Το σχέδιο του διεθνούς φήμης Ιταλού αρχιτέκτονα που υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα σε καταπλήξει
Ένα από τα αγαπημένα -και λιγότερο εκνευριστικά σε σύγκριση με τις ρακέτες- «σπορ» στην παραλία είναι η κατασκευή ενός κάστρου πάνω στην άμμο. Οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι: κάστρα κυλινδρικά, χάρη στο κουβαδάκι που έχεις πάρει μαζί σου, κάστρα με τείχη (απλά ή με πολεμίστρες) ή χωρίς, κάστρα ενισχυμένα με βότσαλα, άλλα που έχουν τάφρο αρκετά βαθιά για να θάψεις άνθρωπο (ή για να του προκαλέσεις διάστρεμμα εάν δεν δει την άβυσσο και πέσει μέσα). Αρκετές φορές έχουμε δει στην τηλεόραση κάστρα-υπερκατασκευές, φροντισμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια και αρκετά μεγάλα για να χωρέσει άνθρωπος.
Ποιο όμως θα ήταν το σχέδιο που θα μας πρότεινε ένας αρχιτέκτονας διεθνούς φήμης; Ο Ρέντζο Πιάνο υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τα καταπληκτικά νέα κτίρια της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στο portfolio του συναντάμε επίσης εντυπωσιακές κατασκευές, όπως το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το Πολιτιστικό Κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία και ο ουρανοξύστης Shard στο Λονδίνο.
Ο 77χρονος Ιταλός αρχιτέκτονας επισημαίνει όμως στον “Guardian” ότι έχει ιδιαίτερη πείρα και στην κατασκευή κάστρων στην άμμο. Άλλωστε, όπως λέει ο ίδιος, έχει τέσσερα παιδιά (το μεγαλύτερο είναι πια 50 ετών και το νεότερο 16), επομένως φτιάχνει τέτοια κάστρα εδώ και καιρό. Οι τέσσερις συμβουλές που δίνει για να κατασκευάσεις το δικό σου κάστρο ίσως και να μην είναι αυτές που θα περίμενες από έναν master της αρχιτεκτονικής.
1. Συμβιβάσου με το γεγονός ότι η κατασκευή ενός κάστρου στην άμμο είναι μία εντελώς άχρηστη λειτουργία. Μην έχεις υψηλές προσδοκίες: θα εξαφανιστεί, κυρίως επειδή δεν έχει νόημα να φτιάξεις ένα κάστρο πολύ μακριά από τη θάλασσα. Η σχέση του κάστρου με το νερό είναι περισσότερο σημαντική από την εμφάνιση του κάστρου. Μελέτησε τα κύματα, μετά αποφάσισε τη θέση του κάστρου – εάν είναι πάρα πολύ κοντά στη θάλασσα, η τελευταία θα το καταστρέψει αμέσως˙ εάν είναι πολύ μακριά, τότε δεν θα υπάρχουν κύματα που θα «φλερτάρουν» μαζί του. Φαντάζει πολύπλοκο, όμως είναι απλό και βασίζεται στο ένστικτό σου.
2. Άρχισε να σκάβεις ένα χαντάκι στο σημείο όπου τα κύματα έχουν κάνει υγρή την άμμο. Χρησιμοποίησε τα χέρια σου. Χρησιμοποίησε την άμμο που αφαίρεσες για να δημιουργήσεις τη μάζα του κάστρου, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μικρό βουναλάκι με (ιδανικά) μία κλίση 45 μοιρών. Το χαντάκι σου δεν χρειάζεται να είναι βαθύτερο από 30 εκατοστά και φαρδύτερο από 45 εκ., ενώ το κάστρο πρέπει να έχει ύψος περίπου 60 εκατοστά.
Σχέδιο: Son of Alan
3. Δημιούργησε μία είσοδο στο χαντάκι, προκειμένου να εισέλθει το θαλασσινό νερό. Η μαγική στιγμή είναι όταν έρχονται τα κύματα και το χαντάκι μετατρέπεται σε τάφρο. Εάν το κάστρο βρίσκεται σε καλή θέση, μπορείς να βλέπεις το νερό να ρέει προς τα μέσα και προς τα έξω για 10 με 15 λεπτά. Για να συγκρατήσεις γρήγορα την εικόνα στη μνήμη σου, κλείσε τα μάτια σου όταν το νερό μπαίνει στην τάφρο.
4. Τοποθέτησε μία μικρή σημαία ή ό,τι άλλο μπορεί να βρεις πάνω στο κάστρο σου, απλά για να μπορούν να το βλέπουν οι άνθρωποι που τρέχουν στην παραλία. Πήγαινε σπίτι σου και μην κοιτάξεις πίσω.
πηγή: πρώτο θέμα