Τάση κοντεύει να γίνει η συνήθεια των ζευγαριών να επιλέγουν για τον ύπνο τους ξεχωριστά κρεβάτια. Ας μάθουμε όμως αν αυτό ωφελεί μια σχέση ή όχι.
Τι είναι το διαζύγιο ύπνου
Το διαζύγιο ύπνου, η κοινή απόφαση δύο συντρόφων να χωρίσουν τα υπνοδωμάτιά τους. Είναι μια πρακτική λύση που, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Φαίνεται ότι ωφελεί παρά βλάπτει τον γάμο, εφόσον βέβαια δεν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας.
Η πρακτική αυτή ήταν άλλωστε η συνηθισμένη πριν από τον Μεσαίωνα, όταν οικονομικοί λόγοι ανάγκασαν τους ανθρώπους να κοιμούνται όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
Μετά από χρόνια, το διπλό κρεβάτι έφτασε να θεωρείται σύμβολο της ερωτικής σχέσης και της γονιμότητας ενός ζευγαριού.
Με αποτέλεσμα στις μέρες μας πολλοί άνθρωποι να φοβούνται να χωρίσουν τα κρεβάτια τους μήπως χάσουν την ερωτική αλλά και τη συναισθηματική τους επαφή.
Πώς να μην απομακρυνθείς από το σύντροφό σου
Μπορούν τα ζευγάρια που κοιμούνται χωριστά να έχουν μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση; «Ο ξεχωριστός ύπνος δεν χρειάζεται να σηματοδοτεί προβλήματα στη σχέση.
Εάν ζείτε κανονικά με τον/τη σύντροφό σας και ανησυχείτε ότι η δοκιμή ξεχωριστών υπνοδωματίων θα μπορούσε να σηματοδοτήσει προβλήματα. Να θυμάστε ότι σε μια σχέση που είναι κατά τα άλλα ισχυρή και υγιής, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε». Έχει πει στο OW η Δέσποινα Δριβάκου, ψυχολόγος που ασχολείται με τη θεραπεία ζευγαριών.
«Η εξισορρόπηση ψυχολογικού και σωματικού χώρου αλλάζει κατά τη διάρκεια μιας σχέσης. Αρχικά, επιθυμούμε διαρκώς επαφή με τον σύντροφό μας και τα νέα ζευγάρια το δείχνουν αυτό καθισμένοι σε εγγύτητα και αγγίζοντας πολύ ο ένας τον άλλο.
Με την πάροδο του χρόνου υπάρχει περισσότερη απόσταση, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια ή έλλειψη ενδιαφέροντος του ενός για τον άλλον.
Αντίθετα, η μειωμένη επιθυμία να εκφράσετε τα συναισθήματά σας με σωματική επαφή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα θετικό σημάδι άνεσης και ασφάλειας στη σχέση.
Δεν χρειάζεται πλέον να ελέγχετε συνεχώς την εγγύτητα του συντρόφου σας για να καθησυχάζεστε για την αγάπη του», εξηγεί η ίδια.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Όπως και να ‘χει, αν αποφασίσετε να χωρίσετε τα υπνοδωμάτιά σας, μην αφήσετε ούτε τη σωματική επαφή ούτε την επικοινωνία να εκλείψουν.
Επίσης, προσπαθήστε να κρατήσετε 1-2 μέρες την εβδομάδα που θα κοιμάστε μαζί. Μία συσκευή κατά της υπνικής άπνοιας θα βοηθήσει πολύ σε αυτό.
Αν πάλι έχετε κάθε λόγο να εφαρμόσετε μια τέτοια πρακτική αλλά διστάζετε επειδή αναρωτιέστε τι θα χάσετε.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το μόνο που θα μειωθεί είναι οι αυθόρμητες αγκαλιές την ώρα που ξυπνάτε.
Αλλά ακόμη κι αυτές μπορείτε να βρείτε τρόπους να τις αναπληρώσετε. Λύσεις υπάρχουν.