Like Εκπαίδευση Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Ο Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Ελλάδας απαντά: “Πανελλήνιες με στόχο το Πυροσβεστικό Σώμα! Η θέση των γυναικών στην Πυροσβεστική!” (Βίντεο)

της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub

Η 4η Μαίου έχει καθιερωθεί στις χώρες της Δύσης (Καθολικές και Προτεσταντικές) ως Διεθνής Ημέρα Πυροσβεστών (εθελοντών και επαγγελματιών), με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φλωριανού, που αποτελεί τον προστάτη Άγιό τους. Στην Ελλάδα όμως, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προστάτες τους Τρεις Παίδες Εν Καμίνω (Αζαρία, Ανανία και Μισαήλ), η μνήμη των οποίων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου.

720_537220_0943685c87-9e0823310e321b13

Με αφορμή την ημέρα, αλλά και τις ερωτήσεις υποψηφίων Πανελληνίων, όπου έχουν στόχο τις Στρατιωτικές σχολές και τα Σώματα ασφαλείας, ίδιως όμως γι αυτούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, επικοινωνήσαμε με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχο Νίκο Ρουμελιώτη, οποίος μας απάντησε στις ερωτήσεις που ακολουθούν:  

J.C.:Μαθητές της Γ’ λυκείου έχουν μπει στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες. Ανάμεσα στις επιλογές τους, πολλά παιδιά σκέφτονται τις στρατιωτικές σχολές και τις ακαδημίες σωμάτων ασφαλείας. Τι θα συμβουλεύατε αυτούς που φλερτάρουν με την ιδέα του Πυροσβέστη;
 
Ν.Ρ.: Το επάγγελμα του Πυροσβέστη, εκτός από την επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει, είναι πολύ δημοφιλές, από τις μικρές ακόμα ηλικίες, έχει τη μεγαλύτερη κοινωνική αναγνώριση και σεβασμό, ενω διέπεται από το αίσθημα και την ατομική ικανοποίηση της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Δεν παύει όμως να είναι δύσκολη κι΄επικίνδυνη δουλειά. 
 
J.C.:Εκτός από τις υψηλές βάσεις και τα αθλήματα, ποια στοιχεία του χαρακτήρα τους, είναι αυτά που θα τους αναδείξουν σε καλούς Πυροσβέτες; 
 
Ν.Ρ.: Θάρρος, αυτοπεποίθηση, αντοχή, ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία, προσαρμογή κι ομαδικότητα, είναι κάποια από τα στοιχεία που θα χρειαστεί να διαθέτει κάποιος για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
 
J.C.:.Τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στην Πυροσβεστική γυναίκες και μάλιστα είναι στην πρώτη γραμμή πυρόσβεσης. Οι άνδρες συνάδελφοι εχουν αποδεχθεί τις γυναίκες στο Πυροσβεστικό σώμα; Νιώθουν εμπιστοσύνη; 
 
Ν.Ρ.: Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ισάξια στο Πυροσβεστικό Σώμα, απολαμβάνουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες και εξελίσσονται στους ανώτατους βαθμούς της ιεραρχίας.
 
Εργάζονται καθημερινά με ζήλο και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Με την ευαισθησία, τη μαχητικότητα και την άρτια εκπαίδευση τους, ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους και έχουν κερδίσει το σεβασμό και την αναγνώριση των συναδέλφων τους και της ελληνικής κοινωνίας. 
unnamed (1)
J.C.:Τι θα λέγατε σε ένα μικρό κορίτσι που θέλει να γίνει Πυροσβέστης; 
 
Ν.Ρ.: Ένα μικρό κορίτσι μπορεί να κυνηγήσει το όνειρο του κι έχοντας τα ανάλογα προσόντα και  τα ψυχικά χαρακτηριστικά, είμαι σίγουρος ό,τι θα τα καταφέρει!
 
Η Ακαδημία:

Η Πυροσβεστική Ακαδημία περιλαμβάνει τις εξής Σχολές:

  • Σχολή Ανθυποπυραγών
  • Σχολή Αρχιπυροσβεστών
  • Σχολή Πυροσβεστών
  • Σχολή Επιμόρφωσης & Μετεκπαίδευσης
  • Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας (Ε.Σ.ΠΟ.Π.)

Παρουσίαση Σχολής Αρχιπυροσβεστών:

Η Σχολή Αρχιπυροσβεστών έχει ως κύριο σκοπό την δημιουργία καταρτισμένων και ικανών Υπαξιωματικών. Οι Δόκιμοι Αρχιπυροσβέστες εκπαιδεύονται σε επιχειρησιακά και διοικητικά θέματα. Στη Σχολή είναι δυνατή η εισαγωγή μόνο ήδη υπηρετούντων  πυροσβεστικών υπαλλήλων. Τα μαθήματα της Σχολής διεξάγονται είτε στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κάτω Κηφισιά είτε σε αυτές των Βιλίων.

Η λειτουργία της Σχολής δεν είναι τακτική αλλά συναρτάται με τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος σε Υπαξιωματικούς. Το προσωπικό που διδάσκει στην Σχολή Αρχιπυροσβεστών αποτελείται κυρίως από έμπειρο πυροσβεστικό προσωπικό και διαλέκτες καθηγητές για την κάλυψη ιδιαίτερα εξειδικευμένων τομέων εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, οι Δόκιμοι Αρχιπυροσβέστες πληρώνονται με το μισθολόγιο του βαθμού εισαγωγής τους.

Με το άρθρο 69 του ν.4249/2014 «Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας – Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας (Ε.Σ.ΠΟ.Π)» επανακαθορίζονται η διαδικασία εισαγωγής, ο χρόνος φοίτησης στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών, καθώς και η βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων.

Ειδικότερα:

  • Η Σχολή Αρχιπυροσβεστών ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκ­παίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με τις αντίστοιχες μεταδευτεροβάθμιες σχολές.
  • Στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών εισάγονται με εξε­τάσεις απόφοιτοι της Σχολής Πυροσβεστών που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τέσσερα (4) έτη στο βαθμό του Πυροσβέστη. Η φοίτηση στη Σχολή Αρχιπυροσβεστών διαρκεί εννέα (9) μήνες. Η διαδικασία, η εξεταστέα ύλη και ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με από­φαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
  • Οι απόφοιτοι της Σχολής Αρχιπυροσβεστών ονομά­ζονται Αρχιπυροσβέστες Παραγωγικής Σχολής και δύνανται να εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι και το βαθμό του Αντιπυράρχου, μετά από προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

_DSC4340 - Αντίγραφο

Παρουσίαση Σχολής Πυροσβεστών:

Η Σχολή Πυροσβεστών λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 στην πόλη της Πτολεμαϊδας και  αποσκοπεί στη δημιουργία στελεχών, τα οποία αφού λάβουν όλες τις απαραίτητες ακαδημαϊκές και τεχνικές γνώσεις θα αποτελέσουν τον κύριο βραχίονα του Πυροσβεστικού Σώματος στην εκπλήρωση της αποστολής του και ιδιαίτερα στη διαφύλαξη της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην πρακτική άσκηση και στην διατήρηση άψογης φυσικής κατάστασης. Το προσωπικό που διδάσκει στην Σχολή Πυροσβεστών αποτελείται κυρίως από έμπειρο πυροσβεστικό προσωπικό και διαλέκτες καθηγητές για την κάλυψη ιδιαίτερα εξειδικευμένων τομέων εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του οι Δόκιμοι Πυροσβέστες λαμβάνουν οικονομική αποζημίωση ,διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής.

Εισαγωγή – Φοίτηση:

Οι διαδικασίες εισαγωγής ρυθμίζονταν κατά περίπτωση με  προεδρικά διατάγματα και νόμους μέχρι και την έκδοση του ν.4249/2014 «Αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας – Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας (Ε.Σ.ΠΟ.Π)» με τον οποίο επανακαθορίζονται η διαδικασία εισαγωγής, ο χρόνος φοίτησης στη Σχολή Πυροσβεστών, καθώς και η βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων.

 Περισσότερες πληροφορίες για την Πυροσβαστική Ακαδημία —> ΕΔΩ

 

Βίντεο: Το Πυροσβεστικό Σώμα καθημερινά δίπλα στον πολίτη

 Προσοχή: Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος

Από την 1η Μαΐου 2020, ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου και στη διάρκειά της απαγορεύεται η καύση κλαδιών και γεωργικών υπολειμμάτων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη 1 της Περιφέρειας της  πυροσβεστικής στη Δυτική Ελλάδα, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, από 1η Μάιου έως και 31 Οκτωβρίου, σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές εκτάσεις και σε αγροτικές εκτάσεις.

2. Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού δεν έχουν εφαρμογή στις παρακάτω περιοχές:

α.- Στις περιοχές που υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται από οικισμούς, που προϋπήρχαν του έτους 1923 ή πρόκειται περί οικοδομήσιμων εκτάσεων των οικιστικών περιοχών.

β.-Στις αλυκές

γ.- Στους αρχαιολογικούς χώρους και

δ.-Στα λατομεία και ορυχεία.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο