Απόψεις

Μια επιστολή πού αξίζει να διαβάσετε από τον Παναγιώτη Χριστοδούλου

Ως νέοι ανειδίκευτοι γιατροί βιώνουμε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα από τους υπόλοιπους συναδέλφους μας. 
Οι ειδικευόμενοι με τα εξαντλητικά ωράρια, τη σωματική και ψυχική εξαθλίωση, τη χαμένη εκπαίδευση, οι αγροτικοί με τις αυθαίρετες μετακινήσεις και τα εντέλλεσθαι για διακομιδές, οι νέοι συνάδελφοι άνεργοι που αδυνατούν ακόμα και να εγγραφούν στους ιατρικούς συλλόγους, οι ανειδίκευτοι ιατροί που δουλεύουν σε συνθήκες επισφάλειας σε ιδιωτικές κλινικές, εργαστήρια, κέντρα αισθητικής, οι νέοι γιατροί με μπλοκάκι που στελεχώνουν τις ΜΚΟ της περιοχής. Για όλους εμάς που ζητάμε δουλειά με αξιοπρέπεια, για όλους τους νέους ιατρούς που θέλουμε να ζούμε από το μισθό μας. 
Αποτέλεσμα των τριτοκοσμικών συνθηκών εκπαίδευσης και εργασίας των Νέων Γιατρών στη χώρα μας, αποτέλεσμα της απαξίωσης αυτού του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού είναι η μετανάστευση των συναδέλφων μας κατά χιλιάδες στο εξωτερικό και η διόγκωση του προβλήματος της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιατρείων  της χώρας.
Δυστυχώς αυτές τις μέρες βιώνουμε για πολλοστή φορά το αίσχος της απλήρωτης εργασίας με την πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών οι οποίες είναι απλήρωτες από το Δεκέμβριο και σε πολλά νοσοκομεία από τον Φεβρουάριο. Η επίσημη εκδοχή του υπουργείου είναι διαδικαστικά προβλήματα  καθυστέρηση έκδοσης ΦΕΚ και ασάφεια των οδηγιών της νέας κυβέρνησης όταν ακόμα και οι πέτρες  γνωρίζουν ότι τα αναγκαία κονδύλια δεν απελευθερώνονται προκειμένου να διατεθούν και αυτά στην αποπληρωμή των δόσεων στους δανειστές της χώρας.
Έχουμε πλήρη επίγνωση των συνθηκών που ευθύνονται για τον εργασιακό μεσαίωνα των Νέων Γιατρών είτε στο δημόσιο είναι στον ιδιωτικό τομέα. Για τους ειδικευόμενους και τους αγροτικούς ευθύνονται οι πολιτικές της  χρόνιας απαξίωσης-υποχρηματοδότησης –υποστελέχωσης και της πρόσφατης ουσιαστικής μνημονιακής διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι πολιτικές αυτές προϋπήρχαν του μνημονίου, εντάθηκαν ακόμα περισσότερο στα χρόνια του μνημονίου και αφού προκάλεσαν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας ανέδειξαν την ως «μόνη αποδεκτή» λύση την ιδιωτικοποίησή του. Έτσι επικράτησε ως σήμερα το μοντέλο του νοσοκομείου –επιχείρηση που προσπαθεί να βρει πόρουςεκτός κρατικού προϋπολογισμού (βλέπε 5 ευρώ , νοσήλειαανασφάλιστων , απογευματινά ιατρεία), πληρώνει τους εργαζόμενους ιατρούς με εξευτελιστικές αμοιβές  (3ευρώ/ώρα για την εφημερία) και εντατικοποιεί βάναυσα την εργασία τους μέσω της υποστελέχωσης.
Ως απόρροια των παραπάνω διαπιστώσεων θεωρούμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δωρεάν καθολική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δωρεάν καθολική υψηλής ποιότητας και έγκαιρη περίθαλψη  για όλους /ασφαλισμένους και ανασφάλιστους/. Ένα τέτοιο σύστημα είναι η αναγκαίαπροϋπόθεση για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης των νέων γιατρών /με αξιοπρεπείς αμοιβές και ωράριο και με παροχή εκπαιδευτικού έργου
Το σωματείο αυτό δεν έχει σκοπό να λειτουργήσει αντιπαραθετικά προς τα υπάρχοντα σωματεία και δομές. 
Τα μέλη του που είναι ταυτόχρονα και μέλη της Ε.Ι.Ν.Α. δραστηριοποιούνται  και ενισχύουν τις συνελεύσεις και τις δράσεις της Ε.Ι.Ν.Α.  προωθώντας εκεί τις διεκδικήσεις και αναδεικνύοντας τα προβλήματα των νέων γιατρών. 
Στόχος  μας είναι να συμμαχήσουμε με το κομμάτι εκείνο των ειδικευμένων γιατρών που αντιλαμβάνεται την ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας και συμμερίζεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων γιατρών.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
• Δημόσια δωρεάν υγεία με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με δωρεάν καθολική υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους.
• Άμεση κάλυψη των δεδουλευμένων εφημεριών.
• Κάλυψη επειγόντων περιστατικών με παρουσία επιμελητή.
• Εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας για τις διακομιδές και τα αντισταθμιστικά ρεπό μετά τις εφημερίες
• Υποχρεωτική εκπαιδευτική διαδικασία εντός ωραρίου, εκπαιδευτικό επίδομα (που θα αποσκοπεί στη συμμετοχή σε συνέδρια, μαθήματα, σεμινάρια, ενίσχυση έρευνας)
• Αναβολή στρατιωτικής θητείας  μέχρι τα 35 και να μην είναι προαπαιτούμενη για την ανάληψη καθηκόντων ειδικευομένου 
• Υποχρεωτική από τον εργοδότη ασφαλιστική κάλυψη και ασφάλεια αστικής ευθύνης
• Επαναφορά του μέτρου για πρόσληψη υπεράριθμων ειδικευομένων σε περίπτωση άδειας κυήσεως συναδέλφου
Μετάβαση στο περιεχόμενο