που προκαλείται κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν το ιδανικότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και την πρόκληση δερματικών ατελειών και απλών βλαβών του δέρματος, όπως είναι οι φαγέσωρες (ανοικτοί ή αλλιώς μαύρα στίγματα & κλειστοί), βλατίδες, φλύκταινες κ.α.

katharismos-prosopoy-sto-spiti-2-juniorsclub.gr

Έτσι είτε μακιγιαρισμένη είτε παραμένετε φυσική απαιτείται καθημερινός καθαρισμός του προσώπου που ενισχύει την φυσική άμυνα του δέρματος απέναντι στους ρύπους και στα μικρόβια, που συμβάλει στην καίρια διατήρηση της υγείας και της νεότητας, ενώ προετοιμάζεται ιδανικά για να δεχτεί την περιποίηση των προϊόντων καλλυντικής περιποίησης που εφαρμόζονται τοπικά και αναλόγως τον τύπο δέρματος του καθενός.

Το δεύτερο βήμα της καθημερινής περιποίησης είναι η χρήση της λοσιόν. Οι τονωτικές λοσιόν αφαιρούν τα υπολείμματα του καθαριστικού, καθώς και μερικές βλαβερές ουσίες του νερού που επικάθονται στο δέρμα.

Επαναφέρουν το pH του δέρματος στα κανονικά επίπεδα, συσφίγγουν τους πόρους, σφραγίζουν την υγρασία και βοηθάνε στην εύκολη εισχώρηση των προϊόντων ενυδάτωσης (κρέμες και serum) στο δέρμα. Έχουν αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση με αποτέλεσμα να προστατεύουν το δέρμα από μολύνσεις.

krema-juniorsclub.gr

Ωστόσο κάθε τύπος δέρματος έχει διαφορετικές ανάγκες και για κάθε τύπο δέρματος υπάρχει διαφορετική τονωτική λοσιόν. Γενικά οι λοσιόν για ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα περιέχουν περισσότερους ενυδατικούς παράγοντες. Για λιπαρά–μεικτά δέρματα περιέχουν περισσότερους αντιβακτηριδιακούς, αντισηπτικούς και εξισορροπητικούς παράγοντες. Επίσης, υπάρχουν ειδικές φόρμουλες για όλους τους τύπους ή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ή με αντιγηραντική δράση ή για δέρματα με ακμή ή για ευαίσθητα δέρματα ή για ατοπικά δέρματα ή για δέρματα γηρασμένα.

katharismos-prosopoy-sto-spiti-1-juniorsclub.gr

Οι λοσιόν προσώπου είναι ένα προϊόν το οποίο είναι σχετικά προαιρετικό καθότι τα τελευταία χρόνια που η υψηλή τεχνολογία έχει μπει και στον τομέα της παραγωγής καλλυντικών, υπάρχουν καθαριστικά προϊόντα που δεν διαταράσσουν το pH του δέρματος και παράλληλα σφραγίζουν την υγρασία του, με αποτέλεσμα να έχετε δυο προϊόντα σε ένα.

Η λοσιόν αποτελεί προσωπικά ένα προϊόν για επιμελή άτομα που είτε έχουν το χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν παραπάνω με το δέρμα τους είτε έχουν τα χρήματα να διαθέσουν για το κάτι παραπάνω.

Για τον καθαρισμό του προσώπου εφαρμόζουμε συνήθως γαλάκτωμα καθαρισμού και λοσιόν που είναι εξειδικευμένα για τις ανάγκες του δέρματος μας ή πλύση με κάποιο καθαριστικό προσώπου, που θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να είναι κατάλληλο για τον καθαρισμό του προσώπου και όχι απλό σαπούνι
  • Να μην περιέχει συντηρητικά και χρώματα
  • Να είναι μη φαγεσωρογόνο, δηλαδή να μην περιέχει συστατικά που φράζουν τους πόρους και συμβάλλουν στην δημιουργία φαγεσώρων
  • Να προστατεύει την υδρο λιπιδική ισορροπία της επιδερμίδας
  • Να είναι αφρώδες κατά προτίμηση.

krema-juniorsclub.gr

Το τρίτο και κυριότερο βήμα στη περιποίηση του προσώπου στο σπίτι αποτελεί η χρήση ενυδατικής κρέμας.

Ο όρος «ενυδατική κρέμα» έγκειται στη διασφάλιση της ήδη υπάρχουσας υγρασίας του δέρματος και την εξισορρόπηση των επιπέδων νερού σε αυτή.

Οι ενυδατικές κρέμες προσώπου είναι ένα μείγμα χημικών και φυσικών συστατικών ειδικά φτιαγμένες έτσι ώστε να παρέχουν στις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας περισσότερη απαλότητα, σφριγηλότατα και ευκαμψία.

Τα χημικά και φυσικά συστατικά που περιέχουν ποικίλουν από κρέμα σε κρέμα για αυτό και η αποτελεσματικότητά τους είναι διαφορετική.

Η επιλογή της σωστής ενυδατικής κρέμας διαφέρει από δέρμα σε δέρμα και από ηλικία σε ηλικία. Λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες του κάθε δέρματος υπάρχουν κρέμες που καλύπτουν τις ανάγκες αυτές όπως είναι οι αναπλαστικές κρέμες, οι θρεπτικές κρέμες, οι λευκαντικές κρέμες, κ.α.

Συμπληρωματικά, για την κάλυψη ορισμένων αναγκών του δέρματος και για την ενίσχυση του αποτελέσματος που προσφέρει μια κρέμα χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα serum ή αλλιώς “οροί”, τα οποία εφαρμόζονται σε καθαρό δέρμα, πριν την κρέμα προσώπου. Τα serum αποτελούν μια κατηγορία καλλυντικών, η οποία περιλαμβάνει διάφορα ενεργά συστατικά κατά κανόνα σε υψηλή συγκέντρωση και με χαμηλό μοριακό βάρος, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για ταχύτερη διείσδυση των συστατικών στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

lotion-juniorclub.gr

Μια ενυδατική κρέμα κατά κανόνα έχει μεγαλύτερα μόρια από ένα serum. Αυτό σημαίνει ότι η ενυδατική κρέμα δεν θα διαπεράσει τα κύτταρα της επιδερμίδας του προσώπου σε μεγάλο βάθος. Υπάρχουν serum για ενυδάτωση προσώπου, serum αντιγήρανσης, serum λεύκανσης της επιδερμίδας, κ.τ.λ.

Για ένα πιο δυνατό αποτέλεσμα χρησιμοποιούνται οι κρέμες ματιών οι οποίες αναζωογονούν, θρέφουν και συσφίγγουν μια περιοχή πολύ ευαίσθητη όπως είναι τα μάτια και βελτιώνονται οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω από αυτά άμεσα και ορατά. Μεταξύ της ηλικίας 30-40 χρησιμοποιούνται για να βελτιωθούν οι μαύροι κύκλοι, να αντιμετωπιστούν τα πρηξίματα και να προληφθούν οι πρώτες λεπτές ρυτίδες.

woman-applying-lotion-to-mature-skin-juniorsclub.gr

Μεταξύ 40-50 για την καταπολέμηση των ρυτίδων, και από τα 50 και μετά για την καταπολέμηση της χαλάρωσης αλλά και για τις βαθιές ρυτίδες στην εξωτερική κοιλότητα του ματιού γνωστές και ως πόδι της χήνας. Η πραγματική χρησιμότητά τους είναι ότι διαθέτουν σύνθεση πλούσια σε ενυδατικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, αντιγηραντικά, αποσυμφορητικά και καταπραϋντικά συστατικά καθώς και μικροσφαιρίδια (μικρο-πέρλες) που αντανακλούν το φως και χαρίζουν τέλεια λάμψη. Η συχνή χρήση της κρέμας ματιών πριν τα 25 περίπου θεωρείται υπερβολική, αφού η επιδερμίδα διατηρεί δυνατούς όλους τους μηχανισμούς της, είναι όμως ανάλογο της ποιότητας και του τρόπου ζωής του καθενός. Γι’ αυτό και όπως αναφέραμε, οι κρέμες ματιών ενδείκνυνται για μια ηλικία και μετά.

prosopo-katharismos-1-juniorsclub.gr

Τέταρτο βήμα για την περιποίηση του προσώπου στο σπίτι αποτελεί η ήπια απολέπιση αυτού χρησιμοποιώντας πίλινγκ scrub με λεπτούς ή χονδρούς κόκκους, ή γομώδες πίλινγκ ή μάσκα- peeling (απολεπιστική μάσκα).

Γενικότερα με το επιφανειακό peeling αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα μέσω της τριβής και οι πιο βαθιές στιβάδες της επιδερμίδας(όταν αναφερόμαστε σε βαθιά peelings, φυτικά ή χημικά) . Έτσι αναδύονται νέα κύτταρα, βοηθώντας μας να πετύχουμε:
1. φρέσκο και λαμπερό δέρμα.
2. διόρθωση των επιφανειακών ατελειών και των λεπτών ρυτίδων.
3. αντιμετώπιση των δυσχρωμιών, των βλαβών από τη φωτογήρανση, των υπερκερατώσεων και των λεγόμενων «aging spots» (σημάδια γήρανσης).
4. καλύτερη εφαρμογή των καλλυντικών ενυδάτωσης.

Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, ωστόσο όχι το ίδιο εντυπωσιακά με μια θεραπεία στο ινστιτούτο. Πήλιγκ προσώπου μπορείτε να κάνετε σχεδόν καθημερινά, αλλά καλό είναι να μην ξεπερνάτε τις τρεις εφαρμογές την εβδομάδα. Σημαντικό είναι να ελέγχετε πρώτα το προϊόν σε μια μικρή περιοχή προκειμένου να προλάβετε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις και να μην το εφαρμόζετε γύρω από τα μάτια. Μεγάλη προσοχή απαιτείται σε δέρματα ευαίσθητα, λεπτά και ξηρά, ενώ αντενδείκνυται η χρήση προϊόντων scrub με κόκκους σε ακνεϊκά δέρματα.

Ακολούθως, μετά το στάδιο της απολέπισης εφαρμόζεται η μάσκα προσώπου, η οποία λειτουργεί άμεσα, αναζωογονητικά και καταπραϋντικά για το δέρμα και προσφέρει κομψό, φρέσκο και δροσερό πρόσωπο μέσα σε λίγα λεπτά. Επιλέξτε πάντα την κατάλληλη μάσκα για τον τύπο της επιδερμίδας σας και χαρείτε το αποτέλεσμα.

katharismos-prosopoy-sto-spiti-juniorsclub.gr

Για λαμπερή και καθαρή επιδερμίδα, ακολουθείστε τις παραπάνω συμβουλές!!! 

Κέντρο αισθητικής: ERATIS (Βουτσινά – Πετσίνη Ιωάννα Χ.)

Κορίνθου 184, Πάτρα – τηλ:2610.225.583 & 6945.433.996 

Το κέντρο αισθητικής λειτουργεί από το 1981. Προσωπική εργασία – επίβλεψη – φυσική παρουσία της κ. Ιωάννας Βουτσινά – Πετσίνη και με έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό. Το εργαστήριο χαρακτηρίζεται από εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας για: Αγωγές Προσώπου Αγωγές Σώματος Αγωγές Αντιμετώπισης Τριχοφυΐας Αγωγές Αντιμετώπισης Παχυσαρκίας Μακιγιάζ.

Στο κέντρο αισθητικής ERATIS θα μπορείτε να βρείτε τις εξής υπηρεσίες: Αισθητική Προσώπου: Βαθύς Καθαρισμός, Απολέπιση, Θεραπείες Προσώπου Αισθητική Σώματος: Γλυπτική Σώματος, Body Wrapping Αποτρίχωση: Apilus, Φωτο-Ανάπλαση Μακιγιάζ : Νυφικό, Καθημερινό, Βραδινό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο