Θέματα υγείας

Κίνα – έρευνα: Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει άμεσα τρεις τύπους καρκίνου με τη βοήθεια του ΑΙ

Ελπίδες γεννά η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιστημονικές έρευνες. Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν μια νέα εξέταση με την αρωγή του ΑΙ που ανιχνεύει μέσα σε λίγα λεπτά τρεις τύπους καρκίνου σε μία μόνο σταγόνα αίματος.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Sustainability και αναδημοσιεύει η ΕΡΤ, στα προκαταρκτικά πειράματα, οι ερευνητές δοκίμασαν την εξέταση σε υγιή άτομα και σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας, του στομάχου ή του παχέος εντέρου.

Η εξέταση κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να εντοπίσει τους ασθενείς με ποσοστά επιτυχίας 82% έως 100%.

Το νέο εργαλείο χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση – έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης – για την ανάλυση παραπροϊόντων του μεταβολισμού (μεταβολιτών) σε δείγματα αίματος. Αυτοί οι μεταβολίτες – που βρίσκονται στο υγρό τμήμα του αίματος, τον ορό- δρουν ως βιοδείκτες οι οποίοι μπορούν ενδεχομένως να επισημάνουν την παρουσία καρκίνου.

Ο έλεγχος για αυτούς τους βιοδείκτες αίματος έχει προταθεί ως ένας πιθανός τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια της νόσου, όταν τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα και οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν ενδεικτικά συμπτώματα.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον κόσμο, οι καρκίνοι στο πάγκρεας, το παχύ έντερο και το στομάχι δεν έχουν επί του παρόντος αυτόνομες εξετάσεις αίματος που να είναι αρκετά ακριβείς.

Έτσι, οι γιατροί συνήθως βασίζονται σε απεικονιστικές ή χειρουργικές διαδικασίες για την ανίχνευση καρκινικού ιστού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα εξέταση απαιτεί λιγότερο από 0,05 χιλιοστόλιτρα αίματος για τη διάγνωση αυτών των τύπων καρκίνου.

Σε σύγκριση με το υγρό αίμα, ο αποξηραμένος ορός μπορεί να «συλλεχθεί, να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος και με πιο απλό εξοπλισμό», δήλωσε στο Live Science Δρ. Chaoyuan Kuang, επίκουρος καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine και ογκολόγος στο Montefiore Health System, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ωστόσο επισήμανε ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να δοκιμαστεί πλήρως η εξέταση και να ενσωματωθεί στα διαγνωστικά εργαλεία των γιατρών. Πάντως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, η εξέτασή τους θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά.

Με βάση τη μοντελοποίηση που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν πως το νέο εργαλείο θα μπορούσε να μειώσει το εκτιμώμενο ποσοστό των αδιάγνωστων περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου, κατά περίπου 20% έως 50% εάν χρησιμοποιούνταν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου σε μεγάλα τμήματα πληθυσμών στην αγροτική Κίνα.

 

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

“Family Day”  Κυριακή των Βαΐων στην Πάτρα! Μια δωρεάν εκδήλωση για όλη την οικογένεια! Δείτε το πρόγραμμα

Εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα ευχής από την Make-A-Wish Ελλάδος!

Μετάβαση στο περιεχόμενο