Με μεγάλη επιτυχία, δυνατό χειροκρότημα και θερμό ενθουσιασμό, ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης συνάντηση δυο πολιτισμών, της Ελλάδος και της Κίνας που ανέδειξε την βαθιά σχέση του Ολυμπισμού με τις πανάρχαιες αξίες των δυο λαών. Λίγο πριν η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, οι πολίτες και πρωταθλητές του αύριο, μαθητές από την Ελλάδα και την Κίνα, ύψωσαν το παράστημα και τη φωνή τους, σε μια πρωτοποριακή και υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων εκδήλωση, που έγραψε τη δική της ιστορία.
Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, με πρωταγωνιστές τους μαθητές της σχολής Αρχαίων Ελληνικών «Ελληνική Αγωγή» και η Αρχαία Κινεζική Φιλοσοφία με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Γυμνασίου του Πεκίνου, «Beijing Academy», την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 10:00 π.µ. ώρα Ελλάδος και 16:00 ώρα Πεκίνου συγκίνησαν και εντυπωσίασαν δυο ολόκληρους κόσμους. Το κοινό στο Πεκίνο και το κοινό στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Στην εκδήλωση ακούστηκαν φιλοσοφικά κείµενα στα Αρχαία Ελληνικά και τα αρχαία Κινεζικά από το πρωτότυπο και ο σύγχρονος Ολυμπισμός φωτίστηκε από το φως και το πνεύμα της αρχαιότητας.
Οι μαθητές της «Ελληνικής Αγωγής», ανέβηκαν στη σκηνή και δημιούργησαν εικόνες μεγάλης πνευματικής αξίας επιβεβαιώνοντας το ρητό της σχολής «Παιδείαν Ζήτει». Αλλά και στο Πεκίνο ιδιαίτερα υποβλητική ήταν η απαγγελία των μαθητών που ανέδειξαν τη μεγαλοπρέπεια και τον πλούτο του Κινεζικού Πολιτισμού.
Ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κύριος Σιάο Τζουντσένγκ με αφορμή την εκδήλωση υπογράμμισε: «Χαίρομαι πολύ που βλέπω τους μαθητές του Γυμνασίου του Πεκίνου και της «Ελληνικής Αγωγής» να συναντώνται. Με αυτόν τον ιδιαίτερο και γεμάτο ενδιαφέρον τρόπο, πιστεύω ότι οι σπόροι του Ολυμπισμού θα ριζώσουν στις καρδιές των παιδιών μας. Εκ μέρους της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής για τις πολιτιστικές ανταλλαγές νέων Κίνας και Ελλάδας, και να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ιδιαιτέρως τη διευθύντρια κ. Ευγενία Μανωλίδου για τις μεγάλες προσπάθειες της».
Σε αντίστοιχο πνεύμα ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Μογγολία, κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις ως «μια συνομιλία μέσω της Ελλάδας και της Κίνας, μέσω μιας αρχαίας γραμματείας δύο πολιτισμών που καθόρισαν όσο λίγοι τη σκέψη και τη ζωή μας. Οι φιλοσοφικές ιδέες στα κείμενα που απαγγέλουν οι Έλληνες μαθητές μας υπενθυμίζουν, τόνισε, τις σημαντικότερες αξίες του αρχαιοελληνικού πνεύματος: την κριτική σκέψη και τον διάλογο ως θεμέλιο της δημοκρατίας, την έννοια της αριστείας και την αξία της ευγενούς άμιλλας». Μάλιστα ευχαρίστησε και συνεχάρη την «Ελληνική Αγωγή» , τους μαθητές και τους δασκάλους της, και προσωπικά την κυρία Ευγενία Μανωλίδου.
Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο ιδρυτής και εμπνευστής αυτής της ιδέας, νυν Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε: «Είμαι περήφανος για την πορεία της «Ελληνικής Αγωγής» που ιδρύθηκε το 1994 με στόχο τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών σε ενήλικες και παιδιά, αλλά και τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που σήμερα μας συγκίνησαν πραγματικά».
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, οι δυο πολιτισμοί έγιναν ένα, με τους μαθητές να κατακτούν το θαυμασμό όλων. Ο Δήμαρχος Πειραιά κύριος Γιάννης Μόραλης τόνισε:
«Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος που το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, φιλοξενεί μια σημαντική εκδήλωση Παιδείας και Πολιτισμού, μεταξύ δύο φίλων λαών: της Κίνας και της Ελλάδας. Οι σχέσεις των δύο λαών είναι ιστορικές και διέπονται από ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Συγχαρητήρια στην «Ελληνική Αγωγή» για αυτή την όμορφη και πρωτότυπη διαδικτυακή δράση».
Ιδιαίτερα σημαντική η έκθεση ζωγραφικής, με συμμετοχή έργων μαθητών από την Ελλάδα και την Κίνα σε ένα από τα γνωστότερα ιδιωτικά µουσεία της Κίνας, το Jintai Arts Museum και θέμα το Ολυμπιακό πνεύμα, τα αθλήματα στον πάγο, το χιόνι και την Αρχαία Γραμματεία.
Ο κύριος Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, έστειλε το δικό του μήνυμα λέγοντας πως: «Η Ολυμπιακή Φλόγα που ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αρχαία Ολυμπία θα ανάψει στο Πεκίνο για να σηματοδοτήσει την έναρξη των 24ων Ολυμπιακών Αγώνων» ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές.
Tην εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης:
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Προώθησης Ανάπτυξης της Ολυμπιακής Πόλης του Πεκίνου κύριος Ji Chuanpai: «Καθώς πλησιάζουν οι Χειμερινοί Αγώνες του Πεκίνου, οι νέοι της Κίνας και της Ελλάδας, προωθούν τη φιλία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας και διαδίδουν τον Ολυμπιακό Πολιτισμό. Ας ενώσουμε τα χέρια, μαζί για το μέλλον, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλη την ανθρωπότητα!»
Αλλά και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δραστηριοτήτων Ανταλλαγής Ανθρωπιστικών Επιστημών Κινέζων και Αλλοδαπών Νέων, Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του 11ου και 12ου Πολιτικού Συμβουλευτικού Συνεδρίου του Κινεζικού Λαού και Πρόεδρος του Μουσείου Τέχνης Jintai του Πεκίνου κ. Yuan Xikum: «Ευχαριστώ όλους τους ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες από την Κίνα και την Ελλάδα, που είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν τη δική τους δύναμη για την περαιτέρω διάδοση του αθλητικού πολιτισμού και την προώθηση της συμμετοχής ολόκληρου του λαού, μέσω διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μακάρι το δέντρο της φιλίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας να είναι αειθαλές!».