Πόσες φορές δεν σκεφτήκατε να δώσετε το κινητό ή το τάμπλετ στο μωρό σας για να απασχοληθεί βλέποντας βιντεάκια ή ακούγοντας μουσική; Πόσες φορές δεν βάλατε στο 2χρονό σας να δει βίντεο με τον εαυτό του για να σταματήσει να γκρινιάζει; Αν είστε από τους γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους να έχουν καμία σχέση με κινητά, τάμπλετ, λάπτοπ μέχρι να είναι αρκετά μεγάλα, τότε μπράβο σας! Αν, όμως, χρησιμοποιείτε τις “έξυπνες” συσκευές για να σας βοηθήσουν κρατώντας απασχολημένα τα παιδιά, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
Γιατί σύμφωνα με μία νέα έρευνα φαίνεται ότι οι οθόνες αφής που έχουν όλες οι νέες συσκευές είναι υπεύθυνες για την απώλεια ενός σημαντικού ποσοστού του ύπνου των παιδιών ακόμα και από την ηλικία των 6 μηνών!
Οι ερευνητές των Κολλεγίων Birkbeck και King’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Τιμ Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», μελέτησαν 715 παιδιά, ηλικίας 6 έως 36 μηνών. Μάλιστα είναι η πρώτη έρευνα που μελέτησε τη σχέση των συσκευών με οθόνες αφής και τον ύπνο των μωρών και των νηπίων.
Για κάθε παιδί οι γονείς ανέφεραν τη μέση διάρκεια που καθημερινά περνούσε με μια οθόνη αφής, καθώς και τη μέση διάρκεια του ύπνου του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσε ένα μικρό παιδί με μία οθόνη αφής, τόσο λιγότερο κοιμόταν.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι καθώς αυξάνονται ραγδαία οι φορητές συσκευές με οθόνες αφής στα σπίτια μας, φαίνεται να προκαλούνται επιπτώσεις στον ύπνο παιδιών ακόμα και σε ηλικία 6 μηνών.
Σύμφωνα με την έρευνα για κάθε ώρα που τα μωρά περνούν μπροστά σε τέτοιες συσκευές χάνουν μέχρι και 16 λεπτά ύπνου. Και παρόλο που δεν φαίνεται πολύ, όταν αναλογιστεί κανείς ότι παιδιά 12-18 μηνών που συμμετείχαν στην έρευνα βρέθηκε ότι περνούν ακόμα και 5 ώρες την ημέρα με οθόνες αφής και μωρά κάτω από 12 μηνών σχεδόν 2,5 ώρες, γίνεται προφανές ότι οι συνέπειες είναι σημαντικές.