Μωρό

Μητρικός θηλασμός! Όταν η μητέρα προσφέρει ζωή στο μωρό της!

Είστε έγκυος και σκέφτεστε τον θηλασμό; Μην το σκέφτεστε!

ELENAΤης Ελένης Βασιλοπούλου

 Στην εποχή μας έχουμε μαμάδες δυο ταχυτήτων! Από τη μια μεριά είναι οι μαμάδες που κλίνουν περισσότερο προς την προσωπική και επαγγελματική τους καταξίωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσέχουν τα μωρά τους, από την άλλη όμως, έχουμε την επαγγελματία μητέρα που καθημερινά και πάντα, θα παραμείνει αφιερωμένη αποκλειστικά στο μωρό της.

Είθισται, οι μαμάδες της πρώτης κατηγορίας, να προγραμματίζουν ακόμα και την γέννα του μωρού τους, ενώ η επαφή τους με τον θηλασμό έχει αποκλίνουσα πορεία. Γιατί; Ε, τώρα εδώ που τα λέμε είναι δύσκολη επιλογή του θηλασμού!

Οι φανατικές όμως, εκείνες οι μαμάδες που θεωρούν θείο δώρο τον θηλασμό, κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν αυτή την μοναδική επαφή, την μοναδική σχέση μεταξύ μητέρας- μωρού.

Πρόσφατα, εντάχθηκα στην Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Πάτρας και εκεί πλέον βιωματικά (ως μέλος), μέσα από τις δεκάδες καθημερινές απόψεις που καταθέτουν οι μαμάδες, έγινα μάρτυρας πολλών προβλημάτων αλλά και πολλών μοναδικών στιγμών, απ’ αυτές που μοιράζονται οι μανούλες μεταξύ τους.

thilasmos6-juniorsclub

Ένα μήνυμα μου δημιούργησε την ανάγκη να ξεκινήσω έρευνα σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού. 

Για όσους δεν γνωρίζουν, στην Ελλάδα πρωτοπόρος στην τράπεζα μητρικού γάλακτος ήταν το «Έλενα Βενιζέλου» που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1947 και από τότε λειτουργεί συνεχώς. Το 1948 έγινε μια δωρεά και αγοράστηκε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο για να διατηρείται το γάλα. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιλήφθηκε νωρίς τη σπουδαιότητα της τράπεζας γάλακτος, στη χώρα μας λειτουργεί μονάχα άλλη μία τράπεζα στο «Αγία Σοφία».

 Κι’ εδώ έρχεται το υπέροχο μήνυμα μια μητέρα που χαρίζει ζωή και σ’ άλλα παιδάκια και όχι μόνο!

«Έχω ήδη δωρίσει 30 κιλά στο «Έλενα» (όπου προηγουμένως έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις) και 15 κιλά σε καρκινοπαθείς (που φαίνεται πως κάνει πολύ καλό). Έχω όμως τουλάχιστον 15 κιλά γάλα ακόμα. Ο Θεούλης με ευλόγησε με πολύ γαλατάκι. Χαρά μου λοιπόν το δώρο Του να το δωρίζω κι εγώ σε άλλους.» 

Φυσικά και είναι αξιοσημείωτη η αναφορά της τροφούς στους καρκινοπαθείς. Η ύπαρξη κυττάρων στο μητρικό γάλα δεν είναι ένα καινούργιο εύρημα. Ο Γεώργιος Παπανικολάου (ο έλληνας γιατρός που έσωσε χιλιάδες ζωές γυναικών αναπτύσσοντας το ομώνυμο τεστ για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) αναφέρεται στην ύπαρξή τους σε άρθρο του το 1958. Βεβαίως, καθώς τα ενδιαφέροντα του Παπανικολάου είχαν να κάνουν με τον καρκίνο, το άρθρο αφορά την πιθανή αξιοποίηση των κυττάρων στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και άλλων παθήσεων του μαστικού αδένα.

mitera2-thislasmos-juniorsclub

 Θηλασμός στα Λουτρα Πόζαρ στην Αριδαία της Πέλλας.

Μια φωτογραφία που μοιράστηκε μέσω facebook η μητέρα Σ.Μ., με την Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Πάτρας.

 Ενημερωθείτε για την Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Πάτρας.

“H Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Πάτρας ανήκει και αυτή στο Δίκτυο Ομάδων ανά νομό/πόλη, που δημιουργήθηκαν με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

Στην ομάδα μας υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες μητέρες, και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία!

Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική και οι απόψεις προσωπικές. Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, απλά μοιραζόμαστε καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από το ταξίδι της μητρότητας. Ως εκ τούτου είναι στην κρίση της κάθε μητέρας, το αν θα δεχτεί τις συμβουλές των άλλων μαμάδων ως σωστές. Για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας μας, όλα τα μέλη οφείλουν να ενημερωθούν για τους ακόλουθους όρους συμμετοχής και συμπεριφοράς και να τους εφαρμόσουν.

Θεωρούμε πως όλα τα μέλη είναι εδώ για να βοηθήσουν, να βοηθηθούν και ενδιαφέρονται να διατηρηθεί το καλό κλίμα της ομάδας.. Διαβάστε εδώ πώς θα το πετύχουμε! Μέλη τα οποία δυσκολεύουν τους σκοπούς της ομάδας παρόλες τις προειδοποιήσεις των διαχειριστριων, θα διαγράφονται.

Επικοινωνία: patrasbfmums@hotmail.gr”

Μετάβαση στο περιεχόμενο