Διατροφή

Μάθε ποια λαχανικά δεν καταναλώνονται ωμά

Τα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι να τρώνε κάποια λαχανικά ωμά και όχι μαγειρεμένα.

Ορισμένα λαχανικά αποτελούνται από φυσικές τοξίνες και δύσπεπτα σάκχαρα που μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές.

Ακόμα κι αν πλένετε τα λαχανικά για να αφαιρέσετε τα φυτοφάρμακα και τους ρύπους από την επιφάνειά τους, δεν είναι όλα τα κατάλληλα για να καταναλώνονται ωμά.

Πατάτες

Οι άψητες πατάτες όχι μόνο έχουν κακή γεύση αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα. Το άψητο άμυλο της πατάτας μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και αέρια. Είναι πιο δύσκολο για το στομάχι να το χωνέψει και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Επίσης, οι πράσινες πατάτες περιέχουν υψηλή ποσότητα σολανίνης, μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ναυτία.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια του λάχανου όπως το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ωμά. Αυτά τα λαχανικά περιέχουν ζάχαρη που είναι δύσκολο να χωνευτεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από γαστρονομικά προβλήματα.

Το μαγείρεμα αυτών των λαχανικών διευκολύνει την πέψη της ζάχαρης που περιέχουν. Εάν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή, αποφύγετε να τρώτε ωμά σταυρανθή λαχανικά, καθώς αυτά μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Κόκκινα φασόλια

Τα φασόλια είναι ένα θρεπτικό και οικονομικό τρόφιμο που μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, τα άψητα ή τα κακομαγειρεμένα φασόλια μπορεί να περιέχουν μια τοξική ουσία, τη λεκτίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια, μέσα σε μερικές ώρες από την κατανάλωση.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται επίσης από τον αριθμό των τοξινών που έχουν καταναλωθεί. Το μούλιασμα των φασολιών για τουλάχιστον 5 ώρες βοηθά στη μείωση της περιεκτικότητάς τους σε λεκτίνη. Το μαγείρεμα των φασολιών για τουλάχιστον 1 ώρα ολοκληρώνει τη διαδικασία καταστροφής της λεκτίνης.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Η κατανάλωση μαγειρεμένων μανιταριών προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο. Τα τηγανητά μανιτάρια είναι ένας υγιεινός τρόπος για να προσθέσετε γεύση και θρεπτικά συστατικά στα αγαπημένα σας πιάτα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πλένετε σωστά τα μανιτάρια πριν τα καταναλώσετε για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα περιέχει μια τοξική ουσία, τη σολανίνη που περιορίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Η δηλητηρίαση από σολανίνη μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από νευρολογικά και γαστρεντερικά προβλήματα, με συμπτώματα όπως ναυτία, ζάλη, εμετό και κράμπες.

Για να μειώσετε την ποσότητα της σολανίνης στις μελιτζάνες, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

-Επιλέξτε ώριμες μελιτζάνες που έχουν μαύρο ή σκούρο μοβ χρώμα.
-Αφαιρέστε το φλοιό και τα κοτσάνια πριν μαγειρέψετε τις μελιτζάνες.
-Πλύνετε καλά τις μελιτζάνες με καθαριστικό λαχανικών και φρούτων πριν τις μαγειρέψετε.

Φασόλια

Ένα άλλο λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμό είναι τα φασόλια. Ορισμένες ποικιλίες φασολιών, όπως ο υάκινθος ή η λίμα μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες όταν καταναλώνονται ωμές. Επίσης, οι παραλλαγές των φασολιών περιέχουν επιβλαβή αμινοξέα.

Για να αφαιρέσετε την τοξίνη από τα φασόλια, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

-Μουλιάστε τα φασόλια σε νερό για τουλάχιστον 5 ώρες, ή και όλη τη νύχτα.
-Στραγγίστε τα φασόλια και ξεπλύνετε τα καλά.
-Βράστε τα φασόλια σε άφθονο νερό για τουλάχιστον 1 ώρα.

Συμπέρασμα

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία σας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται ωμά, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Τι να προσέξεις αν θέλεις να ετοιμάσεις μια βάπτιση

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο