Ένα πεταμένο αποτσίγαρο στο δρόμο, μια τσίχλα ή απλώς μια τρίχα είναι αρκετά για να βρει κάποιος ποιος πραγματικά είσαι.
Αυτό αποδείχθηκε στην έκθεση της Αμερικανής καλλιτέχνη Heather Dewey-Hagborg «Stranger Visions». Μάζεψε δείγματα με γενετικό υλικό από το δρόμο και έφτιαξε 3D μάσκες με τις μορφές των ανθρώπων, στους οποίους άνηκαν, χωρίς καν να τους έχει δει από κοντά.
Σκοπός της είναι να αναδείξει ζητήματα προστασίας του γενετικού απορρήτου, αλλά και να θέσει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία στο μέλλον.
Η Dewey πήρε το DNA από τα δείγματα που συγκέντρωσε, με την τεχνική που χρησιμοποιείται για την δημιουργία εγκληματολογικών προφίλ.
Στη συνέχεια, κατέγραψε τα στοιχεία του DNA σε ένα πρόγραμμα του υπολογιστή και έτσι, κατέληξε στην τελική μορφή του προσώπου, την οποία μετέτρεψε σε μάσκα.
Κατάφερε να συγκεντρώσει 50 διαφορετικά στοιχεία του DNA που σχετίζονται με την εμφάνιση. «Από μια γόπα τσιγάρου, μπορώ να μάθω από πού προέρχονται οι πρόγονοι κάποιου, το φύλο του, το χρώμα των ματιών, το χρώμα των μαλλιών, την όψη της επιδερμίδας, τις φακίδες, τις διαστάσεις του προσώπου και το βάρος τους» ανέφερε η καλλιτέχνης.
Η μάσκα μπορεί να μην είναι ακριβώς ίδια με τον ξένο που πέταξε δείγμα με το DNA του στο δρόμο, αλλά ενδεχομένως να του μοιάζει σαν να ήταν συγγενείς.
Η καλλιτέχνης δεν μπόρεσε επίσης, να καταλάβει την ηλικία των προσώπων, γι’ αυτό όλες οι μάσκες της δείχνουν άτομα από 20-40 ετών.
Εξαιτίας αυτών των ανακριβειών, η Dewey ανέφερε τους περιορισμούς που έχει η τεχνική για την δημιουργία εγκληματολογικών προφίλ που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να προκαλέσει προβλήματα σε αθώους.
Η έκθεση της θεωρήθηκε σημαντικό βήμα στην βιοτεχνολογία και την τέχνη. Παρ’ όλα αυτά δεν έλειψαν και τα σχόλια ότι εγείρει ηθικά ζητήματα.
Όπως και να έχει, ίσως καλύτερα να το ξανασκεφτείτε πριν πετάξετε τσίχλα ή γόπα στο δρόμο. Εκτός από το ότι μπορεί να σας αναγνωρίσουν, υπάρχει και θέμα καθαριότητας του αστικού τοπίου.
Δείτε το βίντεο που εξηγεί πώς έγιναν οι μάσκες: