«Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να φοράς τα ίδια ρούχα ξανά και ξανά, αρκεί να είναι καθαρά», λέει ο Dori Winchell, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος. Φυσικά, δεν θέλετε να τρέχετε και να βάζετε τελευταία στιγμή πλυντήριο!
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Βάλτε έναν κανόνα ότι εάν τα ρούχα είναι βρώμικα, το παιδί σας πρέπει να διαλέξει κάτι άλλο. (Βρείτε μια ήρεμη ώρα – όχι όταν ντύνεται το πρωί). Ζητήστε του να αποφασίσει για τα ρούχα του από το προηγούμενο βράδυ. Ο ενθουσιασμός της επιλογής θα τον βοηθήσει και θα αποσπάσει την προσοχή του. «Η ζωή των μικρών παιδιών είναι χαοτική», λέει ο Δρ Winchell. “Εάν ένα συγκεκριμένο ρουχο δίνει σταθερότητα και ασφάλεια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό.“
Γιατί γίνεται αυτό;
Τα μικρά παιδιά μπορεί να περάσουν από μια φάση όπου θέλουν να φορούν τα ίδια ρούχα κάθε μέρα. Είτε πρόκειται για ένα αγαπημένο μπλουζάκι ή ένα πλήρες σύνολο ρούχων, αυτό θέτει προκλήσεις για τους γονείς, που πρέπει να βάζουν πλυντήριο – και να προσπαθήσουν να πείσουν το παιδί τους να φορέσει κάτι άλλο.
«Το είδος της ένδυσης που προτιμάται εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γιατί το παιδί θέλει να το φοράει καθημερινά», λέει ο Δρ Carnigee Truesdale-Howard, κλινικός παιδιατρικός ψυχολόγος στο Beaumont Hospital.
Αυτοί οι λόγοι διαφέρουν ανά παιδί. Το ρούχο «μπορεί να προσφέρει άνεση», λέει ο Truesdale-Howard, σαν ένα καλά φορεμένο παντελόνι. Ίσως αντλεί φιλοφρονήσεις και κοπλιμέντα. «Το παιδί μπορεί να αισθάνεται πιο δυναμικό και χαρούμενο με ένα συγκεκριμένο ντύσιμο.»
Η προσοχή μπορεί να είναι ένα κίνητρο ή, για άλλα παιδιά, μπορεί να είναι η ρουτίνα, η αίσθηση της ανεξαρτησίας ή απλά ένας τρόπος να εκφράσουν την εκκολαπτόμενη προσωπικότητά τους.
Η τάση αυτή εμφανίζεται μεταξύ 2 και 8 ετών, προσθέτει. Ενώ η φάση συχνά εξασθενεί, μερικές φορές είναι ένα απλά σημάδι.
«Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να έχει αποστροφή σε ορισμένες υφές ή υλικά ρούχων», λέει ο Truesdale-Howard. Αυτό μπορεί να είναι αισθητηριακή διαταραχή και είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.
Ίδια ρούχα:Πρέπει να πλυθεί!
Σε γενικές γραμμές, «Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να είναι να υποχωρήσουμε», λέει ο Truesdale-Howard. «Εφόσον η επιλογή των ρούχων δεν διαταράσει την καθημερινότητα, τότε αφήστε τα παιδιά να φορέσουν τα ίδια ρούχα.»
Ωστόσο, υπάρχουν όρια. Τα ρούχα χρειάζονται πλύσιμο. Και ενώ η εφηβεία συνήθως δεν ξεκινά μέχρι τουλάχιστον 8 ή 9 ετών, η δημιουργία καλών συνηθειών υγιεινής είναι πολύτιμη – ειδικά επειδή τα παιδιά μπορεί να είναι ήδη στο σχολείο ενώ φορούν συνεχώς τα ίδια ρούχα.
Ο Truesdale-Howard προτείνει κανόνες για να φοράτε κάτι συχνά, όπως:
- Τα ρούχα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
- Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, πρέπει να το πλένει με επίβλεψη ενηλίκου – ή να βοηθήσει στο πλύσιμο, να αδειάσει το στεγνωτήριο και να τα διπλώσει.
- Το παιδί μπορεί να φορέσει τα ρούχα μόνο μερικές φορές την εβδομάδα και πρέπει να φορά άλλα ρούχα άλλες ημέρες.
- Το παιδί μπορεί να φοράει τα αγαπημένα του ρούχα μόνο τα σαββατοκύριακα.
Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;
Εάν το παιδί σας αρνείται να φορέσει οτιδήποτε άλλο και αρχίσει να διαταράσσει άλλες πτυχές της ζωής – όπως να μην θέλει να πάει στο σχολείο, να χάσει φίλους ή να είναι υπερβολικά πεισματάρης – ήρθε η ώρα να ζητήσετε βοήθεια.
Εάν πρόκειται για ένα αισθητηριακό ζήτημα, αν δηλαδή κάποια υφάσματα ή υφές δεν σας αρέσουν, μπορείτε να δοκιμάσετε, να παίξετε και να δείτε πραγματικά τι αρέσει στο παιδί.
Εάν αυτά δεν σας χρησιμέψουν και το παιδί φαίνεται υπερβολικά προσκολλημένο σε ένα συγκεκριμένο είδος ρούχων, μπορεί να υπάρχει ένα κρυφό ζήτημα, λέει ο Truesdale-Howard. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη λύση.
https://www.juniorsclub.gr/kids-fashion-5-tips-gia-na-organosete-eykola-kai-sosta-ta-paidika-roycha/