Θέματα υγείας

Νέα πρωτοποριακή τεχνική για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα

Ως κύστη κόκκυγος ορίζεται ένα συρίγγιο (τούνελ κάτω από το δέρμα) στο σημείο, όπου έχουμε τη λεγόμενη «ουρά» μας. Ο Patey και ο Κασκόλ, αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπέθεσαν ότι η πάθηση είναι αποτέλεσμα της διείσδυσης των τριχών στον υποδόριο ιστό, με επακόλουθο κοκκιωματώδη αντίδραση.
 
Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση που εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 26 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, κυρίως σε νέους άνδρες, σε αναλογία 3 ή 4:1 (άνδρες: γυναίκες).
 
Οριστική λύση στην αντιμετώπισή της δίνει νέα πρωτοποριακή τεχνική, που είναι ανώδυνη, αναίμακτη και σύντομη, καθώς πραγματοποιείται σε μια μόνο συνεδρία διάρκειας έως 15 λεπτών.
 
«Ο χρόνος νοσηλείας είναι σχεδόν μηδαμινός, χωρίς χρόνο ανάρρωσης ή κόστος αποθεραπείας και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις κανονικές του δραστηριότητες» αναφέρει, ο χειρουργός – ειδικός πρωκτολόγος, διευθυντής χειρουργικού -πρωκτολογικού τμήματος του Ιατρικού Ψυχικού, Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς, ο οποίος ανέπτυξε για πρώτη φορά παγκοσμίως τη SiLaT (Sinus Laser Treatment: Θεραπεία Κύστης Κόκκυγα με Laser).
 
«Η νέα τεχνική δίνει λύση σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πασχόντων που ανησυχούσαν τόσο για την επίπονη μετεγχειρητική περιποίηση και τον υψηλό κίνδυνο μολύνσεων όσο και για το αισθητικό αποτέλεσμα» τονίζει ο κ. Παππάς.
 
Εξηγεί ότι η θεραπεία με την τεχνική SiLaT πραγματοποιείται σε μια μόνο συνεδρία, υπό τοπική αναισθησία, με τη χρήση ειδικής οπτικής ίνας laser που επιτρέπει την εφαρμογή θερμικής ενέργειας στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστης κόκκυγα. Η ενέργεια του laser προξενεί μια ελεγχόμενη φωτοθερμική διαδικασία με αντισηπτική και ήπια φλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η ταχεία επούλωση και σύγκλιση της κύστης κόκκυγα, χωρίς κανένα τραυματισμό. «Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και οριστικά, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα δημιουργίας νέας κύστης ή υποτροπής» σημειώνει, προσθέτοντας ότι η μετεγχειρητική εικόνα της περιοχής επανέρχεται σύντομα σε αυτήν που προϋπήρχε της εμφάνισης της κύστης κόκκυγα.
 
«Έχοντας ήδη στα χέρια μας τη φιλοσοφία της τεχνικής FilaC (Fistula-tract Laser Closure: Θεραπεία Συριγγίου με Laser) καταφέραμε να αναπτύξουμε μέσα από συνεχή κατάρτιση και την πολυετή μας εμπειρία τη λιγότερο παρεμβατική τεχνική, SiLaT. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στον ασθενή να αποφεύγει την εκτεταμένη τομή στην περιοχή του κόκκυγα με ραδιοκύματα ή νυστέρι» υπογραμμίζει ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς.
 
Έως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί με τη νέα τεχνική SiLat πάνω από 500 περιπτώσεις ασθενών.
 
«Η χρήση του λέιζερ και της οπτικής ίνας με κυκλική διάχυση της ενέργειας έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στη θεραπεία των ορθοπρωκτικών συριγγίων. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση τους στη θεραπεία της κύστης του κόκκυγα εξυπηρετεί τις βασικές παραμέτρους της ιδανικής θεραπείας».
 
«Την αβεβαιότητα ως προς την αιτιολογία και την πολυπλοκότητα της ασθένειας τη συναντάμε και ως προς τη θεραπεία της. H καλύτερη στρατηγική στη διαχείριση της πάθησης παραμένει ασαφής», συμπληρώνει ο κ. Παππάς και προσθέτει ότι «μια ευρεία ποικιλία προσεγγίσεων χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της ασθένειας που κυμαίνονται από μια συντηρητική θεραπεία έως μια εκτεταμένη χειρουργική εκτομή» επισημαίνοντας ότι «αρκετές τεχνικές έχουν περιγραφεί για τη θεραπεία της κύστης του κόκκυγα, αλλά η βέλτιστη θεραπεία είναι ακόμα υπό συζήτηση».

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο