Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το βάρος γέννησης ενός μωρού μπορεί να είναι σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων καθώς μεγαλώνει. Όταν γεννιέται ένα μωρό και είναι υγιές οι περισσότεροι γονείς ασχολούμαστε με το αν τρώει σωστά τις πρώτες μέρες, αν κοιμάται και σε ποιον μοιάζει! Το βάρος του, όταν είναι φυσιολογικό, είναι από αυτές τις γλυκές πληροφορίες που απλά θέλουμε να θυμόμαστε.
Μια νέα έρευνα σημειώνει ότι ίσως πρέπει να δούμε το βάρος γέννησης λίγο πιο σοβαρά αφού μπορεί στο μέλλον να έχει επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου RCSI University of Medicine and Health Sciences, σύμφωνα με το Medical Express, είναι ότι τα μωρά που είχαν μεγαλύτερο βάρος γέννησης είχαν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας ή συμπεριφοράς καθώς μεγάλωναν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πόρισμα της μελέτης θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προσδιορίσουν ποια παιδιά διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο και να παρέχουν γρηγορότερη θεραπεία.
* Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ
Ειδικά στα προβλήματα ψυχικής υγείας, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική και για αυτό το βάρος γέννησης θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Σύμφωνα με τη μελέτη, το βάρος γέννησης χαμηλότερο από το μέσο όρο των 3.4 κιλών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα θέματα στη συμπεριφορά ή στην ψυχική υγεία εμφανίστηκαν μεταξύ 9 και 17 ετών.
Οι ερευνητές εξέτασαν χιλιάδες παιδιά στην Ιρλανδία για τις ανάγκες της έρευνάς τους κατά τη διάρκεια όλης της παιδικής τους ηλικίας. Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως τα πιο συνηθισμένα θέματα που είδαν ήταν η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα, συμπεριφορές, δηλαδή, που συνδέονται συχνότερα με τη ΔΕΠΥ. Διαπίστωσαν ότι για κάθε κιλό που έπεφτε κάτω από το μέσο βάρος γέννησης, υπήρχε 2% αυξημένος κίνδυνος για ΔΕΠΥ και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.