Το Διαδίκτυο πέρα από τα πολλά θετικά που μπορεί να προσφέρει, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, ειδικά αν το χρησιμοποιούν μικρά παιδιά. Δες πώς μπορείς να προστατέψεις το παιδί σου από το χαοτικό Διαδίκτυο.
Οι γονείς μπορεί να θέσουν στα παιδιά τους λογικούς κανόνες αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη ότι οι κανόνες λειτουργούν μόνο όταν τα παιδιά τους αντιλαμβάνονται και τους αποδέχονται. Σ’ αυτούς μπορούν να συμπεριλάβουν την μη αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων, τη σωστή συμπεριφορά, τις δραστηριότητες που είναι αποδεκτές και αυτές που δεν είναι.
Ακόμα, πρέπει να υπενθυμίζουν στα παιδιά να είναι προσεκτικά με την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων στο διαδίκτυο εξηγώντας τους κινδύνους που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν. Επίσης πρέπει να τα συμβουλεύουν να ακολουθούν κανόνες συμπεριφοράς στο διαδίκτυο όπως και στην πραγματική τους ζωή, αυτό που στη γλώσσα του διαδικτύου ονομάζεται netiquette. Με απλά λόγια, πράγματα που επιτρέπονται στην πραγματική ζωή να επιτρέπονται και στο διαδίκτυο και πράγματα τα οποία απαγορεύονται στην πραγματική ζωή να απαγορεύονται και στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν πώς να εκτιμούν τους άλλους και την ιδιοκτησία τους και στον κόσμο του διαδικτύου.
Οι γονείς χρειάζεται να συζητήσουν με τα παιδιά τους κινδύνους συνάντησης διαδικτυακών φίλων στην πραγματικότητα. Οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί να μην είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Μια απλή συμβουλή προς τα παιδιά είναι πως αν χρειάζεται να συναντηθούν με διαδικτυακούς φίλους να το κάνουν μόνο σε δημόσιους χώρους και συνοδευόμενοι πάντοτε από ένα φίλο ή μεγαλύτερο συγγενικό άτομο.
Υπάρχει ανάγκη για μια ανοικτή και δίκαιη επικοινωνία και ατμόσφαιρα με το παιδί όσο ποτέ προηγουμένως ώστε το παιδί να γνωρίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μοιραστεί με τους γονείς του κάτι που το έκανε και ένιωσε άβολα. Η σωστή ανταπόκριση του γονιού θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό κατά πόσον το παιδί θα τον εμπιστευθεί την επόμενη φορά που θα συναντήσει ένα πρόβλημα.
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο σήμερα, ίσως και ο κανόνας, τα παιδιά να γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς λόγω της συχνής χρήσης των διάφορων εφαρμογών που προσφέρει το διαδίκτυο και του χρόνου που αφιερώνουν καθημερινά. Οι γονείς για να είναι σε θέση να αντιληφθούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους στο διαδίκτυο, πρέπει να μάθουν όσο το δυνατό περισσότερα για το εργαλείο αυτό. Πρέπει και αυτοί να αφιερώσουν κάποιο χρόνο χρησιμοποιώντας το ώστε να εξοικειωθούν με τον τρόπο λειτουργίας του και να παραμένουν ενήμεροι για τις εξελίξεις διαβάζοντας σχετικά άρθρα σε περιοδικά ή σε άλλα μέσα σχετικά με το θέμα. Ίσως ο πιο σημαντικός τρόπος για τους γονείς να μάθουν, είναι ρωτώντας τα ίδια τα παιδιά τους, αφήνοντας δηλαδή τα παιδιά να γίνουν οι δάσκαλοι και οι γονείς οι μαθητές. Η χρήση του διαδικτύου θα μπορούσε να γίνει οικογενειακή εμπειρία με τα παιδιά οδηγούς στις νέες διαδικτυακές εφαρμογές και τους γονείς συμβούλους στο τρόπο συμπεριφοράς.
Μερικές ιστοσελίδες που μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω είναι οι εξής:
www.saferinternet.gr, www.safeline.gr