Όλοι ενθουσιάζονται με την παρακολούθηση του βάρους και γνωρίζουν ότι είναι δείκτης καλής υγείας του μωρού. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμούνται ότι κάθε μωρό ακολουθεί τη δική του καμπύλη ανάπτυξης και δεν ανήκουν όλα στο μέσο όρο.
Οι δύο πρώτες εβδομάδες
Τα μωρά γεννιούνται με περισσότερα υγρά και αναμένεται να χάσουν μερικές εκατοντάδες γραμμάρια τις πρώτες μέρες. Χρειάζεται επίσης να προσαρμοστούν στην τροφή με γάλα φόρμουλας ή με μητρικό γάλα και το ίδιο το σώμα της μαμάς χρειάζεται να προσαρμοστεί στην παραγωγή γάλακτος.
Την πρώτη εβδομάδα το βάρος μωρού που θηλάζει μειώνεται κατά 7-10% του βάρους γέννησής του, ενώ το βάρος μωρού που πίνει γάλα φόρμουλας κατά 5%. Εντός της δεύτερης εβδομάδας ένα υγιές μωράκι θα ανακτήσει το βάρος γέννησης.
Οι επόμενες εβδομάδες
Από την 3η εβδομάδα της ζωής μέχρι τον 4ο μήνα περίπου θα αυξάνει το βάρος του κατά 140 – 210 γραμμάρια ανά εβδομάδα. Στη συνέχεια ο ρυθμός αύξησης μετριάζεται και μέχρι τον 12ο μήνα λαμβάνει περίπου 100 – 140 γραμμάρια ανά εβδομάδα.
Το βάρος του μωρού που θηλάζει αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό τους πρώτους 3 μήνες. Για τα αγοράκια, η φυσιολογική πρόσληψη βάρους είναι τουλάχιστον 280 γραμμάρια ανά εβδομάδα. Για τα κοριτσάκια η φυσιολογική πρόσληψη βάρους είναι τουλάχιστον 238 γραμμάρια ανά εβδομάδα.
Θα δείτε ότι το βάρος του μωρού σας αυξάνεται στην αρχή πιο γρήγορα γιατί οι απαιτήσεις της ανάπτυξης του οργανισμού του είναι μεγαλύτερες. Συνήθως, πριν από μια φάση αλλαγής στο ρυθμό του ύπνου του, στην επικοινωνία και στις δεξιότητες του μωρού σας, προηγείται μια φάση που το μωρό σας πεινάει περισσότερο και παίρνει περισσότερο βάρος.
Η φάση αυτή ονομάζεται αναπτυξιακό άλμα όπως σίγουρα σας έχει πει ο παιδίατρός. Προβλέπεται λοιπόν ένα αναπτυξιακό άλμα γύρω στις 2 εβδομάδες, τις 4, τις 6 και τους 3 μήνες. Μετά από αυτά τα αναπτυξιακά άλματα πιθανόν θα δείτε μια κάμψη στο ρυθμό πρόσληψης βάρους.
Φυσικά, εφόσον μιλάμε για κανόνα, δεχόμαστε και τις εξαιρέσεις. Για κάποια μωράκια είναι αποδεκτό τα αναπτυξιακά άλματα να καθυστερήσουν κάποιες εβδομάδες και ο ρυθμός αύξησης να είναι πιο μέτριος.
Το βάρος μωρού ανά μήνα
Στους 4-5 μήνες της ζωής το μωρό θα έχει διπλασιάσει το βάρος του σε σχέση με το βάρος γέννησης, ενώ στους 12 μήνες ζωής το βάρος θα έχει τριπλασιαστεί. Υπολογίζεται ότι ένα μωράκι μέχρι τους 4-5 μήνες θα πρέπει να λαμβάνει 0.5 – 1 κιλό ανά μήνα και μέχρι τα πρώτα του γενέθλια θα πρέπει να λαμβάνει περίπου 0.5 κιλό ανά μήνα.
Αν το μωράκι θηλάζει η αύξηση του βάρους γίνεται γρηγορότερα τους πρώτους 3 μήνες. Αν το μωράκι πίνει γάλα φόρμουλας τότε ο ρυθμός πρόσληψης βάρους αυξάνει μετά τους 3 μήνες. Γι’ αυτό, το βάρος των 3 μηνών για κάποιους αποτελεί ορόσημο.
Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), αν και το μωρό που θηλάζει έχει ένα μικρό προβάδισμα στην πρόσληψη βάρους μετά τη γέννηση, η συνολική πρόσληψη τον πρώτο χρόνο ζωής είναι πιο αργή από τα μωρά που πίνουν γάλα φόρμουλας.
Ωστόσο, επειδή όπως αναφέραμε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση βάρους, ο διπλασιασμός ή τριπλασιασμός του βάρους στον 4ο και 12ο μήνα, αντίστοιχα, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ως κανόνας. Μπορεί η διατροφή που ακολουθεί το βρέφος να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες αλλά γενετικοί παράγοντες να καθυστερούν την ανάπτυξη και την αύξηση βάρους. Άρα μπορεί το μωρό σας να καθυστερήσει να διπλασιάσει ή τριπλασιάσει τα βάρος του και να παραμένει υγιέστατο.
Για αυτό το λόγο υπάρχουν και άλλα κριτήρια ανάπτυξης του μωρού. Αυτά περιλαμβάνουν την κατάσταση υγείας του, την όψη, το χρώμα, τη ζωηράδα, τη συχνότητα των γευμάτων, τη συχνότητα που το μωρό κάνει τσίσα και κακά και την ψυχοκινητική του ανάπτυξη.
Ένα υγιές μωρό έχει φρέσκο δέρμα, είναι ζωηρό, μπορεί να κοιμάται πολύ αλλά ξυπνάει για να φάει, τρώει τουλάχιστον 6 φορές/24ωρο, έχει 5 – 7 βαριές βρεγμένες πάνες την ημέρα, τα ούρα του είναι ανοικτόχρωμα και μέχρι την ηλικία των 40 ημερών κάνει τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, ρευστά και κίτρινα ή πράσινα κακά. Μετά τις 40 μέρες είναι φυσιολογικό να περάσουν και 10-15 μέρες χωρίς εκκένωση, φτάνει τα κακά του τελικά να είναι ρευστά και σε μεγάλη ποσότητα.
Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η σωματική διάπλαση των γονέων. Μια αδύνατη ή κοντή μητέρα ή/και πατέρας θα έχουν μικρόσωμο μωρό και το αντίστροφο. Τέλος, για μωρό που θηλάζει είναι σημαντικό να υπάρχει εκτίμηση της τεχνικής του θηλασμού. Αν ένα μωρό δεν λαμβάνει βάρος και οι θηλές της μαμάς πονάνε και έχουν ραγάδες σίγουρα δεν τρέφεται σωστά.
Φυσιολογικό βάρος μωρού ανά μήνα
Στον παρακάτω πίνακα αναγράφεται το φυσιολογικό εύρος βάρους ανά μήνα. Ανέκαθεν οι γονείς μπερδεύονται με τα διαγράμματα και τις εκατοστιαίες θέσεις για τις οποίες μιλάει ο παιδίατρος. Οι εκατοστιαίες θέσεις χρησιμεύουν στην παρακολούθηση του βάρους του μωρού, έτσι ώστε όλες οι τιμές να σχηματίζουν μια ομαλή καμπύλη που αντιστοιχεί σε ομαλό ρυθμό αύξησης όπως δείχνουν οι πρότυπες καμπύλες στο βιβλιάριο του μωρού σας.
Εκτός από γενετικούς παράγοντες, υπάρχουν και άλλοι που μπορεί να επηρεάσουν την πρόσληψη βάρους, όπως για παράδειγμα μία ίωση. Αν λοιπόν κάποιο μήνα το μωράκι σας καθυστερήσει και έπειτα επανέλθει δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν πάλι το μωράκι σας συνεχίζει να καθυστερεί να πάρει βάρος και πέφτει στις καμπύλες ανάπτυξης συζητήστε με τον παιδίατρο.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ